meny
HomeArtiklar om fertilitetGraviditetstest – Hur fungerar det och när ska man ta det?

Graviditetstest – Hur fungerar det och när ska man ta det?

De flesta kvinnor har sett ett graviditetstest eller varit i en situation där de tyckt det varit en god idé att ta ett test för att få reda på om de är gravida eller inte.

Även fast graviditetstestet är ett enkelt verktyg att använda för att få reda på om man är gravid, så kan det uppstå många frågetecken.

Jag har skrivit denna artikel för att besvara följande frågor

  • Vad är graviditetstest?
  • Hur fungerar graviditetstestet?
  • När ska man ta ett graviditetstest?
  • Ska man använda morgonurin när jag testar?
  • Hur ser ett positivt resultat ut?
  • Vad betyder det när testet visar ett svagt streck i testfältet?
  • Vad är falsk negativ?

Utöver detta så ger jag dig ytterligare information omkring graviditetstest och hur det används mest effektivt.

Vad är ett graviditetstest?

Ett graviditetstest kan vara utformat på flera olika sätt. Oftast är de utformade som en sticka eller en stav, men det har funnits många varianter på marknaden genom åren, allt från ett graviditetstest utformat som en kassett till en plastmugg med inbyggt graviditetstest.

Hur graviditetstestet ska användas avgörs mycket på hur testets är utformat, men det är alltid viktigt att du läser produktens bruksanvisning, så du vet säkert hur du använder graviditetstestet korrekt.

Hur fungerar graviditetstestet?

Ett graviditetstest fungerar som så att när den kommer i kontakt med urin, sugs urinen in i testet och analyserar om urinen innehåller ett hormon som gravida producerar.
När en kvinna blir gravid kommer det befruktade ägget – vid den tidspunkten kallat för blastocyst – fästa vid livmoderslemhinnan cirka 6-9 dagar efter befruktningen har skett.

En primitiv moderkaka kommer nu att bildas och det är denna som producerar hormonet HCG. De flesta kvinnor känner till hormonets namn med förkortningen, HCG.

Ett graviditetstest undersöker alltså om urinen innehåller HCG och beroende på hur känsligt graviditetstestet är, visar den ett resultat om kvinnan är gravid eller inte.

När ska man ta ett graviditetstest?

De flesta kvinnor tar ett graviditetstest när de är osäkra på om de är gravida eller inte. Det gäller i övrigt om det är en önskad eller oönskad graviditet.

Men ett graviditetstest kan också tas när kvinnor t.ex. ska börja med en medicin som kan skada fostret, genomgå en behandling eller undersökning där man inte bör vara gravid. Ett graviditetstest tas då för att man ska vara helt säker på att man inte är gravid innan behandlingen eller undersökningen. Läs mer om när man ska ta ett graviditetstest her.

Ska jag använda morgonurin när jag testar?

Ett graviditetstest kan tas alla tidpunkter under kvinnans cykel, och på all tidspunker på dygnet. Att graviditetstestet blir positivt beror helt och hållet på mängden HCG i kvinnans urin, som graviditetstestet kan avläsa.

Vissa graviditetstest mäter positivt från 15 mIU /ml, medan andra kommer endast att vara positiv när mängden av HCG överstiger 50 mlU /ml.

I en normal graviditet ligger HCG nivån normalt på ca 48 miU/ml när det gått 14 dagar efter kvinnan haft sin ägglossning.

Den här informationen är baserad på en ungefärlig tumregel och vad värdet kan förväntas vara vid den här tiden – men det kan variera från kvinna till kvinna.

Kanske har du en lägre hCG-nivå – som kan betyda att du är långsam i hCG-starten, eller så har du kanske en mycket hög hCG-nivå – som kanske kan betyda att du har mer än en baby i din mage

Ett gott råd är att alltid testa med morgon urin då det ofta innehåller den högsta nivån av HCG under dygnet. Detta beror på att urinen har varit i blåsan i många timmar och att HCG då är mer koncentrerat vid den tidspunkten.

Hur ser ett positivt graviditetstest ut?

Hur resultatet ser ut när graviditetstestet är positivt beror på vilket typ av test man har valt att använda.

Positiv graviditetstest sticka

Positiv Babyplan graviditetstest sticka

Vissa graviditetstest är där streck som visar om kvinnan är gravid, på andra typer av graviditetstest kan det visas symboler eller en text som visar att resultatet är positivt.

För att kunna veta hur du ska avläsa graviditetstestet du använder, vill jag igen hänvisa till bruksanvisningen, som följer med i den köpta förpackningen. Det är viktigt att du vet precis hur du ska avläsa resultatet.

Vad betyder det när testet visar ett svagt streck i testfältet?

Ett graviditetstest som visar ett svagt streck när du ska avläsa det, betyder oftast att
graviditetstestet är positivt och att du är gravid. Följande måste dock vara uppfyllt

  • Det ska också vara ett streck i kontrollfältet
  • Det svaga strecket ska innehålla färg

Vad är falsk negativ?

Om man pratar om ett falsk negativt graviditetstest, så pratar man om en kvinna som är gravid men vars HCG värde inte är tillräckligt högt för att testet kan bli positivt.

Första graviditetstestet är negativt och det andra som tas blir positivt.

Grunden till att det första graviditetstestet är negativt även fast man är gravid, kan vara flera orsaker, men oftast beror det på att HCG mängden inte är tillräckligt hög så att graviditetstestet kan läsa det.

Efter bara någon dag kan mängden, av graviditetshormonet, stigit så kraftigt att det nästa test man tar visar sig positivt.

Avslutande kommentarer

Graviditetstest är tillgängligt för all och pris för graviditetstest kan ligga på allt från några kronor för ett test – graviditets sticka – till o kring 100 kr för ett enkelt, kanske också digitalt, graviditetstest. De sistnämnda är ofta det kända märket Clearblue graviditetstest.

Om Clearbluetest är bättre än andra märken är för dig att avgöra. Clearblue lägger stor vikt på bl.a. deras design och produktens komfort. Om det är övervägande för dig när du ska ta ett graviditetstest, så är det klart att det är den du ska köpa.

Du kan köpa graviditetstest på apoteket, vissa utvalda livsmedelsbutiker och där det verkligen är tillgängligt att köpa graviditetstest, är online. Det finns ett större utbud och man kan handla vilken tidpunkt som helst på dygnet.

Mest lästa artiklarna

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor.

Läs mer

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat.

Läs mer

Om du försöker bli gravid har du säkerligen också funderat på när ett graviditetstest tidigast kan bli positivt efter det att du haft din ägglossning. 

Läs mer

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett.

Läs mer