meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Svagt streck på ägglossningstestet. När är det positivt?

Ägglossningstest är mycket användbara verktyg som hjälper dig på din resa mot att bli gravid. Dessa enkla urintester som du kan utföra hemma mäter nivåerna av luteiniserande hormon (LH) för att hjälpa dig att identifiera det tidsfönster då du har störst sannolikhet för ägglossning. Detta gör att du kan planera dina försök på de bästa dagarna, vilket ökar dina chanser att uppnå graviditet snabbare!

Men hur avläser man ett ägglossningstest? Om du har erfarenhet av graviditetstest är det inte alls samma resultat du letar efter när du läser ett ägglossningstest.

Förstå ägglossningen och dess betydelse för att bli gravid

Om du försöker bli gravid vet du förmodligen redan hur viktig ägglossningen är för din resa mot graviditet. Ägglossningen är den händelse då äggstocken frigör ett moget ägg så att det kan befruktas av spermier, befruktningen kan äga rum och graviditeten kan börja. Utan ägglossning är graviditet inte möjlig.

Ägglossning sker bara en gång under varje menstruationscykel, vanligtvis runt mitten av cykeln. Och nej, mitten av din cykel betyder inte alltid cykeldag 14! Detta är en vanlig missuppfattning som baseras på den genomsnittliga cykellängden på 28 dagar; om din cykel är längre eller kortare än 28 dagar kommer du förmodligen inte att ha ägglossning exakt på cykeldag 14.

Så om ägglossningen verkligen är så viktig för att bli gravid, men den inte alltid inträffar på samma dag, vad kan du göra? Du kan spåra din ägglossning!

Fakta och grunder om ägglossningstest

Först och främst används traditionella ägglossningstester för att förutsäga ägglossning och mäta koncentrationen av ett hormon som kallas luteiniserande hormon (eller LH). LH är det hormon som stiger strax före ägglossningen och får äggstocken att släppa ett ägg.

Hur avläser man ett ägglossningstest?

Tekniken bakom ägglossningstest liknar graviditetstest för hemmabruk: du doppar en teststicka i urin, väntar en stund och ser dina resultat visas som streck i testresultatfönstret på stickan. (Följ alltid testanvisningarna noggrant, testa vid rätt tidpunkt på dagen enligt anvisningarna och låt teststickan utvecklas under det angivna antalet minuter).

Positiv ägglossningstest sticka

I likhet med ett graviditetstest visar ett positivt ägglossningstest 2 streck, men det är där likheten slutar, eftersom teststrecket betyder något annat på ett ägglossningstest. Den första strecken, som ofta är rosa, är “kontrollstrecket”. Detta indikerar att testet utfördes korrekt och fungerar.

Den andra strecken är “teststrecket” som talar om för dig om testet är negativt eller positivt. Om teststrecket är lika mörkt eller mörkare än kontrollstrecket är testet positivt. Detta innebär att ägglossning förväntas inom de närmaste 24-48 timmarna och att det nu är en bra tid att försöka bli gravid.

Behöver jag en speciell apparat för att läsa ett ägglossningstest?

De flesta vanliga ägglossningstester kan avläsas med ögat. Vissa ägglossningstest som SmileReader fungerar också med en app på din telefon, så att du kan ta ett foto av testet och appen kommer att läsa och tolka resultatet åt dig. Även om SmileReaders teststickor också kan avläsas med ögat, ger den kostnadsfria SmileReader-appen tillförlitliga avläsningar och spårar dina cykeldata åt dig. Dessutom får du ytterligare insikter och tips som hjälper dig att bli gravid snabbt.

Att använda en app för att läsa av ditt test kan vara bra eftersom det tar bort alla gissningar. Var dock noga med att ta ett foto av ditt test på en plan yta i bra belysning utan hårda skuggor som faller över resultatfönstret. Detta säkerställer att du får de mest exakta resultaten.

Du kan också välja att använda ett digitalt ägglossningstest som Clearblue Advanced Digital Ovulation Test, som kan identifiera 4 eller fler fertila dagar. Ett digitalt test läser också upp resultatet åt dig och visar det i form av en smiley. Clearblue Advanced Digital Ovulation Test fungerar lite annorlunda jämfört med andra ägglossningstest, eftersom det är utformat för att upptäcka 2 viktiga fertilitetshormoner, nämligen östrogen och LH (Luteinising Hormone). Normalt detekterar ägglossningstest endast LH. När testet upptäcker en ökning av din östrogennivå visar det Hög fertilitet (blinkande smiley) och fortsätter att visa Hög fertilitet under de närmaste dagarna medan det testar för din LH-ökning. När din LH-ökning har detekterats visar testet Maximal fertilitet (statisk smiley).

Positiv Clearblue digital test

Digitalt test med smart teknik och tydliga, digitala resultat

Tolkning av resultat från ägglossningstest

Så läser du resultaten av ett LH-test

Så läser du resultaten av ett LH-test

Det är normalt att din urin innehåller en låg nivå av luteiniserande hormon (LH) varje dag. Detta innebär att det är troligt att ditt ägglossningstest alltid kommer att visa två linjer. När LH är lågt kommer dock testlinjen att vara svagare och ljusare i färgen än kontrollinjen.

När ägglossningen närmar sig ökar mängden LH i urinen, vilket innebär att teststrecket blir mörkare. När teststrecket är lika mörkt eller mörkare än kontrollstrecket är ditt ägglossningstest positivt och du kan vara säker på att ägglossning förväntas inom de närmaste 24 till 48 timmarna.

Så snart du får ett positivt resultat befinner du dig i din förväntade fertila period. Det är dags att komma igång!

Vad ska jag göra om ditt test är negativt?

Om ditt ägglossningstest är negativt betyder det förmodligen att din kropp bara behöver lite mer tid för att göra sig redo att släppa ett ägg. Fortsätt att testa enligt anvisningarna tills du ser ett positivt resultat. Om du aldrig får ett positivt ägglossningstest rekommenderar vi att du kontaktar din läkare.

När du har ett positivt ägglossningstest behöver du inte längre testa LH under den cykeln.

Nästa steg för ett positivt ägglossningstest

Ett positivt ägglossningstest innebär att du befinner dig i ditt fertila fönster och att ägglossning förväntas inom de närmaste 24-48 timmarna. Eftersom spermier förblir livskraftiga i kvinnans kropp i flera dagar efter samlag eller insemination är det en bra tidpunkt att försöka bli gravid.

Bekräfta att du har haft ägglossning

Att förutse ägglossning och tidpunkten för samlag eller insemination är bara en liten bit av graviditetspusslet. Många faktorer bidrar till din förmåga att bli gravid.

Efter ett positivt ägglossningstest kan det vara bra att följa upp under den andra delen av cykeln och bekräfta att du har haft ägglossning med hjälp av BBT-metoden (basal kroppstemperatur).

Om du har tagit din temperatur med en termometer varje morgon från början av din cykel kommer du att kunna se om du har haft ägglossning när du ser en temperaturminskning som följs av en liten ökning som varar i tre dagar.

Varför är det viktigt att bekräfta ägglossningen?

När du har bekräftat ägglossningen innebär det att du kan ta en paus från samlag utan att missa möjligheten att bli gravid under den här cykeln.

Du vet att du har påbörjat den två veckor långa väntan mellan ägglossningen och den tidpunkt då du kan börja testa för graviditet.

Anledningen till att ägglossningen kan bekräftas med hjälp av temperaturen är att en kvinnas temperatur stiger 0,2 till 0,5 grader per 24 timmar efter ägglossningen på grund av hormonet progesteron.

Östrogen, som är dominerande före ägglossningen, är känt för att hämma kroppens värmehållande funktioner, vilket innebär att din temperatur är något lägre än om du inte hade något östrogen i kroppen.

Progesteron, som tar över efter ägglossningen, har en termogen effekt, vilket innebär att det hjälper kroppen att producera mer värme.

Skillnaden mellan dessa två hormoner är att det sker en identifierbar förändring vid samma tidpunkt som ägglossningen när överföringen sker mellan de dominerande hormonerna.

Glöm inte att testa mannen

Och glöm inte din manliga partner! Upp till 15 procent har svårt att få sin partner gravid utan fertilitetsbehandling. Därför är det viktigt att kontrollera hans spermiekvalitet redan från början av graviditetsplaneringen för att undvika att slösa tid. Du kan börja med att göra ett hemtest, t.ex. SwimCount spermatest som mäter antalet PMSC (Progressive Motile Sperm Cells)/per ml, vilket är den enda typ av spermier som kan nå och befrukta ett ägg.

Relaterede artikler

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre.

Läs mer

tt digitalt graviditetstest är den senaste produkten på marknaden för graviditetstest, de är utformade med en display där resultatet – Gravid eller inte gravid – visas tydligt. Detta betyder att du inte längre behöver tvivla på resultatet, som man ibland kan göra med graviditets test som inte är digitala.

Läs mer

Clearblue är marknadens största tillverkare av både graviditetstest och ägglossningstest och har över 30 års erfarenhet inom fertilitet - Läs mer om våra Clearblue produkter här!

Läs mer

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar