meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

När kan man ta ett graviditetstest?

Ett graviditetstest kan visa positivt när det befruktade ägget har fäst sig i livmoderväggen, och börjar att producera graviditetshormonet hCG (human Chorion Gonadotrophin). Detta hormonet tar sig från livmodern ut i din blodbana och vidare genom dina njurar till urinen. Det är därför graviditeten kan konstateras genom ett urinprov.

Vissa tester är mycket känsliga för hCG, och kan därför visa positivt redan innan utebliven menstruation. Mängden av hCG i din urin stiger varje dag i den tidiga graviditeten. Därför är det större sannolikhet för att testa positivt ju längre du väntar. hCG-mängden är högst i den koncentrerade första morgonurinen. Du kan därför tidigare få ett positivt test om du testar precis efter att du har gått upp på morgonen.

Det kan händer att du ta ett graviditetstest för tidigt. Då visar den negativt, även om du redan är tidig gravid. Det beror på att din hCG-nivå fortfarande är för låg för att testet ska kunna mäta den. Du kan därför med fördel testa med 2–3 dagars mellanrum till du antingen får menstruation eller ett positivt test.

Hur tidigt kan man ta ett gravtest?

Vänta till minst 7 dagar efter ägglossningen – och gärna lite längre. Det kan vara svårt att inte testa när graviditetstestet bara ligger där i lådan, men nästan alla tester ger ett säkert svar den dag som din mens borde ha börjat. Här i nätbutiken kan du köpa graviditetstester som kan visa positivt så tidigt som 6 dagar efter ägglossning. Så gott som alla tester visar ett säkert svar samma dag som mensen skulle ha kommit.

Se hela vårt sortiment av graviditetstester här

Nackdelar med att ta ett graviditetstest tidigt

Den största nackdelen med att ta ett graviditetstest för tidigt är att det kan testas fel. I så fall får du alltså ett falskt negativt svar, även om du har precis blivit gravid. Detta beror på att hormonnivåer har således inte stigit tillräckligt mycket för att visa ett positivt resultat.

Åt andra sidan så finns det en stor sannolikhet att upptäcka en så kallad kemisk graviditet. Begreppet kemisk graviditet syftar på en väldigt tidig graviditet som sedan aborteras spontant med nästa mensen.

Cirka hälften av alla tidiga graviditeter aborteras spontant.

Det kan vara ett hårt slag att uppleva att ett positivt graviditetstest efterföljs av en helt vanlig blödning ungefär vid den normala tiden för menstruation.

Därför rekommenderar vi att du väntar med att ta ett graviditetstest tills 2 veckor efter ett positivt ägglossningstest – vid tidpunkten för din vanliga menstruation.

Ofta är det så, att när en graviditet förgås inom de första 10 veckorna, så är fostret så allvarligt sjukt att det aldrig hade kunnat utveckla sig till en sund och frisk baby. Antingen på grund av kromosomfel eller andra fel i utvecklingen. Därför är de spontana aborterna en del av naturens sätt att säkra sig att du får ett sunt och friskt barn.

Det är dock en mycket naturlig reaktion att ändå bli ledsen när en kemisk graviditet upptäcks.

Man kan också välja att se det på ett positivt sätt – Nu vet du iallafall att du kan bli gravid. Den informationen kan vara bra att veta, för då är det stor sannolikhet för att du kan klara det på naturligt vis inom de närmsta månaderna, och helt slippa fertilitetsbehandling.

Nästa månad får du alltså en ny chans. Oavsett om du väljer att testa tidigt eller sent, så är det inte ditt fel ifall en kemisk graviditet upptäcks.

Köp billiga graviditetstest här

Fördelar med att ta ett graviditetstest tidigt

Det kan finnas många orsaker till att vilja testa tidigt med ett graviditetstest och få veta om man är gravid eller ej.

Vissa kvinnor vill helt enkelt gärna få veta så tidigt som möjligt, medan andra har en mer allvarlig orsak till att vilja veta om de är gravida snarast möjligt.

Det kan t.ex. vara att kvinnan tar en viss medicin som kan skada barnets tidiga utveckling och öka risken för spontanabort. Eller för att du vet att du vill sluta röka eller sluta dricka alkohol så snart det finns ett nytt litet liv att ta hand om.

Det är inget fel med att använda ett graviditetstest tidigt, bara du är uppmärksam på att det finns stor risk för att du inte får ett positiv graviditetstest om du testar innan din menstruation har uteblivit. Du kan alltså få ett negativt svar även om du faktiskt är mycket tidigt gravidid.

Vilka graviditetstest kan du köpa och var?

Utvalet av graviditetstester så stort, att det kan vara svårt att veta vilken test som är bäst.

Sticka, stav och digitala graviditetstester

Oavsett om du går till din lokala mataffär, till apoteket eller beställer dem på internet, så kan du ofta välja mellan flera olika typer av gravtester, från den billigaste varianten som är som en liten pappersremsa, till de lite dyrare stavarna.

Du kan också få de nyaste testerna som har en digital display där du avläser resultatet. Det är endast dina behov som avgör vilket test du ska använda, och endast du som bestämmer vart du vill köpa graviditetstestet.

Väljer du att köpa det här hos Billiga-tester.se kan du sitta i lugn och ro därhemma och titta genom det stora sortimentet, och du slipper stå i kö.

Du får dina tester levererade i en diskret förpackning, så att inte innehållet avslöjas. Du kan se alla graviditetstesterna här nedanför.

Det är just DITT val

När kan man ta ett graviditetstest?

Det är bara du som kan avgöra vad du vill välja. Det finns inga regler för när du får testa första gången eller regler för hur många gånger du kan välja att testa under din graviditet.

Det finns många graviditetstest här i nätbutiken, och det är flera av dem som är så känsliga att det finns en stor sannolikhet för att du får ett positivt test, även om du väljer att testa innan din menstruation har uteblivit.

Du kan t.ex. välja graviditetstester från RFSU, som är så känsliga att du kan använda dem så tidigt som 6 dagar efter att du har haft ägglossning. Eller titta närmare på alla graviditetstester från Clearblue, där du kan få chansen att se ett positivt graviditetstest 4 dagar innan din menstruation uteblir.

Se på de många olika graviditetster som finns i nätbutiken, och välj det graviditetstest som passar bäst för dina behov.

När kan man ta ett graviditetstest? Eller när bör man? – Det är bara du som vet vilken tidpunkt som är den rätta för dig.

 Källor:

Vårdguiden 1177 – Graviditetstest

Mayo Clinic

American Pregnancy Association

Relaterede artikler

Det finns många olika förhållningsregler när det gäller användandet av graviditetstest. Hur tidigt bör man ta ett graviditetstest efter ägglossningen.

Läs mer

tt digitalt graviditetstest är den senaste produkten på marknaden för graviditetstest, de är utformade med en display där resultatet – Gravid eller inte gravid – visas tydligt. Detta betyder att du inte längre behöver tvivla på resultatet, som man ibland kan göra med graviditets test som inte är digitala.

Läs mer

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml.

Läs mer

Världens första graviditetstest var en groda, men det behöver inte vara så komplicerat att ta reda på om du är gravid. Läs mer om våra olika graviditetstester.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar