meny

Snabb leverans
inom 1-2 vardagar

Godkänt
av Trygg E-handel

Fri frakt
när du mottar våra nyhetsbrev.

Kosttillskott - Folsyra - för dig som vil bli gravid

Köp kosttillskott och vitaminer till gravida här på Billiga-tester.se. Vi har flera olika sorters kosttillskott för gravida online här. Vi har  flera olika märken av det rekommenderade kosttillskottet folsyra för gravida och alltid till ett lågt och konkurrensmässigt pris.

Se urvalet här nedanför. Om du köper kosttillskott hos oss får du gratis frakt – och vi sänder ut 6 dagar i veckan för beställningar gjorda innan 17.30 M-F , 14.00 S.

Frågor & Svar om kosttillskott/folsyra när du försöker, eller redan är gravid

Vad är folat och folsyra?

Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Folsyra är lättare för kroppen att ta upp än folat.

Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist.

Folsyra är ett B-vitamin som vi normalt får i oss genom all mat, men särskilt mycket folsyra kan hittas i grönsaker, frukt, fullkornsprodukter och linser, kikärtor och bönor.

Varför behöver man extra folsyra både innan och under graviditeten?

Folsyran behövs för att celldelningen i kroppen ska fungera normalt och bidrar till vävnadstillväxten hos gravida, och därför behöver kroppen extra folsyra i samband med graviditeten.

Folat eller folsyra behövs för att fostret ska utvecklas normalt under graviditeten. Om du har låga halter folat i blodet när du blir gravid löper du ökad risk att få barn med ryggmärgsbråck.

Fostrets neuralrör, som senare växer och blir barnets centrala nervsystem, hjärna och ryggmärg, stängs 22 till 29 dagar efter befruktningen. Om den gravida kvinnan fattas folsyra kan det bli komplikationer när fostrets neuralrör stängs, vilket kan leda till medfött missfall. Därför är det viktigt att hjälpa kroppen genom att ta folsyra tillsatser innan graviditeten, eller så fort graviditeten blivit upptäckt.

Jag tar redan en multivitamintablett som innehåller folsyra. Ska jag ändå ta tillskott av folsyra?

Nej, normalt inte. Kosttillskott ska aldrig överdoseras. Men då vi alla är olika, kan vissa kvinnor behöva mer än andra, så om du är osäker bör du fråga din barnmorska eller läkare om råd. 

Får man i sig tillräckligt med folat om man äter mycket frukt och grönt?

Om du äter mycket folatrika livsmedel, till exempel om du är vegetarian eller vegan och äter stora mängder baljväxter, kan det hända att du får i dig tillräckligt mycket folat via maten. Då finns inget behov av extra tillskott av folsyra.

Hur mycket folsyra behöver man ta?

Det rekommenderade dagliga intaget (RDI) står beskrivet på förpackningen. Eventuellt kan din barnmorska eller läkare ha förskrivit extra dos – följ i så fall den rekommendationen. 

Vad är Livsmedelsverkets rekommendationer?

Livsmedelsverket rekommenderar gravida kvinnor att ta tabletter med 400 mikrogram Folsyra ca. 12 veckor innan planerad graviditet, och under de 12 första veckorna av graviditeten för att minimera risken att barnet föds med neuralrörsdefekter, så som ryggmärgsbråck.

Forskning visar att risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter minskar med upp till 40 % med hjälp av folsyretillskott.  Efter de 12 första veckorna av graviditeten minskar behovet av folsyra avsevärt, och minskar ner till samma behov som före graviditeten, då där oftast inte finns någon anledning till folsyra tillskott.

Hej, behöver du hjälp?
Ane sitter redo att hjälpa dig!
Ring, eller skriv till:

Tfn. 040-60 60 645
info@billiga-tester.se

Måndag-fredag
09.00 – 12.00 + 12.30 – 15.00

Här kan du betala säkert med

Få en gratis e-bok “Guide till graviditet” när du anmäler dig för våra nyhetsbrev!

Du får guiden när du anmäler dig för våra nyhetsbrev om fertilitet och goda råd till graviditet.

* E-boken skriven i samarbete med fertilitetsklinliken TFP Stork Fertility. Din e-mail lämnas inte ut till tredje part, och du kan avanmäla dig med ett enkelt klick.