meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Behöver du folsyra?

Har du tänkt på att din kropp kan behöva extra Folsyra både innan och under
graviditeten?

Folsyra, B6, B12 - 90 TabletterFolsyra är ett B-vitamin som vi får i oss genom all mat, men speciellt mycket Folsyra kan hittas i grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och linser, kikärtor och bönor. Folsyran behövs för att celldelningen i kroppen ska fungera normalt och bidrar till vävnadstillväxten hos gravida, och därför behöver kroppen extra folsyra i samband med graviditeten.

Fostrets neuralrör, som senare växer och blir barnets centrala nervsystem, hjärna och ryggmärg, stängs 22 till 29 dagar efter befruktningen. Om den gravida kvinnan fattas folsyra kan det bli komplikationer när fostrets neuralrör stängs, vilket kan leda till medfött missfall. Därför är det viktigt att hjälpa kroppen genom att ta folsyra tillsattser innan graviditeten, eller så fort graviditeten blivit upptäckt.

Livsmedelsverket rekommenderar

Livsmedelsverket rekommenderar gravida kvinnor att ta tabletter med 400 mikrogram Folsyra ca. 12 veckor innan planerad graviditet, och under de 12 första veckorna av graviditeten för att minimera risken att barnet föds med neuralrörsdefekter, så som ryggmärgsbråck. Flera forskningar visar att risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter minskar med upp till 40 % med hjälp av folsyra tillskott.  Efter de 12 första veckorna av graviditeten minskar behovet av folsyra avsevärt, och minskar ner till samma behov som före graviditeten, då där oftast inte finns någon anledning till folsyra tillskott.

Folsyra tabletter hos Billiga-tester.se

Hos Billiga-tester.se kan du välja mellan tre olika sorters billiga folsyra tabletter; Babyplan folsyra 60 tabl., våra billigaste folsyratabletter som kommer i en praktisk platt blisterförpackning som lätt går ned i brevlådan. Vill du hellre ha folsyratabletterna på burk? – Folsyra, B6, B12 – 90 Tabl. det rätta för dig. Här får du förutom folsyra, även ett tillskott av vitamin B6 och B12 i en och samma tablett. Slutligen har vi också Bio-Folin från Pharma Nord. Här får du 180 tabletter per förpackning i en enkelt och hygieniskt blisterförpackning.

Rekommenderad daglig dos är 1 tablett oavsett vilken typ av tablett du väljer.

Överdosera aldrig!

Tar du andra kosttillskott eller annan medicin, så kan det vara en god idé att kolla med din barnmorska eller läkare om vad som blir bäst för dig.

Källor:

Livsmedelsverket om folsyra för kvinnor

Vi föräldrar om vitaminer för gravida

Relaterede artikler

När det är svårt att bli gravid, kan det vara lite av ett detektivarbete att försöka hitta orsaken till det. Här bör hormonella störningar dock vara bland de huvudmisstänkta. 5-15% av alla fertila kvinnor beräknas lida av en hormonell störning vid namn PCOS (Polycystisk OvarieSyndrom) – en störning som bl. a. gör det svårt för […]

Läs mer

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid.

Läs mer

Din livsstil påverkar dina chanser att bli gravid och du kan göra mycket för att förbättra din fertilitet. Läs om örter som är kända för att öka fertiliteten här

Läs mer

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här!

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar