meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Proteiner förklaring till kvinnors fallande fertilitet?

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder.

Om detta skriver läkaren Britta Weyer i ett inlägg på den danska nätsidan www.dr.dk. Åren går snabbt, och för kvinnan av idag är det många saker som ska vara på plats innan man börjar fundera på barn.

Detta innebär att kvinnorna blir äldre och äldre innan de ens tänker tanken på att bli gravida. Många upptäcker då att det kanske inte är så lätt att bli gravid som de först trott.

Risken för spontanabort eller missbildningar hos barnet ökar med kvinnans ålder. Detta är i och för sig inte något nytt, men vad som tidigare inte var känt, är orsaken till det. Forskarna tror nu att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar.

Kortfattat så ska cohesineran se till att varje kromosompar delas på rätt sätt under äggets celldelning. Problemet är att cohesinderna försvagas och blir färre efter hand, och detta kan då innebära att äggcellen släpps ut för befruktning med skador eller fel anta kromosomer.

Nästa steg blir för forskarna att hitta orsaken till det åldersrelaterade tapet av cohesin, och förhoppningsvis hitta något som kan motverka det. Men tills vidare, menar forskarna, så är deras bästa råd till kvinnor som vill undvika dessa åldersrelaterade problem, helt enkelt att få barnen tidigare.

Läs hela artikeln här:

Vill du komma igång med att bli gravid?

Hos Billiga-Tester.se hittar du både ägglossningstest och graviditetstest av flera olika typer – alla till ett bra pris och av mycket god kvalitet. Kanske är du redan gravid?

Hos Billiga-Tester.se kan du också köpa folsyra, något som Livsmedelsverket rekommenderar till alla kvinnor som planerar för graviditet, eller för de som redan är gravida, som ett steg i att minska risken för att barnet föds med t.ex. ryggmärgsbråck.

Relaterede artikler

Sverige upplever i dessa tider ett stadigt växande problem med fertiliteten. Det uppskattas att 12-15% av befolkningen i loppet av sitt liv har problem med att bli gravida på naturligt vis inom ett år. Orsakerna är bl.a. skadade äggledare, dålig spermakvalitet och ett lågt progesteronnivå. Läkarvetenskapen har dock tagit jättekliv under senare år, och som […]

Läs mer

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism.

Läs mer

Du har säkert hört talas om östrogen. Är du kvinna och i barnafödande ålder bör du också känna till hormonet progesteron (även kallat gulkroppshormon), som dels är ett förstadium till bl.a. östrogen, men som också dels verkar i sig självt. Man kan säga att progesteron är en av nyckelingredienserna i den tidiga graviditetsfasen. Har du […]

Läs mer

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar