meny
Artikler om fertilitet | Svårt att bli gravid

Malene och mannen hade ALLT klart – men bebisen kom aldrig

TEMA | Svårt att bli gravid

Babyplan har träffat 6 olika kvinnor som alla drömmer om att bli mammor. För vissa lyckades det efter lite väntan. Andra har upplevt att förlora, medan andra har upplevt upprepade missfall, eller att det ännu inte funnits två streck på graviditetstestet. Gemensamt är att de är kvinnor i fertil ålder, men ingen av dem förväntade sig att det skulle vara så svårt. Äntligen har vi träffat en kvinna som är både mamma och änglamamma. Hon saknar större öppenhet och mindre beröringsrädsla när man förlorar.

Läs alla artiklar i serien här


19-åriga Malene hade varit tillsammans med sin man i 6 år. De hade stora besparingar, ett hus, en bil, en hund och en katt, men det blev ALDRIG två streck på graviditetstestet. Sedan sprack förhållandet. Idag är Malene 22 år och har precis fått en dotter med en ny man.

Hon har varit tillsammans med sin man sedan hon var 13 år. De flyttade ihop när de var 16, köpte hus, bil, skaffade utbildning, jobb, gjorde stora besparingar och skaffade hund och katt. Allt är redo för att skapa ett familjeliv tillsammans. Malene tar ut sin P-stav, och så börjar jakten på att bli föräldrar. Men månaderna går och det hände bara INGENTING.

”Jag tror att det bara tar 3-4 månader, sedan är det där. Vi är trots allt unga, och det är lätt för alla andra. Jag har även en kompis med barn där jag är en stor del av deras liv. Det är därför jag bara känner att det är min tur. Men inget händer, och när vi har försökt i 10 månader blir min bästa vän gravid. Hon kommer bara med det där: ”Ja, det hände bara på första försöket.” Det är riktigt jobbigt”, säger Malene.

Malenes man tränar mycket. Malene börjar själv att springa och utöva yoga. Hon tar vitaminer och folsyra och testar sin ägglossning varje månad. Hon har använt P-stav och har därför inte haft mens, så hon testar för ägglossning redan från början för att få koll på sin cykel. Efter ett år utan framgång går de till doktorn. Men trots att de har 12 misslyckade försök bakom sig så tycker inte läkaren att de behöver behandling. Med bara 19 år är Malene ung och frisk så det kommer nog.

“Det är så svårt för vårt förhållande med alla besvikelser och schemalagda sex. Så småningom börjar vi tvivla på projektet. Vi pratar om våra livsvärderingar och ett liv utan barn, och samtidigt skyller vi hela tiden på varandra för att vi inte lyckas. Det överskuggar allt annat. Vi blir ovänner och det slutar med att det förstör vårt förhållande, säger Malene.

Efter ett och ett halvt år skiljer sig Malene och hennes pojkvän, eftersom de inte längre kan navigera i sina drömmar och behålla respekten för varandras känslor.

Babydrömmen läggs på hyllan

Malene lägger babydrömmen på hyllan och fokuserar på sig själv. Hon åker in till stan och försöker ha kul. Det är en lättnad att det inte finns några förväntningar på henne. På sina många resor till staden träffar hon en stilig man som har en 4-årig son. Han är stolt över sin son och är en fantastisk pappa, tycker Malene, men han vill gärna ha ett barn till. Så redan på andra dejten pratas det om barn.

“Jag kastar korten på bordet väldigt snabbt. Jag har ju precis kommit ur ett förhållande där vi försökte i ett och ett halvt år, så om han vill ha barn så ska vi inte fortsätta. Jag är rädd för att försöka igen, rädd för att bli besviken och ledsen. Jag blev så avundsjuk, så bitter och kände skuld över mina tankar varje gång mina vänner kom och berättade att de var gravida. Jag ville inte visa den sidan igen, säger Malene.

Men Malenes nya pojkvän omfamnar henne och håller om hennes sorg. Det är inte nödvändigt för honom att bli pappa igen. Han har en son som han är tacksam för, och om hon kan leva med det är det bra för honom. Han ger därför Malene 100% kontroll över om hon vill ha barn eller inte.

Chok på badeværelset

Malene och mannen hade ALLT klart – men bebisen kom aldrigEfter en tid känner Malene att hon är redo att slänga preventivmedlet och ge det ett försök. Till att börja med vill hon bara att kroppen ska ha en normal cykel utan hormoner. Det är därför hon inte hoppas på att bli gravid heller. Samtidigt är hon nervös för om hon har ägglossning överhuvudtaget, och testar därför sin ägglossning. Men redan i första cykeln blir hon gravid.

”Jag sitter med en kompis och tittar på en video på Facebook som säger att jag borde testa nu. Jag låter mig övertalas att ta ett graviditetstest… och då är det positivt. Det fanns INGEN tvekan. Det förväntade jag mig inte alls. Tårarna bara rullar ner för kinderna. Min kompis börjar gråta också, och så kommer min pojkvän hem från jobbet till allt detta uppståndelse. Det är helt galet och ganska kaotiskt, men vi är bara glada, säger Malene.

Idag är Malene mamma till en 3 månader gammal liten tjej. Hon är glad och tacksam över att det också blev hennes tur. Men hon känner fortfarande att hon är belastad av tiden med sin exman:

”Hon är förmodligen det enda barnet vi kommer att få. Jag tänker inte hoppas på en till. När vi pratar om det kan jag känna att det fortfarande finns djupt inom mig. Jag får bara en klump i halsen när vi pratar om syskon: För tänk om det här bara är en lyckträff.”

4 goda råd till dig som kämpar med att bli gravid

Både Malene och hennes exman fick båda barn med nya partners efteråt och mår bra idag. Ändå vill Malene gärna dela med sig av sina bästa råd till andra, för hon vet hur svårt det är när en kompis blir gravid och du blir ensam, som den enda i din vänskapskrets.

1. Ta dig tid att hitta dig själv. Förbli i tron ​​och kom ihåg dina drömmar

Du måste komma ihåg dig själv i det. Bara du kan känna hur du känner. Jag hade gärna velat veta att många – inklusive unga kvinnor – kämpar med det och att det är helt normalt, eftersom jag hade skyhöga förväntningar på mig själv och skyllde mig själv för att min kropp inte fungerade.

2. Gör något som gör dig glad

Om jag kunde gå tillbaka i tiden och säga något till mig själv skulle jag säga att komma ihåg att andas och att också komma ihåg att fokusera på allt annat i mitt liv som gör mig lycklig. Man ska njuta av tiden före, fram till och under.

3. Prata med din partner

Prata med din partner om alla känslor du har när du försöker bli gravid. Kom ihåg varandra på vägen. Njut av din partner och var lyckliga tillsammans, även om det är jobbigt, försök hålla humöret uppe och gör något annat tillsammans.

4. Det är okej att ta en paus/dra sig undan från vänner och familj

De som inte stöttar dig ska inte ha en plats i ditt liv. Du bör inte behålla människor i ditt liv till varje pris. Om folk inte kan göra något bra för er relation, lägg inte energi på det. Det finns vänner som har sagt: “Slappna av nu. Man kan få barn när man är 30”. Det är tillräckligt bra att jag fortfarande har tid. Det är mer att jag har känt att min kropp inte fungerade. Jag kände mig fel och sedan kom Corona och det var babyboom överallt. Jag kände inte att folk var stöttande och förstod hur svårt det var. Jag önskar att jag hade sorterat lite från något tidigare.

Malenas fullständiga namn känner Babyplan till, men av olika skäl bl.a. Malenes exman, har hon inte velat träda fram med hans fullständiga namn. Däremot vill hon verkligen dela sin historia med andra, eftersom hon tycker att det är alldeles för lite fokus på att det också kan vara svårt att bli gravid när man är ung.

Relaterede artikler

19-åriga Malene hade varit tillsammans med sin man i 6 år. De hade stora besparingar, ett hus, en bil, en hund och en katt, men det blev ALDRIG två streck på graviditetstestet. Sedan sprack förhållandet. Idag är Malene 22 år och har precis fått en dotter med en ny man.

Läs mer

Vicki Broch blev mamma och änglamamma när hon födde sina tvillingpojkar alldeles för tidigt. Sedan dess har sorgen och ångesten över ännu en misslyckad graviditet följt henne som en ofrivillig följeslagare. I dag vill hon ha större öppenhet och mindre oro för att förlora.

Läs mer

28-åriga Laila Ravn och hennes pojkvän har väntat på sitt önskebarn i sex år. Men Laila har PCOS och hennes pojkvän har väldigt få levande spermier. Samtidigt känner sig Laila utropad som en dålig mamma eftersom hennes BMI är högre än vad läkarna rekommenderar.

Läs mer

Anna Hulbæk Grauman upplevde två spontanaborter innan hon äntligen blev mamma till lilla Asta. Läs berättelsen om Annas väg till att bli gravid och hur det är att bli en del av en vanlig men tråkig statistik.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar