meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Clearblue ägglossningstest – dubbel hormonindikator

Efter att de digitala ägglossningstesterna utvecklats och kom ut på marknaden har Clearblue vidareutvecklat produkten ytterligare, för vissa kvinnor har en mycket snabb stigning av hormonet LH (luteiniserande hormon).

Det är detta hormon som ägglossningstester mäter nivån av, och utifrån det bestämmer om ägglossningstidpunkten kommer att ske inom de nästa 24-37 timmarna eller ej.

Det betyder att om du är en av dessa kvinnor som har denna ”utmaning” så har du säkert upplevt att

  1. antingen inte hitta ägglossningstidpunkten och därmed få en positiv ägglossningstest i din cykel.
  2. att du behöver använda många fler ägglossningstest i din cykel, och kanske t.o.m. testa flera gånger varje dag bara för att vara någorlunda säker på att du faktiskt får en positiv ägglossningstest i pågående cykel.

Det är flera hormoner med i spelet

Men Clearblue har kanske hittat en lösning för dessa kvinnor, för hormonet LH är inte det enda hormonet som stiger och faller i en cykel.

Clearblue digitalt ägglossningstest med dubbel hormonindikatorDet kvinnliga könshormonet östrogen har också en viktig funktion i sammanhanget när din kropp förbereder sig på ägglossning och den kommande graviditeten. Och det som Clearblue har kommit på att utveckla är en digital ägglossningstest som mäter både stegringen av LH, och stegringen av östrogen, och genom att analysera hur de två hormonerna ligger på en viss given dag i din cykel. Produkten heter Clearblue ägglossningstest med dubbel hormonindikator – ett långt men mycket talande namn på ägglossningstesterna.

Clearblue ägglossningstest – dubbel hormonindikator

Clearblue ägglossningstest – dubbel hormonindikator

Det betyder praktiskt taget att du nu tidigare än förr – om du använde en vanlig ägglossningstest – kan få svar på om du har möjlighet för att bli gravid den dag du testar.

Det är nämligen så smart att könshormonet östrogen stiger redan INNAN LH-hormonet stiger – vilket ger dig information om att du inom de närmaste 5 dagarna troligen kommer att ha ägglossning.

Med de vanliga ägglossningstesterna som endast mäter stigningen av hormonet LH får du max. 2 dagar för att förbereda dig på att ägglossningen är på väg.

Men eftersom det kvinnliga könshormonet redan stiger innan LH, så får du alltså ännu mer viktig information, och får upp till hela 4 fruktbara dagar för eventuella ”förberedelser”.

Också en superbra test för dig som behöver planera

Många kvinnor som står med en positiv ägglossningstest retar sig extremt mycket p.g.a. att deras partner just i den här tiden inte är hemma, och finns det inga spermier = ingen graviditet.

Då hjälper det inte så mycket att ägglossningen faktiskt sker, och att man har lagt pengar på ägglossningstester.

Men genom att använda en Clearblue ägglossningstest med dubbel hormonindikator, kan en del av dessa kvinnor nu få fler dagar där de kan planera för att vara tillsammans med sin partner, och därmed uppnå en god möjlighet för att bli gravid.

Den här ägglossningstesten registrerar nämligen oftast upp till 2 dagar extra – än de vanliga ägglossningstesterna – där kvinnan har en chans att bli gravid om hon har samlag.

Par med clearblue ägglossningstest dubbelMen nu när ämnet ändå rör din partner, så kan det vara värt att överväga att inte bara fokusera på när din ägglossning sker, för utmaningen med att du blir gravid kan också ligga hos din partner – med hänsyn till hans sädkvalitet.

Du kan ju överväga att prata med honom om att han själv också testar sin sädkvalitet därhemma med en sädkvalitetstest.

Testen kan användas för många ändamål

Det är så klart också riktigt många andra kvinnor än bara dem med en partner som inte är närvarande kring ägglossningstiden som kan få glädje av testen.

Har du t.ex. smärtor i underlivet kring ägglossningstidpunkten eller får andra symtom som kan vara obehagliga att gå runt med på t.ex. jobbet. Då är det lättare för dig att planera för att inte jobba den dagen – och du får lite fler dagar för att förbereda din chef på din frånvaro.

Testen kan kanske vara en extra bonus i tillägg till att du hittar din ägglossningstidpunkt. Du vet säkert redan själv vad din egen orsak är till att använda denna fantastiskt innovativa och förutseende ägglossningstest i din nästa cykel.

Lätt, säker och snabb att använda

Liksom alla ägglossningstester från Clearblue är testen utformad som en stav, den är säker och mycket lättanvänd – du väljer själv om du vill uppsamla urinen i en ren bägare och utföra testen efter att du har varit på toa, eller om du vill kissa direkt på testens sugande del.

Testen är en s.k. digital ägglossningstest, och är därför utrustad med en display där du lätt och tydligt kan avläsa resultatet av dagens test.

Det medföljer en bra och förklarande bruksanvisning tillsammans med produkten, så att du vet hur du ska använda den och när du ska påbörja testningen.

Om du har en oregelbunden cykel kan du hitta ”receptet” på hur du tar reda på vilken dag i cykeln som du ska testa på genom att läsa vår generella artikel om digitala ägglossningstester.

Varje förpackning som du köper av dessa ägglossningstest innehåller hela 10 tester så att du är säker på att ha till hela din cykel, och därmed uppnår du en större sannolikhet för att hitta de dagar där du bör ha samlag.

Vi har hittat den här videon – dessvärre bara på engelska – så att du kan se hur lätt testen är att utföra, och sedan avläsa.

Så avläser du resultatet

Det är extra lätt att avläsa resultatet på den här ägglossningstesten för att den har en display där en symbol visas varje gång du testar.

En tom ring = (mycket) liten chans för att bli gravid

När du testar i början av din cykel kommer du med största sannolikhet få en symbol som ser ut som en tom ring – det betyder att du – om du har samlag – endast har en mycket liten chans för att bli gravid den dagen.

En blinkande smiley = God chans för att bli gravid

När du testar en dag och ser den här symbolen – blinkande smiley – betyder det att testen har upptäckt att hormonet östrogen har stigit, och det är på dessa dagar som du kan uppnå graviditet om du har samlag.

Det är de här dagarna som de vanliga ägglossningstesterna inte upptäcker för att de endast undersöker LH-nivån, och som ger dig några extra chanser för att bli gravid i den här cykeln.

En smiley som visas konstant på displayen

När du ser en smiley som visas på displayen hela tiden, och som INTE blinkar, så vet du att du nu är på din högsta fertilitetsnivå i cykeln – och det är nu som du ska vara tillsammans med din partner om ni vill bli gravida.

Är det här en ägglossningstest för dig?

Det kan vara svårt att veta exakt vilken ägglossningstest som passar för just de behov du har.

Du kan alltid gå in och titta på de olika ägglossningstester som vi har i vår shop, och sedan utifrån dina krav och behov välja den rätta att använda i nästa cykel när du ska hitta ägglossningen.

Källor:
Clearblue ägglossningstest – Bruksanvisning

Relaterede artikler

Alla graviditetstest registrerar förekomsten av ett hormon som heter hCG (humant Choriongonadotrophin).

Läs mer

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här

Läs mer

Clearblue är marknadens största tillverkare av både graviditetstest och ägglossningstest och har över 30 års erfarenhet inom fertilitet - Läs mer om våra Clearblue produkter här!

Läs mer

tt digitalt graviditetstest är den senaste produkten på marknaden för graviditetstest, de är utformade med en display där resultatet – Gravid eller inte gravid – visas tydligt. Detta betyder att du inte längre behöver tvivla på resultatet, som man ibland kan göra med graviditets test som inte är digitala.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar