meny
HomeArtiklar om fertilitetMenstruation – Känn din cykel och bli gravid

Menstruation – Känn din cykel och bli gravid

Mens är resultatet av att ägget inte har blivit befruktat, vartefter livmoderns slemhinna stöts ut ur kroppen. Efter att kroppen stött ut livmoderslemhinnan, förbereder kroppen sig än en gång på en eventuell graviditet, och nästa menstruations cykel startar. Om du inte får din mens som förväntat, kan det vara en bra ide att ta ett graviditetstest, då en utebliven mens kan betyda att du är gravid.

Menstruationscykel – förstå din cykel

En vanlig menstruationscykel varar 25-32 dagar, och menstruationen varar oftast 3-5 dagar. Alla kvinnor är olika, och du kan utan oro uppleva att din cykel eller menstruation är kortare eller längre.

Oregelbunden mens – ändrad menstruationscykel

Som tidigare nämnt, så är alla kvinnor olika, och detta betyder även att inte alla kvinnor har en regelbunden menstruations cykel. Det finns kvinnor som månad efter månad vet exakt på vilken dag deras mens kommer, men för många kvinnor kommer mensen lite olika beroende på månad, och kan både vara längre eller kortare än föregående månad. Det är helt normalt att ha en oregelbunden menstruations cykel, och en oregelbunden mens bör inte skapa oro.

Din menstruationscykel kan också ändra sig över tid. Det är normalt att menstruationscykeln blir oregelbunden eller ändras om du tex. börjar eller slutar äta p-piller, har varit gravid eller om du är stressad under en längre period. Om din menstruation vanligtvis är regelbunden, behöver din kropp bara lite tid att hitta en ny balans, och därefter borde menscykeln gå tillbaka till att vara regelbunden igen.

Utebliven menstruation

Utebliven mens kan bero på många olika anledningar, men först och främst bör du se över om graviditet är en möjlighet. Utebliven menstruation är nämligen det tydligaste tecknet på att du är gravid. Om din mens inte kommer som den brukar, och du inte är helt säker på om du är gravid, så är den enklaste lösningen att ta ett graviditetstest.

Det finns även andra anledningar till varför din mens uteblir.

Varför kommer min mens inte?

Några av de vanligaste anledningarna till utebliven menstruation och ändringar i menstruationscykeln är:

  • Oregelbunden mens – Även om mensen inte kommer som den brukar, så betyder det inte alltid att den inte kommer komma alls. Det är ganska vanligt att cykeln ändrar sig, och kanske är din mens bara försenad ett par dagar.
  • Stress och livsförändringar – Stora och omvälvande livsförändringar i dit liv, eller perioder med mycket stress, press och påfrestningar kan påverka din cykel och göra att mensen uteblir.
  • Ökad eller minskad vikt – har du gått ner i vikt, eller gått upp i vikt, eller tränar du intensivt, kan det påverka din hormonbalans, och därigenom också påverka din menstruationscykel.
  • Graviditet – Utebliven mens är det tydligaste tecknet på graviditet. Ta ett graviditetstest om du vill vara säker.

Menstruation och ägglossning – hur hänger de ihop?

Ägglossning och mens hänger tätt ihop, och båda är avgörande för din menstruationscykel. När du har haft din ägglossning går det omkring 12 – 16 dagar innan du får din menstruation – om du inte har blivit gravid efter ägglossningen. När du får din mens, gör kroppen sig av med livmoderslemhinnan, och det obefruktade ägget. Efter mensen förbereder kroppen sig på en ny ägglossning genom att än en gång bygga upp tjocka slemhinnor i livmodern, där ett befruktat ägg kan fastna. Ungefär mitt i menstruationscykeln kommer dina äggstockar frige ett ägg till äggledaren, och det är här du har möjlighet för att bli gravid. Försöker du bli gravid kan du hålla utkik efter symptom för att bli gravid, eller använda ett ägglossningstest. Om ägget inte har blivit befruktat, får du mens, och din cykel börjar om från början.

Kan jag vara gravid, om jag får mens?

Du får inte din mens när du är gravid. Vissa gravida kvinnor märker dock mindre blödningar runt den tid då de vanligtvis får sin mens, vilket lätt kan förväxlas som början av en menstruation, om man inte är uppmärksam på att man är gravid.

Är du gravid kan du möjligen uppleva mindre blödningar några dagar innan din menstruation vanligtvis hade kommit. Detta kallas implantations blödningar, och kommer när ägget sätter sig fast i livmodern. På grund av hormoner, kan vissa kvinnor också märka av mindre blödningar runt de dagar de brukar ha sin mens.

Om du vanligtvis inte har kraftiga blödningar under din mens, kan det vara lätt att förväxla dessa blödningar med en vanlig mens. Därför kan man vara gravid utan att veta om det, även om man tror att man fått sin vanliga mens. Känner du av, eller märker tecken på graviditet, eller har du en misstanke om att du kan vara gravid, kan det vara en bra ide att ta ett graviditetstest, även om du har fått mens eller blödningar som skulle kunna vara mens.

Källor:
Reproduktivlivsplan
Endometriosforeningen
Vårdguiden 1177 – Mens

Mest lästa artiklarna

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad.

Läs mer

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu.

Läs mer

Går du och drömmer om att bli gravid, men det har inte hänt än? Då finns det lyckligtvis hjälp att få! Den nya Eveline Ovulation test ger dig nämligen besked med stor precision om när det är lättast för dig att göra drömmen om familjetillökning till verklighet.

Läs mer

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information.

Läs mer