meny
Artikler om fertilitet | Är gravid

Lyssna på ditt barns hjärtslag med en hjärtljudsmonitor

När du blir gravid och påbörjar en graviditet har du ett förutbestämt antal skanningar och besök hos barnmorska/ läkare, och som utgångspunkt erbjuds alla gravida kvinnor samma antal besök. Förutom de fasta skanningarna som staten betalar kan du boka skanningar på egen bekostnad hos privata aktörer. Det finns många kliniker som erbjuder blivande föräldrar olika skanningspaket, som alla är avsedda att ge extra säkerhet under graviditeten. Men visste du att du kan ha en egen hjärtljudsmonitor och höra ditt barns hjärta slå var och när du vill?

Det lugnande hjärtljudet

En hjärtljudsmonitor är namnet på verktyget som bl.a. även kallas hear rate monitor, ultraljudsmonitor, doppler, doptone eller hemma-ultraljud. Vad du än kallar det,så är syftet och funktionen densamma: att höra barnets hjärtslag.

För yrkesmässiga ändamål används de för att övervaka barnets välbefinnande, men de är också tillgängliga för privat bruk, och idag kan du enkelt köpa eller hyra en monitor i butiker såväl som online, utan att det kostar en förmögenhet. Det faktum att du har tillgång till ett sådant verktyg innebär att du kan lyssna på ditt barns hjärta i ditt eget hem varje gång du känner för det. För många kommer det att bli en trevlig och livsbekräftande upplevelse att lyssna på hjärtat slå i en trygg och välbekant miljö.

Babyplan ultraljudsmonitorHär på billiga-tester.se har du som gravid några olika alternativ för att låna eller köpa en ultraljudsmonitor. Du kan t.ex. köp en Babyplan ultraljudsmonitor med tillhörande ultraljudsgel eller en Sonoline Fetal Doppler som är en monitor i fickformat. Dessutom har du möjlighet att låna en Babyplan ultraljudsmonitor samtidigt när du har använt ett Babyplan-testset (ägglossningstest, graviditetstest och folsyra-set). Kontakta oss för mer information.

När kan man höra hjärtljud genom magen?

Från det ögonblick din graviditet bekräftas tills det är möjligt att höra fostrets hjärtslag, går det en tid. Under de första månaderna är fosterhjärtat ännu inte tillräckligt utvecklat för att fångas upp på en hjärtljudsmonitor – inte ens av proffs. När du når vecka 14 kommer det att finnas en chans att höra hjärtat slå, men allt beror på bebisens placering, och du kan därför inte vara säker på att barnmorskan kan hitta det. Så snart du når vecka 20 kommer din barnmorska vanligtvis att kunna hitta hjärtljudet varje gång. När det gäller ultraljud i hemmet kan du därför med fördel vänta till cirka vecka 20 för största möjliga framgång. Du kan också be din barnmorska om råd om hur du bäst placerar din hjärtljudsmonitor för att kunna göra det själv hemma.

Vad ska du hålla koll på med en hjärtljudsmonitor?

En hjärtljudsmonitor som används privat bör användas för mys, inte för att hålla koll på barnets hälsa. Det betyder att det inte finns något att hålla koll på, utan att det är en unik möjlighet för dig och resten av familjen att lyssna på barnets hjärtslag i ditt eget hem. Fostrets vilopuls bör vara mellan 120 och 160 slag per minut. Om du är stressad, röker eller dricker alkohol kan det vara högre, precis som du måste vara medveten om att siffran kan påverkas om du t.ex. är nervös. Ta därför mätningen med en nypa salt och låt proffsen göra de hälsoprofessionella bedömningarna.

Hemma- ultraljud kan inte ersätta professionell skanning

Under graviditeten finns det nästan inget bättre än att kunna se och höra att ens bebis mår bra. Skanningar är ett viktigt verktyg för detta, både för vårdpersonal och för dig som föräldrar, men det är lika viktigt att du kontinuerligt lyssnar på din instinkt. Om något inte känns rätt är det viktigt att du får det kontrollerat av din barnmorska eller läkare, och inte lita på t.ex. en hjärtljudsmonitor för hemmabruk.

Ett verktyg som detta bör ses som ett mysigt komplement som gör att du kan lyssna på hjärtljudet när du vill, och det varken kan eller bör användas för att diagnostisera eller försöka skapa trygghet om du är orolig för ditt barns välbefinnande .

Det är viktigt att påpeka att att ha ett verktyg som proffs använder betyder inte att du kan använda det professionellt själv. Endast verktyget, i kombination med rätt erfarenhet och utbildning, kan ge nödvändig bekräftelse och säkerhet.

Kilder:

Jordemoderforeningen.dk 

sst.dk

 

Relaterede artikler

När du blir gravid och påbörjar en graviditet har du ett förutbestämt antal skanningar och besök hos barnmorska/ läkare, och som utgångspunkt erbjuds alla gravida kvinnor samma antal besök. Förutom de fasta skanningarna som staten betalar kan du boka skanningar på egen bekostnad hos privata aktörer. Det finns många kliniker...

Läs mer

Spiralen är ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige, och man uppskattar att spiralen (antingen koppar- eller hormonspiral) tillsammans med andra hormonella preventivmedel används av cirka 42% av svenska kvinnor, vilket gör oss till landet i Norden med den högsta konsumtionen av den typen av preventivmedel. Låg sannolikhet för att...

Läs mer

Kvinnor upplever graviditeten mycket olika och detsamma gäller för de symptom som många gravida kan få. Några gravida vet redan intuitivt innan graviditetstestet blir positiv och innan de har symptom på graviditet, att de faktiskt är gravida. Medan andra gravida först får symptom på att vara gravida, innan de misstänker...

Läs mer

När man är gravid börjar dagar och speciella datum att ha en stor betydelse i ens vardag. Det finns alltid nya datum i framtiden som man ska vara uppmärksam på som gravid eftersom kontroller och undersökningar är en naturlig del av en graviditet. Och så finns det naturligvis det viktigaste...

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar