meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Vitamin B12 ökar antalet röda blodceller hos kvinnor.

Gravida har användning av lite extra vitaminer och mineraler, både för at
mamman och bebisen ska få den rekommenderade mängden de behöver under hela graviditeten.

Naturen är så att under graviditeten växer barnet i magen och blir den högsta prioriteten, så ser man inte till att kroppen får de vitaminer och mineraler den behöver kan bli så att mamman riskerar att få underskott på det.

Om man som gravid får stor brist på vitaminer och mineraler kan det så småningom gå ut över barnet.

Man tror bland annat att bristen på vitaminer och mineraler kan ha en koppling mellan infertilitet, havandeskapsförgiftning, låg födelsevikt och andra komplikationer som kan uppstå före eller under graviditeten samt efter det att barnet är fött.

B-vitamin är viktigt under en graviditet

Kroppen kan själv inte producera B-vitaminer och man behöver därför få det från kosten eller från olika kosttillskott för att inte få ett underskott. De viktigaste av B-vitaminerna är folsyra, B6 – och B12 vitamin.

I denna artikel sätter jag fokus vitamin B12 under graviditeten.

Varför är vitamin B12 viktigt och vad är det bra för?

Det har visat sig att vitamin B12 är viktigt för alla människor och är nödvändiga för kroppen, t.ex. för att säkerställa ett friskt nervsystem, utveckling av nyckelkomponenter i kroppens DNA och utveckling av röda blodkroppar.

Varför brist av vitamin B12 när man är gravid?

Babyplan folsyraFör att kroppens celler delar på sig är vitamin B12 livsviktigt, och en av de celler som delar sig oftast- och därmed kräver mest vitamin B12 – är de röda blodcellerna.

När blodet passerar lungorna tar de röda blodcellerna upp syre och transporterar det sedan vidare till kroppens många organ som blodet passerar på sin väg runt kroppen, varefter syre släpps igen.

När du är gravid är mängden B12 vitamin en naturlig sjunka i blodet första hälften av graviditeten – det är också den period då barnet inne i magen utvecklar alla organ och ryggmärgen stängs.

Därför har barnet extra mycket användning av alla B-vitaminer för att alla celler ska dela sig som de borde och för att barnet senare inte ska födas med sjukdomen ryggmärgsbrock.

När man är gravid ökar mängden blod i kroppen, och därför kan de bli brist på de röda blodcellerna eller bli för få röda blodceller i förhållande till blodmängden.

Det kan bli så att organen i kroppen får mindre syre än de behöver och gör så att man i värsta fall får blodbrist, om det finns en tydlig brist av vitamin B12. Symptom på detta kan vara trötthet, yrsel och andnöd vid fysiskt arbete.

Som gravid är det dagliga rekommenderade intaget 2,6 mikrogram av vitamin B12.

Vart får man tag i vitamin B12?

Då B-vitaminer uteslutande finns i matvaror som kommer från djur så som magert kött, fisk, ägg, skaldjur och mejeriprodukter kan det vara viktigt med kosttillskott. Särskilt om man är vegetarian eller bara i allmänhet äter lite kött.

Avslutande kommentar

Om man inte får sitt dagliga intag via kosten – detta gäller i övrigt alla viktiga vitaminer och mineraler och inte bara vitamin B12 – kan man välja att ta en multivitamintablett, som t.ex. GraVitamin, som innehåller den rekommenderade dosen.

På så sätt ser man till att man inte får underskott eller att det blir brist på en eller flera viktiga vitaminer och mineraler.

Det är viktigt att man lagrar upp redan innan man är gravid och under tiden man är gravid då graviditeten är en extrem påfrestning på kvinnans kropp.

Källor:

Livsmedelsverket

Vitamin B12

Relaterede artikler

Det kan finnas många anledningar till att du inte blir gravid. Och det finns hjälp att få! Läs om de vanligaste orsakerna till att man inte blir gravid här.

Läs mer

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid.

Läs mer

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning.

Läs mer

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar