meny
HomeArtiklar om fertilitetNär kan man ta en graviditetstest?

När kan man ta en graviditetstest?

En graviditetstest kan visa positivt när det befruktade ägget har fäst sig i livmoderväggen, och börjar att producera graviditetshormone hCG (human Chorion Gonadotrophin). Detta hormon tar sig från livmodern ut i din blodbana och vidare genom dina njurar till urinen. Det är därför graviditeten kan konstateras genom ett urinprov.

Vissa tester är mycket känsliga för hCG, och kan därför visa positivt redan innan utebliven menstruation. Mängden av hCG i din urin stiger varje dag i den tidiga graviditeten. Därför är det större sannolikhet för att testa positivt ju längre du väntar. hCG-mängden är högst i den koncentrerade första morgonurinen. Du kan därför tidigare få en positiv test om du testar precis efter att du stigit upp om morgonen.

Du kan mycket väl råka ta en graviditetstest för tidigt. Då visar den negativt, även om du faktiskt är helt tidigt gravid. Det beror på att din hCG-nivå fortfarande är för låg för att testen ska kunna mäta den. Du kan därför med fördel testa med 2-3 dagars mellanrum till du antingen får menstruation eller en positiv test.

Hur tidigt kan man ta en graviditetstest?

Det kan vara svårt att låta bli att testa, när nu graviditetstesten är inhandlad, och bara ligger där i lådan, men försök att vänta med att ta den första graviditetstesten tills det har gått minst en vecka efter att du har haft ägglossning – och gärna ännu lite längre. Här i nätbutiken kan du köpa graviditetstester som kan visa positivt så tidigt som 6 dagar efter ägglossning.

Nackdelar med att ta en graviditetstest tidigt

Den största nackdelen med att ta en graviditetstest för tidigt är, att du kan bli ledsen. Antingen för att du får ett negativt svar, även om du faktiskt är tidigt gravid. Eller för att du får et positivt svar, men ändå börja blöda efter kort tid.

Cirka hälften av alla tidiga graviditeter aborteras spontant.

Om du hade väntat med att ta en graviditetstest hade du aldrig ha vetat att du under en kort tid faktisk var gravid. Det kan vara ett hårt slag att uppleva att en positiv graviditetstest efterföljs av en helt vanlig blödning ungefär vid den normala tiden för menstruation.

Därför rekommenderar jag att du väntar med att ta en graviditetstest till 2 veckor efter en positiv ägglossningstest – vid tidpunkten för vanlig menstruation.

Ofta är det så, att när en graviditet förgås inom de första 10 veckorna, så är fostret så allvarligt sjukt att det aldrig hade kunnat utveckla sig till en sund och frisk baby. Antingen pga. kromosomfel eller andra fel i utvecklingen. Därför är de spontana aborterna en del av naturens sätt att säkra sig att du får ett sunt och friskt barn. Du kan dock ändå bli ledsen för att det inte blev något den här gången. Den ledsamheten kunne du helt ha undvikit genom att vänta lite med att testa.

Nästa månad får du en ny chans, och ska på nytt ta ställning till hur tidigit du vill ta den första graviditetstesten. Oavsett om du väljer att testa tidigt eller sent, så är det inte ditt fel om olyckan är framme.

Man kan också välja att se det på ett positivt sätt – Nu vet du iallafall att du kan bli gravid. Den informationen kan vara bra att veta, för då är det stor sannolikhet för att du kan klara det på naturligt vis inom de närmsta månaderna, och helt slippa fertilitetsbehandling.

Fördelar med att ta en graviditetstest tidigt

Det kan finnas många orsaker till att vilja testa tidigt med en graviditetstest och få veta om man är gravid eller ej.

Vissa kvinnor vill bara gärna få veta så tidigt som möjligt, medan andra har en mer allvarlig orsak till att vilja veta om de är gravida snarast möjligt.

Det kan t.ex. vara att kvinnan tar en viss medicin som kan skada barnets tidiga utveckling och öka risken för spontanabort. Eller för att du vet att du vill sluta röka eller sluta dricka alkohol så snart det finns ett nytt litet liv att ta vara på.

Det är inget fel med att använda en graviditetstest tidigt, bara du är uppmärksam på att det finns stor risk för att du inte får en positiv graviditetstest om du testar innan din menstruation har uteblivit. Du kan alltså få en negativ graviditetstest även om reellt är mycket tidigt i en graviditet.

Vilka graviditetstest kan du köpa och var?

Utvalet av graviditetstester så stort, att det kan vara svårt att veta vilken test som är bäst.

Sticka, stav och digital graviditetstester

Oavsett om du ned till din lokala matvaruaffär, på apoteket eller beställer dem på internet, så kan du ofta välja mellan flera olika typer av produkter, från de helt billigaste som är som en liten pappersremsa, till de lite dyrare stavarna.

Du kan också få de nyaste testerna som har en digital dispay där du avläser resultatet. Det är endast dina behov som avgör vilken test du ska använda, og endast du som bestämmer var du vill köpa graviditetstesten.

 

Väljer du att köpa den här hos Billiga-tester.se kan du sitta i lugn och ro därhemma och titta genom det stora sortimentet, och du slipper stå i kö.

Du får dina tester levererade i ett helt diskret emballage, så att inte innehållet avslöjas. Du kan se alla graviditetstesterna här nedanför.

Det är uteslutande DITT val

När kan man ta en graviditetstest?

Det är bara du som kan avgöra vad du väljer. Det finns inga regler för när du får testa första gången eller regler för hur många gånger du kan välja att testa under din graviditet.

Det finns många graviditetstest här i nätbutiken, och det är flera av dem som är så känsliga att det finns en större sannolikhet för att du får en positivt test, även om du väljer att testa innan din menstruation har uteblivit.

Du kan t.ex. välja graviditetstesten från RFSU, som är så känslig att du kan använda den så tidigt som 6 dagar efter att du hade ägglossning. Eller titta närmare på alla graviditetstester från Clearblue, där du kan få chansen att se en positivt graviditetstes 4 dagar innan din menstruation uteblir.

Se på de många olika graviditetster som finns i nätbutiken, och välj den graviditetstest som passar bäst för dina behov.

När kan man ta en graviditetstest? Eller när bör man? – Det är bara du som vet vilken tidpunkt som är den rätta för dig.

 Källor:

Vårdguiden 1177 – Graviditetstest

Mayo Clinic

American Pregnancy Association

Mest lästa artiklarna

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor.

Läs mer

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat.

Läs mer

Om du försöker bli gravid har du säkerligen också funderat på när ett graviditetstest tidigast kan bli positivt efter det att du haft din ägglossning. 

Läs mer

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett.

Läs mer