meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Hur snabbt kan graviditetstesten visa positivt?

Alla graviditetstest registrerar förekomsten av ett hormon som heter hCG (humant Choriongonadotrophin).

När du utför ett graviditetstest är resultatet beroende på hur mcyket hCG som finns i urinen vid testtillfället i förhållande till testets känslighet. Olika märken av graviditetstest kan ha olika känslighet. Det kan innebära att, om du använder två olika sorters graviditetstest med olika känslighet, kan få två olika resultat. hCG förekommer i små mängder hos män och friska icke-gravida kvinnor (vanligen mindre än 10mIU/ml).

Våra stickor och stavar graviditetstest har en känslighet på 25mIU/ml hCG. hCG börjar normalt produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen, vanligen ca. 6-10 dagar efter befruktningen.

Nivån ökar sedan normalt mycket snabbt, och man räknar med en fördubbling ungefär var tredje dag under graviditetens första tredjedel. Detta gör hCG till en mycket god markör för graviditet.

De flesta kvinnor har vid tiden för den väntade menstruationen hunnit producera så mycket hCG att de kan se ett positivt resultat med våra stick- eller stavtest; det vill säga att de har uppnått en hCG-nivå på 25mIU/ml, eller mer.

Men eftersom vi alla är olika, kan det förekomma individuella variationer. Vissa kvinnor kan därför se ett positivt resultat några dagar innen den förväntade menstruationen, medans andra måste vänta ytterligare en tid.

Maximal hCG-nivå uppnås vanligen kring graviditetens vecka 7-12, och kan typiskt uppgå till ca. 200.000mIU/ml.

Relaterede artikler

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar.

Läs mer

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml.

Läs mer

Clearblue har utvecklat en digital graviditetstest, som också ger kvinnor en idé om hur långt gångna de är i sin graviditet redan när de använder graviditetstesten med veckoindikator. Läs mer här

Läs mer

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar