meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Graviditetstest – Hur fungerar det och när ska man ta det?

De flesta kvinnor har sett ett graviditetstest eller varit i en situation där de tyckt det varit en god idé att ta ett test för att få reda på om de är gravida eller inte.

Även fast graviditetstestet är ett enkelt verktyg att använda för att få reda på om man är gravid, så kan det uppstå många frågetecken.

Jag har skrivit denna artikeln för att besvara följande frågor

  • Vad är ett graviditetstest?
  • Hur fungerar graviditetstestet?
  • När ska man ta ett graviditetstest?
  • Ska jag använda morgonurin när jag testar?
  • Hur ser ett positivt resultat ut?
  • Vad betyder det när testet visar ett svagt streck i testfältet?
  • Vad är falsk negativ?

Utöver detta så ger jag dig ytterligare information omkring graviditetstest och hur det används mest effektivt.

Vad är ett graviditetstest?

Ett graviditetstest kan vara utformat på flera olika sätt. Oftast är de utformade som en sticka eller en stav, men det har funnits många varianter på marknaden genom åren, allt från ett graviditetstest utformat som en kassett till en plastmugg med inbyggt graviditetstest.

Hur graviditetstestet ska användas avgörs mycket på hur testets är utformat, men det är alltid viktigt att du läser produktens bruksanvisning, så du vet säkert hur du använder graviditetstestet korrekt.

Hur fungerar graviditetstestet?

Babyplan uppsamlingskopp för uppsamling av urin när du använder teststickor.Ett graviditetstest fungerar som så att när den kommer i kontakt med urin, sugs urinen in i testet och analyserar om urinen innehåller ett hormon som gravida producerar.
När en kvinna blir gravid kommer det befruktade ägget – vid denna tidpunkten kallat för blastocyst – fästa vid livmoderslemhinnan cirka 6–9 dagar efter befruktningen har skett.

En primitiv moderkaka kommer nu att bildas och det är denna som producerar hormonet hCG. De flesta kvinnor känner till hormonets namn med förkortningen, hCG.

Ett graviditetstest undersöker alltså om urinen innehåller hCG och beroende på hur känsligt graviditetstestet är, visar den ett resultat om kvinnan är gravid eller inte.

När ska man ta ett graviditetstest?

De flesta kvinnor tar ett graviditetstest när de är osäkra på om de är gravida eller inte. Det gäller i övrigt om det är en önskad eller oönskad graviditet.

Men ett graviditetstest kan också tas när kvinnor t.ex. ska börja med en medicin som kan skada fostret eller genomgå en behandling respektive undersökning där man inte bör vara gravid. Ett graviditetstest tas då för att man ska vara helt säker på att man inte är gravid innan behandlingen eller undersökningen. Läs mer om när man ska ta ett graviditetstest här.

Ska jag använda morgonurin när jag testar?

Ett graviditetstest kan tas alla tidpunkter under kvinnans cykel, och under hela dygnet. Att graviditetstestet blir positivt beror helt och hållet på mängden HCG i kvinnans urin, som graviditetstestet kan avläsa.

Vissa graviditetstest mäter positivt från 15 mIU /ml, medan andra kommer endast att vara positiv när mängden av hCG överstiger 50 mlU /ml.

I en normal graviditet ligger hCG nivån normalt på ca 48 miU/ml när det gått 14 dagar efter kvinnan haft sin ägglossning.

Den här informationen är baserad på en ungefärlig tumregel och vad värdet kan förväntas vara vid den här tiden – men det kan variera från kvinna till kvinna.

Kanske har du en lägre hCG-nivå – som kan betyda att du är långsam i hCG-starten, eller så har du kanske en mycket hög hCG-nivå – som kanske kan betyda att du är gravid med fler än ett barn. 

Ett gott råd är att alltid testa med morgon urin då det ofta innehåller den högsta nivån av hCG under dygnet. Detta beror på att urinen har varit i blåsan i många timmar och att hCG då är mer koncentrerat vid denna tidpunkten.

Hur ser ett positivt graviditetstest ut?

Hur resultatet ser ut när graviditetstestet är positivt beror på vilket typ av test man har valt att använda.

Positiv graviditetstest sticka

Positiv Babyplan graviditetstest sticka

Vissa graviditetstest är där streck som visar om kvinnan är gravid, på andra typer av graviditetstest kan det visas symboler eller en text som visar att resultatet är positivt.

Digital graviditetstest

Positiv Clearblue digital graviditetstest med veckoindikator

För att kunna veta hur du ska avläsa graviditetstestet du använder, vill jag igen hänvisa till bruksanvisningen, som följer med i den köpta förpackningen. Det är viktigt att du vet precis hur du ska avläsa resultatet.

Vad betyder det när testet visar ett svagt streck i testfältet?

Ett graviditetstest som visar ett svagt streck när du ska avläsa det, betyder oftast att graviditetstestet är positivt och att du är gravid. Följande måste dock vara uppfyllt

  • Det ska också vara ett streck i kontrollfältet
  • Det svaga strecket ska innehålla färg

Vad är falsk negativ?

Om man pratar om ett falskt negativt graviditetstest, så pratar man om en kvinna som är gravid men vars hCG värde inte är tillräckligt högt för att testet kan bli positivt.

Första graviditetstestet är negativt och det andra som tas blir positivt.

Grunden till att det första graviditetstestet är negativt även fast man är gravid, kan vara flera orsaker, men oftast beror det på att hCG mängden inte är tillräckligt hög så att graviditetstestet kan läsa det.

Efter bara någon dag kan mängden, av graviditetshormonet, stigit så kraftigt att nästa testet som man tar visar sig positivt.

Avslutande kommentarer

Graviditetstest är tillgängligt för all och pris för graviditetstest kan ligga på allt från några kronor för ett test –, till exemple graviditets sticka till och kring 100 kr för ett kanske digitalt graviditetstest. De sistnämnda är ofta det kända märket Clearblue graviditetstest.

Om Clearbluetest är bättre än andra märken är för dig att avgöra. Clearblue lägger stor vikt på bl.a. deras design och produktens komfort. Om det är övervägande för dig när du ska ta ett graviditetstest, så är det klart att det är den du ska köpa.

Du kan köpa graviditetstest på apoteket, vissa utvalda livsmedelsbutiker och där det verkligen är tillgängligt att köpa graviditetstest, är online. Det finns ett större utbud och man kan handla vilken tidpunkt som helst på dygnet.

Relaterede artikler

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat.

Läs mer

tt digitalt graviditetstest är den senaste produkten på marknaden för graviditetstest, de är utformade med en display där resultatet – Gravid eller inte gravid – visas tydligt. Detta betyder att du inte längre behöver tvivla på resultatet, som man ibland kan göra med graviditets test som inte är digitala.

Läs mer

Hur avläser man ett ägglossningstest? Om du har erfarenhet av graviditetstest är det inte alls samma resultat du letar efter när du läser ett ägglossningstest.

Läs mer

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar