meny
Artikler om fertilitet | Är gravid

Vilka symptom kan man ha när man är gravid?

Kvinnor upplever graviditeten mycket olika och detsamma gäller för de symptom som många gravida kan få.

Några gravida vet redan intuitivt innan graviditetstestet blir positiv och innan de har symptom på graviditet, att de faktiskt är gravida. Medan andra gravida först får symptom på att vara gravida, innan de misstänker graviditet.

De mest kända symptomen är illamående, med eller utan kräkningar, en extrem trötthet i vardagen, att menstruationen uteblir och att man kissar oftare.

Men många gravida upplever också spänningar i underlivet som menstruationsliknande smärtor, att de lättare blir förstoppade och att aptiten förändrar sig. Några gravida upplever minskad aptit medan andra upplever att de vill äta mer.

Att brösten ändrar sig till att kännas mer spända och ömma är också vanligt. Några kvinnor får så känsliga bröst och bröstvårtor att de knappt klarar av att använda BH eller t-shirt.

Varför får gravida symptom under graviditeten?

En graviditet är en rätt stor händelse, inte bara för dig personligen men även för din kropp. Jag har läst att man jämför en graviditet med en lika stor belastning för kroppen som om den skulle genomföra ett maratonlopp.

Det förklarar ju en del i förhållande till att många gravida har det jobbigt i delar eller under hela graviditeten. Jag tror de flesta håller med om att ett maratonlopp nog är rätt tufft att genomföra.

Under en graviditet ändrar sig kvinnans kropp extremt mycket; både invändigt och utvändigt, hjärtat ska pumpa runt mer blod i kvinnans kropp, livmodern ska växa från en storlek på ett päron till att kunna innehålla en vattenmelon.

Den gravida ska sörja för näring till både sig själv och hennes ofödda barn; inte så att hon ska äta dubbelt så mycket, hon ska bara se till att äta mer förnuftigt så att hennes kropp får det den har användning för.

Om den gravida kvinnan inte får den rätta näringen blir det svårare att genomföra graviditeten på bästa sätt, och naturen är på så vis inrättat att kvinnans kropp kommer att prioritera det ofödda barnet först och främst, sen kommer den blivande modern i andra hand.

När kvinnan blir gravid ändrar sig hormonsystemet också drastiskt för att säkra bästa möjliga förhållanden för den kommande babyn, och man menar att hormonförändringarna till stora delar är ansvariga för de symptom som kvinnan har under graviditeten.

Hur tidigt börjar symptomen när man är gravid?

Det är ingen som riktigt vet varför det är så stor skillnad på kvinnor och hur de upplever en graviditet när de blir gravida. För det kan variera riktigt mycket för när de första symptomen dyker upp.

Många gravida kvinnor upplever dock ofta tidigt i graviditeten att de är tröttare än de brukar vara, behöver oftare gå på toa för att kissa och en del får plötsligt påkommet illamående. Dessa symptom kan redan börja så tidigt som få dagar efter ägglossningen.

Det är också helt normalt att uppleva humörsvängningar, få lust att äta mat som man inte tidigare har ätit, eller kanske plötsligt må illa om man försöker äta mat som man tidigare har älskat.

Vilka symptom kan man få senare i graviditeten?

Det är helt normalt för gravida att de tidiga symptomen man upplever kan fortsätta helt eller delvist efter de första 12 veckorna – den perioden kallas första trimestern.
Men symptomen kommer ofta att ändra sig i styrka på ett eller annat sätt, då den gravida kvinnans kropp försöker anpassa sig till den ändrade kroppshållningen och den ökade belastning som det är för kvinnans kropp när hon går upp i vikt.

Den förändring som kroppen går igenom kan påverka kvinnans sömn, hon kan börja få ont i ländryggen, och det är viktigt att hon försöker att ha en korrekt kroppshållning när hon sitter och står för att belasta kroppen minst möjligt.

Även om man säger att ”graviditet inte är någon sjukdom”, så kan symptom och den ökade belastningen vara jobbigt för kvinnan och några gravida kan bli tvungna att sjukskriva sig vid någon tidpunkt under graviditeten.

När i graviditeten är symptomen kraftigast?

Symptomen i graviditeten kan ändra sig från den ena dagen till den andra, de kan försvinna helt och komma tillbaka senare, eller kanske upplever du dem inte alls under resten av graviditeten.

De flesta gravida upplever dock att symptomen är som kraftigast i början och i slutet, och det är där kvinnan behöver ta mest möjliga hänsyn till sig själv och hur hon mår.

Det kan betyda att den gravida behöver vila lite extra under dagen, att undvika att överbelasta sig själv genom att bära tungt, och på det stora hela tänka extra på vad hon gör och inte minst hur hon gör det.

Då hjälper hon inte bara sig själv men även hennes kommande son eller dotter.

Källor:

Kvinnohuset

Relaterede artikler

En graviditet är en helt speciell resa som du har tillsammans med ditt ofödda barn. Det finns ingen som vet vad ni kommer uppleva på resan, du vet bara slutdestinationen. Mötet mellan mor och barn vid förlossningen. Med den här artikeln vill jag försöka att ge dig en inblick i hur vardagen för en gravid kvinna kan […]

Läs mer

Med både koppar- och hormonspiral är du nästan 100% säker mot graviditet, men det kan fortfarande hända. Vi förklarar varför och hur, just här!

Läs mer

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här.

Läs mer

Vad ska du tänka på när du tränar under graviditeten? Vi går igenom några bra tips på hur du kommer igång med att träna under graviditeten. Läs mer här.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar