Senast uppdaterad, 2 Oktober 2018

Därför ska du äta folsyra före och under din graviditet

Folsyra innan och under graviditet – Fyll upp folsyredepåerna


Äter du en varierad kost får du säkert redan det rekommenderade tillskott av det nödvändiga B-vitaminen folsyra som du behöver. Eller får du det?

Det visar sig att många kvinnor inte får den rekommenderade mängden folsyra genom sin kost, även om de äter både sunt och varierat. Detta till trots för att det här B-vitamin som folsyran är – finns i de flesta födoämnen.

De flesta kvinnor är inte alls medvetna om att deras kropp inte upptar den mängd folsyra som kroppen har användning för, och hur skulle de kunna veta det? Läkaren undersöker, på goda grunder, inte rutinmässigt kvinnors blodprov för brist på folsyra med mindre det finns en särskild orsak att göra det.

Vill du vara säker på att du äter de matvaror som innehåller extra mycket folsyra ska du välja matvaror som lever, bälgfrukter och grönsaker – särskild de grönsaker som är naturligt starkt gröna från naturens sida, som t.ex. bönor, grönkål, spenat, brysselkål, m.fl.

Kom ihåg att lever också innehåller mycket A-vitamin som du inte ska ha för mycket av när du är gravid, så ät det med omtanke.

Folsyredepåerna i kvinnans kropp ska fyllas upp regelbundet, då vitaminet endast håller i några få månader, i motsats till t.ex. det nära besläktade B12-vitaminet där depåerna kan hålla i flera år efter att ha fyllts upp.

 

Folat, folacin och folsyra - Är allt det samma?

I samband med graviditet är det många begrepp att hålla reda på, ett av dessa begrepp är folsyra, folat eller folacin, benämnt folsyra i dagligt tal.

Det är i och för sig tal om det samma, men det finns olikheter.

I naturen kallas det naturligt förekommande B-vitaminet folat eller folacin, medan folsyra är det syntetiska namnet, och det namn som de flesta använder till vardags, och därför också det ord vi använder här i artikeln.

 

Folsyra före graviditet

Då en graviditet kan ske oväntat och utan att vara planerad, är det viktigt att försöka förebygga att en folsyrebrist uppstår, särskilt i den perioden då kvinnan är fertil och har möjlighet att bli gravid.

Då man inte i förväg vet om man som kvinna har täckt upp behovet via sin kost, rekommenderar Livsmedelsverket att alla kvinnor som har möjlighet för att bli gravid, tar ett tillskott av folsyra dagligen.

Du kan välja att köpa en produkt som endast innehåller folsyra, eller så kan du välja att köpa en multivitamintablett som inte bara innehåller de 400 mikrogrammen folsyra, utan också de övriga rekommenderade mängder av vitaminer och mineraler som en kvinnokropp har användning för.

Genom att ta ett dagligt tillskott kan man säkra sig att kvinnans kropp har täckt upp tillräckligt av det viktiga B-vitaminet, och att depåerna har fyllts väl upp innan det finns tecken på graviditet, eller ägglossning sker.

Det kommer att avsevärt minimera risken för att kvinnan senare blir gravid men då inte når att fylla upp depåerna förrän det är för sent.

Om du inte vill ta ett tillskott av folsyra förrän du gärna vill bli gravid, kan du börja med kosttillskottet när du slutar med preventivmedel, eller ännu bättre; börja 3 månader innan – det kan ju vara så att du blir gravid väldigt snabbt.

 

Folsyra och graviditet

I Sverige föds det dessvärre varje år barn med missbildningar, och hos ca 10% av alla dessa bebisar orsakas missbildningen en så kallad neuralrörsdefekt som i dagligt tal oftast kallas ryggmärgsbråck.

Missbildningen orsakas av att strukturer kring ryggmärgen inte sluts som det egentligen är meningen att de ska, och det resulterar i att delar av en eller flera ryggvirvlar sedan fattas hos det färdigutvecklade fostret.

Många bebisar föds varje år med en mild variation av denna defekt, och dessa barn kommer kanske inte att få symptom senare, eller också får de symptom i en mycket mild grad.

Det kanske förvånar dig att höra att upp mot 33 av 100 bebisar föds med den speciella milda neuralrörsdefekt som är ganska ofarlig. Namnet på neuralrörsdefekten heter något så fint som Spina bifida occulta, skulle du vilja läsa mer om den. Det kan du t.ex. här: http://www.rbu.se/diagnos/ryggmargsbrack

Det är dock inte alla bebisar som föds med ryggmärgsbråck som har sådan tur. Om en bebis föds med neuralrörsdefekt av en svår grad kan det komma att få stora konsekvenser för barnets liv och dess familj under många år framöver.

Och den hårda sanningen är att hos vissa bebisar kommer missbildningen att vara så allvarlig att bebisen inte kommer överleva.

Då en neuralrörsdefekt uppstår mycket tidigt i fosterstadiet – ofta redan innan kvinnan vet att hon är gravid – har intresset varit stort för att ta reda på varför missbildningen sker, och hur man kan öka sannolikheten för att den kommande bebisen inte alls får den.

 

Folsyrebrist under graviditet - och neuralrörsdefekter

Det har påvisats flera olika orsaker till att neuralrörsdefekter sker, och en av dem är att många kvinnor inte har fyllt upp de nödvändiga folsyredepåerna i god tid innan ägget blir befruktat av spermien.

Sannolikheten för att dessa kvinnor på en eller annan tidpunkt blir gravida och inte har tillräckligt med folsyra i kroppen när neuralrörsdefekterna uppstår, är därför hög.

När neuralröret sluter sig – oftast innan kvinnan får de första tecknen på graviditet, kan hon inte hinna förhindra att missbildningen uppstår.

Därför är det viktigt att du gör vad du kan för att förebygga- och får fyllt upp folsyredepåerna i god tid innan graviditetstesten blir positiv.

 

Behöver alla kvinnor 400 mikrogram folsyra dagligen?

Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor att de tar ett extra tillskott av folsyra för eksempel Babyplan Folsyra varje dag under den period de kan bli gravida, eller senast när de försöker att uppnå en graviditet.

Har du som kvinna tidigare fått ett barn med neuralrörsdefekt, är det viktigt att du tar ett samtal med din läkare och får folsyra på recept. Detta för att du har en mycket högre risk att få ett barn med en liknande missbildning senare i ditt liv.

Därför är det mycket viktigt att du tar ett mycket högre tillskott av folsyra varje dag, och även om det kan verka våldsamt kommer din läkare att skriva ut tabletter som var och en innehåller 5000 mikrogram folsyra.

Det kan vara just den mängd som gör att du inte ännu en gång blir gravid med ett barn där en neuralrörsdefekt uppstår.

 

En avslutande kommentar om folsyrans viktighet under graviditet

Jag har inte skrivit den här artikeln för att sätta skräck i dig, eller för att du ska bli nervös eller rädd. Jag har uteslutande skrivit den för att göra dig uppmärksam på att du har en möjlighet att kunna förebygga och därmed minimera risken för att din baby får ett ryggmärgsbråck.

Är du redan gravid så försök slappna av och njut graviditeten. Om du skulle vara en av de kvinnor som har fattats folsyra, så får du bara låta sakerna och naturen gå sin gilla gång.

Läkarna är duktiga idag, och kom ihåg att största delen av neuralrörsdefekterna är ganska harmlösa och att 1 av 3 människor lever med dem varje dag utan problem.

Jag hoppas att du läser den här artikeln nu för att du planerar en graviditet och därmed vet jag att min artikel kan göra en skillnad för dig och ditt kommande barn.

Mitt råd, och Livsmedelsverkets rekommendationer, börja att ta 400 mikrogram folsyra – och börja redan den dag i dag.

Följ också i övrigt Livsmedelsverkets övriga goda råd och rekommendationer när du vill bli gravid eller redan är gravid.

Det kan alldeles inte skada – bara gynna. Både dig, din kropp och din kommande baby.

Källor:

Livsmedelsverket - Råd om folsyra for kvinnor

Sundhedsplejersken.dk


Paketerbjudanden i Oktober

Relaterade artiklar

Folsyra kan minska risken för för tidig födsel

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt. Läs mer

Alt du skal vide om graviditet og graviditetstest

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml. Läs mer

Vilka symptom kan man ha när man är gravid?

Några gravida vet redan att de är gravida innan graviditetstesten blir positiv, och innan de får symptom på graviditet. Andra gravida får symptom först senare. Läs mer

Marknadskontroll av graviditetstester

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker. Läs mer

Släpp taget på din stress – öka chanserna för att bli gravid

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens. Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor – Frågor & Svar

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar. Läs mer

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett. Läs mer

När kan man bli gravid?

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid? Läs mer

Endometrios och fertilitet

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här Läs mer

Nytt om Pre-Seed!

Två nyligen utförda studier på Pre-Seed visar att Pre-Seed är det enda glidmedlet som inte skadar spermierna. Den ena studien* syftade till att utvärdera spermiernas möjlighet att befrukta och understödja normal utveckling av embryot, efter kontakt med ett flertal glidmedel för imtimbruk. Läs mer

Går du i graviditetstankar?

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information. Läs mer

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet. Läs mer

Kan man amma när man druckit alkohol?

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten). Läs mer

Folsyra minskar risken för autism

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism. Läs mer

Proteiner förklaring till kvinnors fallande fertilitet?

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar. Läs mer

Behöver du folsyra?

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra? Läs mer

Torra slemhinnor och glidmedel - en bra kombination

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre. Läs mer

Hur lång tid tar det att bli gravid

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid. Läs mer

Babyplan GraviGum – Tugga dig till ett pålitligt svar om du är gravid!

Läs mer

Lär känna de första gravidtetstecknen och ta ett test

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor. Läs mer

Svenska mäns spermiekvalitet är stabil

Mäns spermiekvalitet kan vara den avgörande faktorn om kvinnan blir gravid eller ej. Är mannens spermiekvalitet bara lite nedsatt kan det påverka en önskan om graviditet. Läs mer

Så blir du snabbare gravid - se över din livsstil

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på. Läs mer

Guide till spermiekvalitetstest

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare Läs mer

Fråga en expert i fertilitet

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad. Läs mer

Vitamin B12 ökar antalet röda blodceller hos kvinnor.

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här. Läs mer

Graviditet - Allt du ska veta om att vara gravid

Läs mer

Dålig spermiekvalitet är svårt att prata om

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa. Läs mer

3 fakta du bör känna till när du försöker att bli gravid

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.
Läs mer

Akut p-piller och dagen efter-piller

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt Läs mer

Vitaminer och mineraler är extra viktiga när du vill bli gravid

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare Läs mer

Selen förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare. Läs mer

Gravid – Beräkna förlossningsdagen och följ din graviditet

Läs mer

Känner du när du har ägglossning

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning. Läs mer

Vad sker i kvinnans kropp runt ägglossningstiden?

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid? Läs mer

3 helt vanliga frågor om graviditet

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu. Läs mer

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!
Läs mer

Kan stress påverka ens chanser för att bli gravid?

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)? Läs mer

Att motta graviditets- och ägglossningstester vintertid

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här Läs mer

PCO och graviditet

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här Läs mer

Drastisk nedgång av spermieantalet hos män

Under de senaste 40 åren har antalet spermier hos män i västvärlden minskat kraftigt – med över 50%! Detta visar en ny studie publicerad i Human Reproductive Update 2017. Läs mer

Jag är gravid, vad händer nu?

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här. Läs mer

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här Läs mer

Vad är folsyra?

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra. Läs mer

Ät dig till en graviditet – 7 kostråd för ökad fertilitet

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här! Läs mer

Öka chanserna för att bli gravid med Eveline smart fertilitetssystem

Går du och drömmer om att bli gravid, men det har inte hänt än? Då finns det lyckligtvis hjälp att få! Den nya Eveline Ovulation test ger dig nämligen besked med stor precision om när det är lättast för dig att göra drömmen om familjetillökning till verklighet. Läs mer

Behöver du hjälp?

info@Billiga-tester.se

M-F 9-12 + 12.30-15

040 60 60 645


Dina fördelar

  • Kvalitetstester till ett lågt pris
  • Betala med faktura
  • Diskret leverans
  • Vi skickar beställningar 6 dagar i veckan
  • 21 dagars ångerrätt
  • 21 dagars full returrätt
  • Personlig kundservice
  • Testerna är CE-märkta och godkända av FDA

Läs mer här