meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

När har man ägglossning?

När man gärna vill bli gravid, är det ett riktigt bra råd att lära känna sin kropps signaler, för at hitta reda på när man kan bli gravid, för att i varje cykel försöker den på många sätt att göra dig uppmärksam på att det nu finns en chans att bli gravid.

Men kanske vet du redan när du har ägglossning? För vissa kvinnor upplever symptom som ökad sexlust, spänningar i brösten och känner sig på många sätt mer kvinnliga än annars.

Alltihop är naturens smarta sätt att få dig till att reproducera – att få barn och föra generna vidare, så att samhället får nya och starka arbetskrafter.

Märker man när man har ägglossning?

Utöver de symptom som jag beskrev här ovanför, finns det faktiskt vissa kvinnor som har en klar intuition om när deras ägglossning sker.

Och vissa kvinnor märker faktiskt av ägglossningen för att det kan sippra ut lite blod i bukhålan, något som kan resultera i en ”menstruationsliknande smärta” i ena sidan av kvinnans underliv.

Men när har man egentligen ägglossning?

Det är en fråga som man faktisk inte kan svara helt entydigt på, för även om det finns vissa tumregler, så är den enskilda kvinnan – och hennes kropp – unik. Därmed kan det också variera en del med precis var tidpunkten för ägglossning ligger i cykeln.

Läkare och annan hälsopersonal har som utgångspunkt antagit att en kvinnas cykel är på 28 dagar – tidpunkten för ägglossning ligger ca 14 dagar innan kvinnan får sin menstruation, alltså har hon ägglossning på 14:e dagen i cykeln.

Men inte alla kvinnor har ägglossning på dag 14

Endast ca 5% av gravida kvinnor föder på sin beräknade förlossningsdag, och även om födslar kan ske både innan och efter den dagen, finns det faktiskt de som menar att orsaken till det låga talet istället beror på att kvinnan inte har vetat när hon hade ägglossning.

Kanske ställer du dig frågande till detta, men om jag berättar för dig att kvinnor kan ha en cykel som regelbundet ligger på mellan 22 och 32 dagar, och att tidpunkten för ägglossning kan ligga mellan 12 och 16 dagar före menstruationstidpunkten, så tror jag att det ger bättre mening.

Men det är så att de flesta kvinnor vet datumet – eller t.o.m. datumen – för när deras menstruation började, medan endast ett fåtal vet precis när de hade ägglossning. Det är bl.a. också en av orsakerna till att kvinnor blir undersökta med ultraljud under graviditeten, för att kunna fastslå om den tidpunkt då kvinnan räknade med att hon blev gravid någorlunda stämmer överens med den faktiska tidpunkten.

Några få dagar i skillnad betyder inte så mycket, men det kan i vissa fall vara en ändring på upp till hela 2 månader – för att ca 25% av alla gravida blöder under en graviditet.

Om blödningen ligger tätt på den tidpunkt då kvinnan räknar med att hennes menstruation ska komma, så kan det plötsligt gå längre tid innan hon faktiskt upptäcker att hon är gravid.

Lär känna din kropp och hitta din ägglossning

Din ägglossningstidpunkt ligger alltså sannolikt 12-16 dagar före din nästa menstruation, så det bästa du kan göra är att försöka tolka de signaler och hints som din kropp ger dig i cykeln, samt ev. använda en eller flera metoder till att fastslå din tidpunkt för ägglossning.

Det kan du lära dig genom att läsa våra andra artiklar som handlar om hur du då kan hitta din tidpunkt för ägglossning genom att använda temperaturmetoden, undersöka sekret från slidan, använda ägglossningstest, fertilitetsmonitor eller liknande.

Jag vill alltid rekommendera att använda mer än en metod när du försöker hitta tidpunkten för din ägglossning – några kostar inte något mer än din tid medan andra kostar pengar som f.eks. en ägglossningstest. Det finns också olika metoder allt eftersom du vill ha besked innan du har ägglossning, eller om du är nöjd med att veta att ägglossningen troligen har skett.

Det är helt upp till dig, din kropp och din ekonomi vilka metoder du tycker blir bäst att använda.

Källor:

P-Guiden

Sundhed.dk

Relaterede artikler

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett.

Läs mer

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid?

Läs mer

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu.

Läs mer

Läs om de olika typer av preventivmedel der finnsom du undvika oönskad graviditet eller riskera att få en könssjukdom - Allt du behöver veta finns här

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar