meny
HomeArtiklar om fertilitetHur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Det finns många förhållningssätt till hur man kan förbättra mannens sädkvalitet, och i vilken omfattning den kan förbättras, för resultatet beror ju på vilket problem mannen har i förhållande till sin sädkvalitet.

Oftast beror den nedsatta sädkvaliteten hos mannen på att han har för få spermier, att spermierna inte är tillräckligt aktiva eller att mannens spermier har en onormal form eller struktur.

Forskning om dålig sädkvalitet

Några av de undersökningar man utför är särskilt inriktade mot hormonstörande ämnen som män kan bli utsatta för i sin vardagsmiljö, gener och vilka faktorer den lilla ofödda pojken kan påverkas av redan i livmodern.

Därför är det också en del fokus på de gravida, deras livsstil före graviditeten och under, samt de gravidas generella hälsotillstånd för att ta reda på hur det ev. kan påverka pojkars sädkvalitet längre fram.

Det är dessvärre så, att ut av alla de pojkar som föddes i Sverige 2014, så hade ca 8 av 1000 en form av missbildning i könsorganen som heter hypospadi. I Sverige får också 250-300 män årligen testikelcancer. Både hypospadi och testikelcancer har en kraftig anknytning till nedsatt sädkvalitet.

Vissa forskare menar att orsaken till att detta sker finns i vår vardag för män, och man arbetar ihärdigt på att ta reda på precis vad det är som orsakar detta problem hos svenska män.

Där finns en rad olika spermietest som kan ge mannen svar på hans fertilitet och när först  orsaken har hittats kan man börja på arbetet att vända utvecklingen åt andra hållet.

Hur kan män undvika att få nedsatt sädkvalitet?

Undersökningar gjorda under många år visar att det finns många orsaker till att mäns sädkvalitet kan påverkas åt ena eller andra hållet.

Lyckligtvis finns det många saker mannen själv kan göra för att förbättra sin sädkvalitet.

Ändringar i mäns livsstil kan förbättra säden

Genom att ändra sin livsstil kan mannen faktiskt göra sitt till att försöka förbättra säden. Här är en lista över områden som han ska vara uppmärksam på, samt en ingående förklaring på hur han har möjlighet att förbättra säden om han gör några förändringar i sin vardag.

Alkoholförbrukning och mäns sädkvalitet

Att alkohol kan påverka mäns sädkvalitet har man vetat i många år. Därför rekommenderas mannen att hålla sig till Socialstyrelsens riktlinjer för alkoholintag, som ligger på max 14 glas per vecka.

Det är dock ingen som vet hur mycket eller hur lite alkohol som ska till för att påverka mannens sädkvalitet, så ju mindre alkohol ju bättre – för att vara på den säkra sidan.

Vikt och mäns sädkvalitet

Mannens vikt kan påverka sädkvaliteten, så därför är det en god idé att mannen ser till att – så långt det är möjligt – hålla sin idealvikt. Sädkvaliteten kan påverkas både om mannen är överviktig, men också om han väger för lite.

Motion och mäns sädkvalitet

Motion är bra för många saker, och det gäller också i förhållande till mäns sädkvalitet. Män bör därför se till att få regelmässig motion genom hela livet. Inte bara när de försöker att göra en kvinna gravid.

Kost och mäns sädkvalitet

Mannens kost spelar också en viktig roll i förhållande till sädkvaliteten, inte bara pga. mannens vikt, men också i förhållande till att få de nödvändiga och viktiga mineraler och vitaminer som är nödvändiga för att upprätthålla en sund sädproduktion.

Mäns fertilitet, gener och sädkvalitet

Den största utmaningen, och där man inte kan göra så mycket åt det, är om mannens sädkvalitet beror på gener och kromosomfel i spermierna. Då behöver man läkarnas hjälp för att skilja ut de bästa och friskaste spermierna och befrukta ägget utanför kvinnans kropp.

På det viset får man den största chansen för att kvinnan blir gravid och att graviditeten kan resultera i ett sunt och friskt barn efter födseln.

Du ska komma ihåg att det bara ska en levnadsduglig spermie och ett ägg till för att få en baby, så ofta kan läkarna med sina fertilitetsbehandlingar närmast utföra mirakel även om mannen har en nedsatt sädkvalitet.

Källor:

Vårdguiden 1177 – Ofrivillig barnlöshet

Sundhed.dk

 

Mest lästa artiklarna

För de flesta graviditetstest rekommenderas att man testar tidigast från den dag som menstruationen väntas. Testar du tidigare, kanske det inte har hunnits producera så mycket graviditetshormon (hCG) som testet behöver för att visa ett positivt resultat.

Läs mer

hCG (Human Chronic Gonadoptroption) är hormonet som graviditetstest mäter för att avgöra om du är gravid eller ej. Läs allt om hur hormonet fungerar & hur det påverkar dig

Läs mer

Clearblue har utvecklat en digital graviditetstest, som också ger kvinnor en idé om hur långt gångna de är i sin graviditet redan när de använder graviditetstesten med veckoindikator. Läs mer här

Läs mer

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här

Läs mer