meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Folsyra kan minska risken för för tidig födsel

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt.

En amerikansk studie, där forskarna följde drygt 38000 gravida, visar att risken för att barn föds för tidigt, kan halveras om mamman äter folsyra året innen hon blir gravid. Risken att föda sitt barn före graviditetsvecka 28, reducerades med 70 % för de kvinnor som åt ett tillskott av folsyra under ett år innan de blev gravida.

Studien visar att när mammorna får folsyra är det dom allra tidigaste födslarna som minskar mest. Före vecka 28 väger barnen ofta under ett kilo och risken för skador som defekter på hjärnan, lungsjukdomar och blindhet som störst. Studien visade även att risken för födslar mellan vecka 28 och 32 minskade med hälften om mammorna ätit folsyra.

Några bra källor till folsyra är gröna bladgrönsaker, lever och bröd. Folsyra förstörs dock lätt vid tillagning, och är känsligt för både syre, ljus, värme och urlakning.

Även om folsyra kan lagras i kroppen i stora mängder, kan lagret ändå tömmas mycket snabbt (ibland på bara några månader).

Livsmedelsverkets Rekommenderat Dagligt Intag (RDI) av folsyra är för gravida eller ammande 500 mikrogram.

Redan när kvinnan planerar att bli gravid, bör hon börja ta folsyra dagligen. I Sverige ligger det genomsnittliga dagliga intaget (RDI) av folsyra på 195–227 mikrogram. Billiga-Tester.se säljer Folsyra (B6, B12) i förpackningar om 90 tabletter, och som kostar 79:-.

Relaterede artikler

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt

Läs mer

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information.

Läs mer

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens.

Läs mer

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar