meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

3 fakta du bör känna till när du försöker att bli gravid

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.

Det finns nästan inget som är så spännande som den tid när du försöker att bli gravid.

Humöret kan skifta mellan förväntan, glädje och oro, och det är både normalt och naturligt med tanke på vad som väntar i framtiden för er. De flesta går strax igång med att researcha på nätet och hittar både goda råd, förmaningar och blir klokare genom att läsa andras erfarenheter.

Det är som om vi inte alls kan vänta på att bebisen anmäler sin ankomst. Som rådgivare vill jag säga: ”Ta det lugnt”. Långt de flesta par som aktivt försöker att bli gravida, lyckas med det inom 1 år. Och det är faktiskt mer normalt att det går några månader innan du blir gravid, än att det sker den allra första månaden. För att hjälpa er på väg mot ett positivt graviditetstest, har jag skrivit en artikel med 3 saker du bör veta om du försöker att bli gravid:

1. Sluta röka

De flesta vet mycket väl att rökning är dåligt för hälsan och om du röker, planerar du säkert för att sluta när du blir gravid. Men faktiskt finns det en riktigt bra orsak till att sluta med cigaretterna redan nu. Enligt Livsmedelsverket är rökning kanske orsak till ca 1/6 av de årliga tillfällena av ofrivillig barnlöshet i Sverige.

Få hjälp till att sluta på 

2. Socker kan sänka spermiekvaliteten

Från undersökningar vet vi att kosten är viktig om du vill bli gravid – och mycket tyder på att särskilt för mycket socker och stärkelse (som t.ex. finns i vitt bröd och pasta) kan påverka både kvinnans fruktbarhet och mannens spermiekvalitet. För män kan stora mängder socker och stärkelse medföra att kroppen ska producera stora mängder insulin till blodet – och det kan skada arvsmassan i mannens spermier.

Försök med kostomläggning från mycket söta till vanliga, hälsosamma kostvanor har visat att män på bara tre månader kan bli fertila igen.

3. Hitta en balans i din vikt

Snart-forældre.dk har undersökt 6000 danska kvinnor som gärna ville bli gravida. Deras forskning visade att det tar längre tid för överviktiga kvinnor att bli gravid. Det beror på att svår övervikt kan påverka hormoner och ägglossning, och om en kvinna inte har ägglossning, kan hon inte heller bli gravid på naturlig väg. Det samma gäller faktiskt om du är mycket underviktig. Och undersökningar visar också att underviktiga ofta är längre om att bli gravida än kvinnor med en normal vikt.

Du kan räkna ut om din vikt är normal genom att titta på ditt BMI. BMI står för body mass index och beräknas genom att se på din vikt i förhållande till din längd.

Beräkna till BMI

Infertilitet kan också bero på nedsatt spermiekvalitet

Forskning visar att orsakerna till att ett par är ofrivilligt barnlösa (efter en period på 1 år) beror generellt 1/3 av tillfällena på orsaker hos endast kvinnan, i 1/3 av tillfällena beror det på orsaker hos bara mannen, och i 1/3 av tillfällena beror det på något hos båda parterna. Under de senaste åren har svenska mäns spermiekvalitet dalat markant och den är i dag en av de sämsta i Europa.

Så om ni har försökt att bli gravida under en längre tid, kan det vara en god idé att testa mannens spermiekvalitet. Det görs antingen hos läkare eller i hemmet med en säker självtest. FertilityScore är som den enda testen kliniskt testad för att mäta spermiemobilitet (spermiernas förmåga att simma) och testen innehåller allt ni behöver för att uppsamla och testa två separata spermieprov.

Källor:

Sluta röka – hjälpmedel

Medibas om rökning vid graviditet

Nio saker som kan påverka din fertilitet

Relaterede artikler

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism.

Läs mer

Mensblödningar betyder i vanliga fall att mensen är här, men även under en graviditet kan en kvinna blöda från och till under den första veckan. Läs om nidblödninga


Läs mer

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens.

Läs mer

Hur säkra är säkra perioder, och kan jag ha oskyddat sex när jag har mens? Läs mer om chansen att bli gravid under mensen här.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar