meny
HomeArtiklar om fertilitetPCOS och graviditet: 7 kända risker och hur du kan minska dem

PCOS och graviditet: 7 kända risker och hur du kan minska dem

Grattis till din graviditet! Vi vet att det att bli gravid med PCOS som diagnos förmodligen har inneburit att du har haft en längre och mer utmanande tid än många andra, och kanske har du också behövt hjälp från en fertilitetsklinik för att komma hit.

Oavsett hur graviditeten har uppstått, sitter du nu med ett foster i livmodern som blomstrar, och du måste ta reda på hur resten av graviditeten ska gå till och fungera tillsammans med din PCOS. Du kommer förmodligen att tänka på om din diagnos kan påverka ditt barns utveckling negativt och om det är något du bör göra eller hålla dig borta från helt och hållet.

Läs den här artikeln när vi fokuserar på vilka möjliga komplikationer att vara medvetna om kan uppstå när du är gravid och har PCOS.

Hur påverkar PCOS fostret under graviditeten?

Att ha PCOS och vara gravid samtidigt är vanligtvis helt problemfritt, men studier visar att det inte är helt utan ökad risk för vissa komplikationer. Läs om 7 av dem nedan.

1) Ökad risk för spontanabort

I början av graviditeten har kvinnor med PCOS en ökad risk för missfall. Faktum är att risken är 3 gånger så hög som hos kvinnor utan. Forskning fortsätter om huruvida behandling med samma läkemedel som används för diabetes 2 kan minska risken för missfall, och hittills ser resultaten positiva ut.

2) Graviditetsdiabetes

En studie har visat att gravida kvinnor med PCOS har 2,33% högre risk att utveckla graviditetsdiabetes, vilket kan leda till ett stort antal komplikationer för dig både som mamma och ditt ofödda barn. Om din läkare vet att du har diagnostiserats med PCOS, kommer du att erbjudas glukosstresstester under hela din graviditet för att kontrollera om du har utvecklat graviditetsdiabetes, och i så fall vägledning om hur du håller det i schack.

3) Graviditetsförgiftning och högt blodtryck

En studie har visat att gravida kvinnor med PCOS har 1,92% större risk att utveckla högt blodtryck under graviditeten, vilket kan leda till komplikationer vid födseln. Även om risken bara är något högre är det viktigt att vara medveten om symptom på högt blodtryck och graviditetsförgiftning som t.ex. huvudvärk och synstörningar. Du kan enkelt hålla koll på ditt blodtryck hemma med en blodtrycksmätare för graviditet och kontakta din läkare om det är för högt.

4) För tidig födsel

Att ha PCOS ökar risken för att ditt barn föds för tidigt, vilket är kopplat till den ökade risken för graviditetsdiabetes och preeklampsi, vilket också ökar risken för för tidig födsel. Det är dock viktigt att betona att risken bara är mycket lätt ökad och fortfarande mycket liten.

5) Hög födelsevikt

För foster vars mödrar har PCOS finns det en ökad risk att de är större än genomsnittet (över 4 kg). Att barnet väger mer kan ge utmaningar vid födseln.

Det är viktigt att poängtera att det faktum att barnet är större än genomsnittet vid födseln inte betyder fysiska problem för barnet resten av livet, men efter födseln kan det innebära att barnet har förhöjt blodsocker och risken för fetma senare i livet ökar något.

6) Högre risk att behöva göra kejsarsnitt

Komplikationer som högt blodtryck och att barnet är större än genomsnittet innebär att gravida kvinnor med PCOS löper större risk att få kejsarsnitt.

7) PCOS kan gå i arv til döttrar

Om du väntar en flicka finns det en ökad risk att hon också utvecklar PCOS senare i livet.

Vad kan man göra för att minska komplikationerna?

När du är gravid med PCOS rekommenderas att du är extra uppmärksam på din livsstil under de tre trimestrarna och följer din läkares råd både när det gäller kost och träning. För att begränsa de olika riskerna rekommenderas att:

Du inte går upp mer i vikt än rekommenderat
Du tränar lätt dagligen
Du äter hälsosamt och med måtta

Källor:
1177.se
pco-pcos.se
femifert.se

Mest lästa artiklarna

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor.

Läs mer

Ett ämne som vår kundservice ofta får frågor om är det här med ”spökstreck” på graviditetstest och felaktiga/falska resultat. I den här artikeln kan du läsa om vad de möjliga orsaker till felaktiga/falska resultat.

Läs mer

Om du försöker bli gravid har du säkerligen också funderat på när ett graviditetstest tidigast kan bli positivt efter det att du haft din ägglossning. 

Läs mer

hCG (Human Chronic Gonadoptroption) är hormonet som graviditetstest mäter för att avgöra om du är gravid eller ej. Läs allt om hur hormonet fungerar & hur det påverkar dig

Läs mer