meny
Artikler om fertilitet | Svårt att bli gravid

Laila har väntat i 6 år på önskebarnet

TEMA | Svårt att bli gravid

Babyplan har träffat 6 olika kvinnor som alla drömmer om att bli mammor. För vissa lyckades det efter lite väntan. Andra har upplevt att förlora, medan andra har upplevt upprepade missfall, eller att det ännu inte funnits två streck på graviditetstestet. Gemensamt är att de är kvinnor i fertil ålder, men ingen av dem förväntade sig att det skulle vara så svårt. Äntligen har vi träffat en kvinna som är både mamma och änglamamma. Hon saknar större öppenhet och mindre beröringsrädsla när man förlorar.

Läs alla artiklar i serien här


28-åriga Laila Ravn och hennes pojkvän har väntat på sitt önskebarn i sex år. Men Laila har PCOS och hennes pojkvän har väldigt få levande spermier. Samtidigt känner sig Laila utropad som en dålig mamma eftersom hennes BMI är högre än vad läkarna rekommenderar.

Vägen till det önskade barnet har inte varit lätt. 28-åriga Laila Ravn har alltid vetat att hon skulle ha svårt att skaffa barn eftersom hon aldrig har haft en regelbunden cykel. Tillsammans med sin pojkvän har hon kämpat i 6 år. Det som börjar med tanken: “Det kommer när det kommer” blir plötsligt till ett bryskt uppvaknande, när Laila Ravn och hennes pojkvän efter ett år ska undersöka varför hon inte blir gravid. Lailas pojkvän gör ett spermietest, och här visar det sig att det bara finns en levande spermiecell: En! Plötsligt är chansen att Laila blir gravid väldigt liten. För i perioder har Laila inte ägglossning på över 100 dagar.

Olämplig som mamma – 30 kg för mycket

Som tur är hänvisas paret snabbt till en erkänd fertilitetsklinik, där andra par har haft framgång med behandlingen.

“Vi känner oss lyckliga eftersom vi kommer till en bra klinik. Så vi är optimistiska och ser fram emot det. Men det visade sig snabbt att det inte alls var vägen för oss. Vi har en intervju med en mycket välutbildad läkare och det första han säger till min pojkvän är att sluta röka och sedan kan vi komma tillbaka om tre månader. På de tre månaderna kan jag gå ner 30 kg. För de kan inte hjälpa oss förrän jag har gått ner i vikt, men det kan jag lätt uppnå, för vill jag bli mamma så kommer jag nog att lyckas, säger han.

Laila Ravn är i chock. Hon har haft en oregelbunden cykel sedan hon var tonåring, men läkaren bryr sig inte om det.

Gynekologen: Oansvarligt att få ett barn

Hos sin egen läkare remitteras hon istället till ett livsstilscenter, där fokus ligger på hur man kan ändra livsstil för att uppnå viktminskning. Det är en bra och lärorik kurs, men de har inte den hjälp som Laila behöver. Efter mötet med läkaren känner hon sig förklarad “olämplig som mamma” – enbart på grund av sitt BMI. Hon har det svårt med sig själv och blir mer och mer upprörd.

”Jag börjar träffa en psykolog och från och med nu går det faktiskt 4-5 år när vi inte kan få hjälp. Under hela den perioden går jag mer eller mindre konstant ner i vikt och har svårt med mig själv.”

Tyvärr är den dåliga erfarenheten av läkaren inte Laila Ravns enda. Gynekologen som ska undersöka Laila Ravn under kursen säger direkt till henne att hon är oansvarig om hon vill bli mamma med det BMI hon har, och om hon inte har tänkt på konsekvenserna det kommer att få för ett barn och den barndomen som det barnet kommer att få.

”Jag blev helt mållös och tänkte: Hon vet inte vilken typ av person hon har framför sig. Jag skulle ju kunna vara på gränsen till att utveckla en depression.”

Kosttillskott og hormonkur

En dag får Laila Ravn höra talas om en fertilitetsklinik som inte fokuserar på BMI, utan hela människan. Laila och hennes pojkvän går snabbt i dialog med kliniken:

”Jag tror inte att jag kan beskriva känslan jag har efter samtalet. Vi möts med sådan otrolig förståelse och öppna armar i en utsatt situation. Här upplever jag för första gången i hela vår process att bli sedd som den jag är. Det är fantastiskt. Läkare och sjuksköterskor är trevliga och hjälpsamma och vi får goda råd om vad vi själva kan göra för att öka chansen att jag blir gravid. Vi får en plan över vad som ska hända och de ringer oss flera gånger för att se hur det går. Jag är inte bara parkerad med ett meddelande om att jag kan komma tillbaka när jag har gått ner i vikt.”

Tyvärr visar spermieprovet från Lailas pojkvän denna gång: Inga levande spermier! Planen är därför att han ska ta kosttillskott som kan förbättra hans spermiekvalitet. Kosttillskottet måste tas i 3 månader innan han måste göra ett nytt test.

“Det är klart att vi kan komma till den punkt där det enda alternativet är att använda en spermiedonator. Vi har övervägt det, och vi kommer att göra det om vi inte har några andra alternativ.”

Förutom kosttillskott till Laila Ravns pojkvän har hon själv börjat kartlägga sin ägglossning. Hon mäter temperaturen varje dag och tar ett ägglossningstest de dagar temperaturen stiger. Eftersom Laila Ravn ofta gått 119 dagar utan att blöda har hon nu påbörjat en kurs hos en hormonterapeut som ska hjälpa henne att återställa cykeln så att hon får mer regelbundna blödningar igen.

“Vi hade funderat på att adoptera eller använda ett surrogat, men nu har vi nått den punkt där jag kan bära ett barn själv om jag har ägglossning. Vi är inte vid den punkt där vi kan komma in i fertilitetsbehandling eftersom jag inte har ägglossning. Men vi har funnit ro i att vi nu vet vägen framåt, och vi tror att det nog kommer att lyckas. Vi är 28 år och har fortfarande tid.”

De förbjudna känslorna är de svåraste

Enligt Laila Ravn är det dock ett tveeggat svärd att fortfarande leva med ovissheten. För även om hon och hennes pojkvän har en tro på att det förmodligen kommer att lösa sig, väcker hennes ofrivilliga barnlöshet fortfarande svåra känslor hos henne – speciellt när hennes vänner blir gravida.

“När jag kommer in i ett rum skannar jag kvinnornas kroppar, och jag får ont i magen om jag ser att en av mina vänner t.ex. har fått större bröst, säger Laila Ravn. För henne är det svårt när hon inte kan förbereda sig på att leverera nyheten om ännu en graviditet till sin vänkrets:

”Det värsta är när vi måste träffa par som berättar att de är gravida. Sen är jag inte alls närvarande resten av kvällen för jag blir så upprörd. Det tar lång tid att komma över. Det kommer dagar med cravings. Dagar när jag inte sover är jag arg, arg och irriterad på min kropp och behandlar min kropp illa. Ibland bråkar vi, säger Laila Ravn.

När en kompis blivit gravid drar sig Laila Ravn ofta ur förhållandet under en period eftersom det är för svårt att vara med i allt graviditets- och bebissnack. Men det är också något som gör henne ledsen, eftersom hon samtidigt känner sig som en dålig vän. Därför skulle hon vilja öppna upp om tabut kring hennes känslor:

”Det viktigaste för mig är att mina vänner förstår att jag är glad för dem. De ska vara glada och nöjda. Att få ett barn är det vackraste som kan hända två personer. Men jag kan bara inte förmå mig att följa deras framsteg. Jag kommer nog att fråga när jag har tid, men de ska helst avstå från att dela allt med mig.”

I processen har Laila Ravn och hennes pojkvän blivit bättre på att lägga märke till och dela sina känslor med varandra.

“Vi har gått mycket på ren rutin. Tänk tanken: “Varför ska vi vara tillsammans om vi inte ska ha barn tillsammans”. Men vi har lärt oss att fokusera mer på varandra, och glädjen över varandra. Vi har också gjort saker tillsammans som inte nödvändigtvis handlar om bebissaker – gått ut för att uppleva något tillsammans. Det har fått oss att må bättre – även om det finns dagar då vi är ledsna.”

Samtidigt har de fått en liten hund – och även om den inte ersätter en bebis så är den ändå en liten varelse som kräver att de tar hand om den och tar hand om den. “Det hjälper”, säger Laila.

3 svåra situationer för en ofrivilligt barnlös

1. När vänner vill dela med sig av allt möjlgt under graviditeten


Jag har jättesvårt om mina vänner vill dela med sig av allt, t.ex. om hur de mår, om det är en pojke eller en tjej, eller vilka babyprylar de har köpt. Jag vill helst kunna fråga själv de dagar då jag känner mig på topp.

Om du måste berätta för en vän som är ofrivilligt barnlös att du har blivit gravid, fråga i förväg vad du kan göra så att hon “åtminstone blir upprörd”. När min flickväns kusin blev gravid fick vi reda på det innan vi skulle träffa hela familjen för träffen. Vår familj pratar inte heller om graviditeter och bebisar när vi alla är tillsammans eftersom de vet att det gör ont. De frågar inte när det är vår tur. De visar stor förståelse. Det betyder mycket för oss.

2. När gravida beklagar sig 


Det är verkligen svårt att lyssna på när gravida kvinnor klagar på illamående eller något annat. Det är inget de tänker på, för de är mitt uppe i det och mår säkert hemskt, men jag känner att jag med glädje skulle kräkas i 9 månader. Jag tycker bara att de är så otroligt lyckligt lottade som är gravida. Vi har velat ha ett barn i 6 år.

3. När vänner annoncerar sin graviditet


Det är definitivt det bästa att få ett sms innan vi träffas och mina vänner berättar att de har blivit gravida. Då kan jag klara av att smälta nyheten ensam och få grepp om mina egna känslor kring min barnlöshet. Det värsta är att man helst ska vara glad när de kan se att tårarna rinner nerför mina kinder och jag knappt kan vara i rummet. Det är inte särskilt trevligt för någon av parterna.

3 goda råd som Laila och hennes man har fått från kliniken

1. Testa för ägglossning varje dag


Laila Ravn måste ta tempen varje dag. Om det blir en ökning av temperaturen måste hon ta ett ägglossningstest. Det kräver tålamod och kan ta lång tid. Det är inte säkert att du känner för att testa varje dag, men det är den enda vägen framåt. När Laila har ägglossning måste hon kontakta kliniken samma dag, där hennes pojkvän sedan ska leverera ett spermieprov.

2. Bli utredd för infertiltiet

Laila har inte haft en regelbunden cykel på många år. Hon har därför utretts för att ta reda på varför. Här visar det sig att hon har PCOS. PCOS är den vanligaste orsaken till infertilitet hos kvinnor i fertil ålder. Det förklarar också varför hon inte har haft regelbunden mens.

3. Boosta spermiekvaliteten med kosttillskott

Lailas pojkvän behöver ta ett kosttillskott för att höja spermiekvaliteten. Kosttillskottet ska tas i tre månader och under den perioden får han inte ha feber, eftersom det försämrar spermans kvalitet. Han behöver också ejakulera ofta för att starta produktionen av nya spermier.

4 produkter som Laila Ravn och hennes pojkvän har använt från Babyplan

1. Babyplans termometer

Här kan Laila följa sin kroppstemperatur och ta reda på när hon behöver göra ett ägglossningstest.

Babyplan Digital Termometer

2. Ägglosssningstest


Laila har använt både de billiga strimmeltesterna och Eveline ägglossningstest med digital avläsning för att hålla koll på ägglossningen.

Eveline ägglossningstest

3. Spermatest

Lailas pojkvän har använt hemtestet. Han har dock även levererat ett spermieprov till en klinik flera gånger, då Lailas pojkvän har väldigt få levande spermier och behöver hjälp.

Babyplan Spermatest

4. Punalpin kosttillskott

Lailas pojkvän tar dagliga kosttillskott för att öka produktionen av friska spermier. Detta måste han göra i minst tre månader för att se om det kan öka antalet levande spermier.

Punalpin PLUS

Relaterede artikler

19-åriga Malene hade varit tillsammans med sin man i 6 år. De hade stora besparingar, ett hus, en bil, en hund och en katt, men det blev ALDRIG två streck på graviditetstestet. Sedan sprack förhållandet. Idag är Malene 22 år och har precis fått en dotter med en ny man.

Läs mer

Hon var tvungen att avbryta graviditeten under den 19:e veckan. Hon har gått igenom sorgen och smärtan över lille Lucas ensam. Pernilles pojkvän delade inte hennes dröm. Men drömmen och hoppet finns kvar. Lucas blir storebror och Pernille ensammamma.

Läs mer

25-åriga AnnSofie Jensen och hennes pojkvän hade försökt bli gravida i ett helt år, när det äntligen finns två streck på graviditetstestet. Tyvärr får hon missfall två gånger under 1:a trimestern. Nu är hon gravid igen, men hoppas kunna fokusera mer på graviditetsförlust och sorgen över att förlora tidigt.

Läs mer

Anna Hulbæk Grauman upplevde två spontanaborter innan hon äntligen blev mamma till lilla Asta. Läs berättelsen om Annas väg till att bli gravid och hur det är att bli en del av en vanlig men tråkig statistik.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar