meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn… Men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till er som gärna vill förbereda er innan en eventuell graviditet.

1. Ta folsyra så tidigt som möjligt

Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt tillskott av folsyra redan från det att du planerar för, och till och med de första 12 veckorna av graviditeten, då det minimerar risken för att föda ett bar med neuralrörsdefekter, särskilt ryggmärgsbråck.

2. Öka spermieproduktionen med zink och folsyra

Maten påverkar spermieproduktionen – både antal och kvalitet. En holländsk studie visar att låg spermieproduktion kan ökas betydligt med hjälp av kosttillskott som innehåller zink och folsyra.

3. Ha regelbundna samlag

Det säger sig kanske självt, att du är tvungen till att ha samlag för att bli befruktad – men vad är det bästa intervallet? Ideellt ska ni ha samlag från de 5 dagarna före ägglossningen och fram till själva ägglossningen. Men eftersom det kan vara svårt att veta den exakta tidpunkten, med mindre du använder en ägglossningstest, är rådet att ha sex minst 2-3 gånger/vecka – och gärna varje dag.

Om mannen har fått konstaterat dålig spermiekvalitet, eller om ni har försökt bli gravida i mer än ett år, kan det vara värt att ha samlag lite mer sällan – ca var tredje dag.

4. Drick inte för mycket alkohol

Alkohol skadar spermiecellerna och minst 1/3 av manlig sterilitet orsakas av alkohol. För kvinnor kan intaget av för mycket alkohol innebära att menstruationen eller ägglossningen uteblir eller at lutealfasen (den delen av menstruationscykeln som sker efter ägglossning) störs och förkortas.

5. Sluta röka

Det tar i snitt längre tid för en rökare att bli gravid; bl.a. för att rökning hämmar ägglossningen. Män som röker producerar också färre och mindre sunda spermier.

Få fler tips till livsstil, fertilitet och graviditet i vår artikel om livsstil och graviditet nu.

Källor:

37 tips för dig som gärna vill bli gravid

Tips för att lättare bli gravid

Relaterede artikler

Chansen till en graviditet hänger samman med fertilitet, desto mer fertil du är, desto större chans till graviditet har du. Därför är det viktigt att förstå din fertilitet och känna den väl för att kunna öka dina chanser till en graviditet.  Billiga-tester.se har ett välsorterat sortiment av ägglossningstest som kan...

Läs mer

Många kvinnor som blir gravida beskriver det med ord som: Oj då Plötsligt var graviditetstesten positiv Jag visste inte ens at jag var gravid Det var inte meningen att det skulle ske just nu Vi fick en på sladden De kvinnor som har sagt dessa ord menar att deras graviditet...

Läs mer

Har du tänkt på att din kropp kan behöva extra Folsyra både innan och under graviditeten? Folsyra är ett B-vitamin som vi får i oss genom all mat, men speciellt mycket Folsyra kan hittas i grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och linser, kikärtor och bönor. Folsyran behövs för att celldelningen i kroppen...

Läs mer

Gravida har användning av lite extra vitaminer och mineraler, både för at mamman och bebisen ska få den rekommenderade mängden de behöver under hela graviditeten. Naturen är så att under graviditeten växer barnet i magen och blir den högsta prioriteten, så ser man inte till att kroppen får de vitaminer...

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar