meny
Artikler om fertilitet | Produktartiklar

Digital ägglossningstest

Ett digitalt ägglossningstest är ett av de nya alternativen på marknaden som gör det ännu mer enkelt, hygieniskt och säkert för kvinnan att testa därhemma samt ta reda på när ägglossningen är.

Man kan välja att utföra ägglossningstestet genom att antingen kissa direkt på den sugande delen av staven eller genom att kissa i en skål och därefter utföra själva testet.

Ett digitalt ägglossningstest är utformat som en stav och har i ena änden en del som suger in urinen i testet där det analyseras. Den är batteridriven och är utrustad med en liten display där resultat kan läsas av efteråt.

Det som digitala ägglossningstestet gör är att undersöka urinen för närvaron och nivån av hormonet LH (det luteiniserende hormonet)

Clearblue digitalt ägglossningstest, 10 stickor
Hormonerna avgör om du får ägglossning eller inte och det är det hormon som blir producerat i en liten körtel inne i kvinnans hjärna som reglerar – i en balans med andra hormoner – så att kvinnan får sin ägglossning.

Det är förhöjningen av LH som ger kvinnans kropp den sista påskjutningen så hennes äggstockar friger det lilla mogna ägg som ger kvinnan en chans att bli gravid.

Optimera chanserna för att bli gravid

Fertiliteten har dessvärre fallit markant genom åren i Sverige och därför är det ännu viktigare för kvinnor att de har samlag på de rätta tidpunkterna i deras cykel. Det är i den kommande ägglossningen som ett ägglossningstest kan hjälpa kvinnan att hitta.

På så sätt vet hon – när ägglossningstestet är positivt – att det är en bra ide att ha samlag inom de nästkommande dagarna om hon önskar att öka chanserna för att bli gravid.

Det går ca 37 timmar från att ägglossningstestet blir positivt första gången till det att ägglossningen sker.

Har din man en bra sädeskvalitet?

Överväg också om det kan vara en bra ide att din partner får sin sädeskvalitet undersökt om det är så att du inte blir gravid som du önskade.

Fertilitetsproblemen i Sverige är fördelade mellan män och kvinnor eftersom sädeskvaliteten hos män även fallit drastiskt genom åren.

Om din partner är en av de många män som har en nedsatt sädeskvalitet så riskerar du att slösa massor av pengar på ägglossningstest i onödan.

FertilitySCORE spermatest
Och även om du hittar ägglossningstidspunkten så leder troligtvis den nedsatta sädeskvaliteten till att graviditeten uteblir.

Många män tycker att det är förödmjukande att gå till läkaren och få sin sädeskvalitet undersökt.

Det är bl.a. en av orsakerna till att de har utvecklats sädeskvalitetstest som mannen själv kan utföra när han känner sig redo för det.

Reflektera över att ta ett test, det är alltid skönt att få svar på sina frågor.

Börja med ägglossningstest på den rätta tidpunkten.

Det är väldigt viktigt att starta med ett ägglossningstest på den rätta tidpunkten i förhållande till ens cykel och därefter fortsätta med att testa till det att ägglossningstestet visar positivt.

När det har hänt så kan du sluta med att testa i din cykel och kanske till och med överväga att köpa ett graviditetstest som kan ligga redo att användas när tidspunkten för nästa menstruation närmar sig. Något som förhoppningsvis helt och hållet uteblir.

Så hittar du tidpunkten för när du ska börja testa

Men nu frågar du säkert dig själv, när den bästa tidspunkten att testa för dig. Svaret är att det är längden på din cykel som avgör det, så du borde titta i din kalender eller där du har skrivit ner datumen.

De är viktigt att du vet när din menstruation började de senaste ca 3månaderna – för att kunna räkna ut den bästa tidpunkten.

Har din menstruation inte kommit regelbundet så är det en bra ide att titta 6 eller flera månader tillbaka så du har bäst möjliga utgångspunkt för att hitta den rätta tidpunkten att ta det första ägglossningstestet.

När du har de datumen räknar du ut hur många dagar den cykeln har varat – glöm aldrig att kolla ”första menstruationsdagen 2 gånger” – din cykel varar från den dag du får din menstruation till dagen innan din nästa menstruation börjar.

Genom att skriva ner resultaten på t.ex. den första månadens cykel = 29 dagar, andra cykeln = 31 dagar och tredje cykeln = 27 dagar osv… Så vet du precis hur många dagar du har totalt och det gör det enklare för dig när du ska fortsäta att ta reda på vilken dag då du ska ta det första digitala ägglossningstestet i den cykeln du vill hitta ägglossningstidpunkten i.

Lägg nu ihop alla dagar och dividera med antalet cykler.

I det exempel som jag använde tidigare blev resultatet således 29+31+27 dividerat med 3 = 29 dagar.

Genom att titta i den medföljande bruksanvisningen till det digitala ägglossningstestet som du använder så kan du i en tabell läsa av vilken dag du ska starta med att testa.

Så avläser du resultatet på ditt digitala ägglossningstest

På de vanliga ägglossningstesten spelar färgen på test- och kontrollstrecken en stor roll. Om de inte kan avläsas korrekt så blir slutresultatet missvisande och det är då som de digitala ägglossningstesten har en stor fördel.

På digitala ägglossningstester behöver du inte avläsa streck. Istället blir resultatet visat på en display i form av en symbol som kan vara t.ex. ett ägg eller en smiley.

Utifrån bruksanvisningen kan du sedan efteråt se vad symbolen betyder och därmed vet du vad resultatet är – d.v.s. om du ha ägglossning inom de kommande 2 dygnen eller inte.

Smiley när du får ett positivt resultat.

Smiley när du får ett positivt resultat.

På just det här ägglossningstestet visas det en smiley när du får ett positivt resultat.

Clearblue är i framkanten av digitala ägglossningstest och de har vidareutvecklat denna teknologi till en ny produkt – som också kan undersöka kvinnors urin för närvaron av ett andra hormon.

Clearblue Digital Ägglossningstest med dubbel hormonindikator

Den extra informationen som Clearblue Digital Ägglossningstest ger, gör att kvinnan har en ännu större chans att bli gravid i den pågående cykeln – då hon får besked om flera dagar då hon har möjlighet att bli gravid med sin partner.

Det kan vara en bra ide då inte alla har möjlighet att ha samlag med deras partner 24 timmar efter att ägglossningstestet blivit positivt.

Produkten – Clearblue Digital Ägglossningstest med dubbel hormonindikator – säljs även i Sverige

Vilket ägglossningstest som passar till dig och ditt behov är det bara du som kan svara på. Du kan se vårt stora urval av ägglossningstest i webbshopen.

Källor:

Ladda ner bruksanvisningen Clearblue Digital Ägglossningstest

Ladda ner bruksanvisningen FertilitySCORE spermatest

Relaterede artikler

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här

Läs mer

Världens första graviditetstest var en groda, men det behöver inte vara så komplicerat att ta reda på om du är gravid. Läs mer om våra olika graviditetstester.

Läs mer

Använd en babymonitor och doppler för att mäta barnets hjärtfrekvens från vecka 12 i graviditeten och låt resten av familjen skapa en relation med den nya familjemedlemmen

Läs mer

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar