meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Folsyra minskar risken för autism

Vi visste redan att folsyra har en positiv inverkan på barns språkutveckling, men nu har en norsk studie visat att folsyra inte bara minskar risken för att barn föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism.

Studien följde 85 000 gravida och deras kostvanor, både före och efter graviditeten. Det visade sig att risken för autism minskade med 40% om mamman åt folsyra minst fyra veckor innan och åtta veckor efter graviditeten, jämnfört med om hon inte gjorde det.

Livsmedelsverket rekommenderar folsyra

Det svenska livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor som planerar en graviditet eller som är i början av sin graviditet att äta 400 mikrogram folsyra fram till den 12:e graviditetsveckan för att minska risken att barnet föds med ryggmärgsbrock.

Folsyra i vår mat?

I många länder, bland annat USA och Kanada, tillsätts folsyra i mjöl för att öka invånarnas intag av det viktiga vitaminet. Detta har diskutterats under många år i Sverige, men en av de största anledningarna till att vi inte berikar vårt mjöl med folsyra har varit oron för ökad cancerrisk. Tidigare har vi tillförlitat oss på en norsk studie som visade att de som tog folsyra som kosttillskott oftare fick cancer, men nu har ny forskning tittat på en avsevärt större grupp testpersoner och kommit fram till att det inte finns någon skillnad mellan de som tog folsyra tillskott och de som inte gjorde det. Nu när forskarna vet att folsyra inte ökar chansen för cancer är diskussionen om folsyra berikat mjöl aktuell igen
Läs mer om det här

Folsyra hos Billiga-tester.se

Hos Billiga-tester.se kan du välja mellan tre olika sorters billiga folsyra tabletter; Babyplan folsyra 60 tabl., våra billigaste folsyratabletter som kommer i en praktisk platt blisterförpackning som lätt går ned i brevlådan. Vill du hellre ha folsyratabletterna på burk? Då är Folsyra, B6, B12 – 90 Tabl. det rätta för dig. Här får du förutom folsyra, även ett tillskott av vitamin B6 och B12 i en och samma tablett. Slutligen har vi också Bio-Folin från Pharma Nord. Här får du 180 tabletter per förpackning i en enkelt och hygieniskt blisterförpackning.

Källor:

Nordic Nutrition Conuncil

Läkemedelsvärlden

Relaterede artikler

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare.

Läs mer

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad.

Läs mer

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism.

Läs mer

Fertilitetsbehandling används mer idag än någonsin tidigare, och varje år blir ca 10% av alla bebisar födda efter att föräldrarna fått någon form av fertilitetsbehandling.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar