meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Behöver du folsyra?

Har du tänkt på att din kropp kan behöva extra Folsyra både innan och under
graviditeten?

Folsyra, B6, B12 - 90 TabletterFolsyra är ett B-vitamin som vi får i oss genom all mat, men speciellt mycket Folsyra kan hittas i grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och linser, kikärtor och bönor. Folsyran behövs för att celldelningen i kroppen ska fungera normalt och bidrar till vävnadstillväxten hos gravida, och därför behöver kroppen extra folsyra i samband med graviditeten.

Fostrets neuralrör, som senare växer och blir barnets centrala nervsystem, hjärna och ryggmärg, stängs 22 till 29 dagar efter befruktningen. Om den gravida kvinnan fattas folsyra kan det bli komplikationer när fostrets neuralrör stängs, vilket kan leda till medfött missfall. Därför är det viktigt att hjälpa kroppen genom att ta folsyra tillsattser innan graviditeten, eller så fort graviditeten blivit upptäckt.

Livsmedelsverket rekommenderar

Livsmedelsverket rekommenderar gravida kvinnor att ta tabletter med 400 mikrogram Folsyra ca. 12 veckor innan planerad graviditet, och under de 12 första veckorna av graviditeten för att minimera risken att barnet föds med neuralrörsdefekter, så som ryggmärgsbråck. Flera forskningar visar att risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter minskar med upp till 40 % med hjälp av folsyra tillskott.  Efter de 12 första veckorna av graviditeten minskar behovet av folsyra avsevärt, och minskar ner till samma behov som före graviditeten, då där oftast inte finns någon anledning till folsyra tillskott.

Folsyra tabletter hos Billiga-tester.se

Hos Billiga-tester.se kan du välja mellan tre olika sorters billiga folsyra tabletter; Babyplan folsyra 60 tabl., våra billigaste folsyratabletter som kommer i en praktisk platt blisterförpackning som lätt går ned i brevlådan. Vill du hellre ha folsyratabletterna på burk? – Folsyra, B6, B12 – 90 Tabl. det rätta för dig. Här får du förutom folsyra, även ett tillskott av vitamin B6 och B12 i en och samma tablett. Slutligen har vi också Bio-Folin från Pharma Nord. Här får du 180 tabletter per förpackning i en enkelt och hygieniskt blisterförpackning.

Rekommenderad daglig dos är 1 tablett oavsett vilken typ av tablett du väljer.

Överdosera aldrig!

Tar du andra kosttillskott eller annan medicin, så kan det vara en god idé att kolla med din barnmorska eller läkare om vad som blir bäst för dig.

Källor:

Livsmedelsverket om folsyra för kvinnor

Vi föräldrar om vitaminer för gravida

Relaterede artikler

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på.

Läs mer

Kinesisk medicin har varit känd i årtusenden, men kan traditionella kinesiska örter hjälpa barnlösa? Få kunskap om örtmedicin och fertilitet här.

Läs mer

Det kan finnas många anledningar till att du inte blir gravid. Och det finns hjälp att få! Läs om de vanligaste orsakerna till att man inte blir gravid här.

Läs mer

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar