meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

Vet du när du har ägglossning? Om svaret är nej så ska du veta att du inte är den enda.

Varje månad får miljoner av kvinnor i världen menstruation och bara en bråkdel av dessa kvinnor har en ide om när deras ägglossningen faktiskt sker.

Ofta är det först när en kvinna tar beslutet om att bli gravid som hon börjar tänka mer på när i hennes cykel det är som hon har ägglossning.

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

Det är i den tidpunkten som dem förstår att om dem inte har samlag under dagarna fram till och under ägglossningstidpunkten så kan dem inte bli gravida.

Men hur vet man då om man har ägglossning när den nu sker inne i kroppen, som bara tar några minuter och är osynlig utifrån.

Det är det jag kommer att berätta om i den här artikeln.

Det är så att din kropp fram till ägglossningen ger dig många ledtrådar om att du snart kan bli gravid. Det krävs bara att du är uppmärksam på symptomen så att du vet vad du ska hålla utkik efter.

5 tecken på att din ägglossning närmar sig

Det finns en god chans att du har ägglossning om du upplever förändringar i dina flytningar, ett positivt ägglossningstest, en fertilitetsmonitor som visar hög fertilitet, förändringar i din livmoderhals och ditt livmoderhalsslem eller förändringar i din saliv. Det kan vara olika för hur din kropp reagerar när den är på väg att få ägglossning men här är de 5 vanligaste tecken på att ägglossning snart ska ske.

Dina flytningar i slidan förändras

Fram till ägglossningen kommer du uppleva att du får mer flytningar från slidan och att utseendet samt konsistensen ändrar på sig.

När du har ägglossning brukar du se att dina flytningar blir klara och klibbiga. Det liknar en rå äggvita som är mycket flexibel och kan sträckas ut flera centimeter.

Pga den ökande mängden flytningar så känner du dig mer vår mellan benen – inte bara under samlagen – men också generellt.

Flytningarnas funktion är först och främst att hjälpa spermierna så de enklare kan komma fram till ägget.

Ett ägglossningstest blir positivt

Ca 24-37 timmar före ägglossningen sker så kommer ett hormon – det luteiniserande hormonet (LH) – att stiga kraftigt. Så tar du ett ägglossningstest på den tidpunkten blir det positivt.

Då LH kan stiga och falla mycket snabbt så är det viktigt att man löpande har tagit ägglossningstest i löpet av ens cykel från det att menstruationen slutar till det att man får sitt första positiva ägglossningstest.

Ägglossningstest kan utföras i följande former

En fertilitetsmonitor visar hög fertilitet

Om du använder en fertilitetsmonitor så tar man ett test varje morgon från starten av cykeln till det att man har haft ägglossning.

Du vet att ägglossning närmar sig när fertilitetsmonitorn som antingen ger ifrån sig symboler eller ord berättar för dig att du har en maximal fertilitet.

Livmoderhals och livmodermun ändrar på sig

Det mesta av din cykel kan kännas av i slidan, den är hård och stängd men när du närmar dig ägglossningen så sker en förändring. Livmodermunnen ändrar sin position i slidan så att den ligger högt och om du försiktigt känner med ett finger så kan du märka att livmodermunnen blir mjukare och har öppnat sig lite.

Ditt saliv förändrar sig

När det kvinnliga könshormonet östrogen ökar fram till ägglossningen, har man funnit att kvinnans saliv förändrar sig pga ökat saltinnehåll. Med hjälp av ett mini-mikroskop kan man se ett mönster i spottet som liknar utseendet på en ormbunke (plantan).

Många kvinnor kan av olika orsaker inte använda denna metod och den har inte blivit särskilt populär i Sverige eftersom det kan vara svårt att se när mönstret i spottet är det rätta.

Andra symptom på ägglossning

Alla kvinnor är olika och deras kroppar reagerar också olika när de har ägglossning.

Nedanstående symptom är typiska för många kvinnor som närmar sig tidpunkten för ägglossning eller redan har ägglossning.

Det kan alltså vara tecken på ägglossning om du:

  • Känner dig mer sexig
  • Får mer lust till sex
  • Känner av ändringar i brösten
  • Mår illa
  • Får starkare sinnen – lukt, smak och syn
  • Blöder lite
  • Får ökad energi
  • Känner dig uppsvälld

Ägglossningssmärtor

Cirka 20 % av alla kvinnor upplever att de på ägglossningstidpunkten kortvarigt får ont i ena sidan av underlivet. Detta fenomen har fått beteckningen “mittelsmerz” – som betyder “ont i mitten” och refererar till att smärtan ofta kommer mitt i kvinnans cykel.

3 tecken på att du har haft ägglossning

När ägglossningen har skett så kan du – genom att avläsa din kropps signaler – veta att om du faktiskt haft ägglossning.

Din kroppstemperatur stiger

Efter ägglossning blir follikeln som lossade ägget förvandlat till den så kallade gula kroppen och börja producera hormonet progesteron.

Detta hormon kan få din kroppstemperatur att stiga 0,2 – 0,5 grader.

Det är inte mycket och de flesta märker inte något av det i vardagen, men har du tagit din temperatur varje dag igenom hela din cykel kan du se en betydlig förändring på din temperaturkurva.

Progesteron som stigit

Om man tar ett blodprov 7 dagar efter att kvinnan har haft ägglossning så kan progesteron liga på 25 eller över. Ett tecken på att en ägglossning med stor sannolikhet har skett.

Ägglossningstestet är negativt

Det finns ingen poäng i att fortsätta att ta ägglossningstest efter det att du fått det första positiva ägglossningstest i din cykel.

Men om du tog ett extra test så får du med stor sannolikhet få ett negativt test eftersom hormonet LH troligtvis har fallit.

Avslutande anmärkning om tecken på ägglossning

Ägget är levnadsdugligt max 24 timmar efter ägglossning

Ägget som lossnat från kvinnans äggstock är levnadsdugligt i cirka 12-24 timmar.

Om ägget inte innan den korta tidsramen har möjlighet att komma i närkontakt med en spermie så kan ägget gå till spillo och bli utstött av kvinnans livmoder nästa gång hon får menstruation.

Spermier är lyckligtvis mer levnadsdugliga än ägg och de starkaste spermierna kan överleva inne i kvinnans kropp i upp till 5 dygn.

Kvinnan kan bara bli gravid i dagarna omkring ägglossningen, det mesta av henne cykel är det bara små chanser – eller inga chanser.

Naturen är alltså så att kvinnan bara behöver ha samlag en gång inom 5 dagar under tidpunkten för ägglossningen för att ha en chans att bli gravid.

Men varför inte optimera chanserna för att du ska kunna bli gravid genom att ha samlag flera gånger och så tätt på tidpunkten för ägglossningen som möjligt.

För att ha samlag på de rätta dagarna i din cykel är det därför viktigt att du vet när din ägglossning sker, vilka symptom och tecken från din kropp som du ska vara uppmärksam på.

Du kan också försöka att använda dig av en ägglossningsräknare för att hitta de få dagar i din cykel där du kan bli gravid. En ägglossningsräknare är dock mest pålitlig om man har en regelmässig cykel som ligger inom det normala.

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig redskapen för att ta reda på varför du själv har ägglossning och vilka tecken på ägglossning du ska vara extra uppmärksam på i din cykel så att du kan optimera chanserna för att bli gravid.

Källor:

Endometriosföreningen

Vårdguiden 1177

Sundhed.dk

American Pregnancy Association

Relaterede artikler

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra.

Läs mer

En spontanabort är kanske den största rädslan för en gravid kvinna. När en spontanabort först har börjat kan den nämligen inte stoppas. Och följderna av den kan vara våldsamma för föräldrar som innerligt önskar sig barn. Men hur utbrett är spontanabort egentligen, vilka symtom på spontanabort ska du som blivande mor hålla ett öga med, […]

Läs mer

När det är svårt att bli gravid, kan det vara lite av ett detektivarbete att försöka hitta orsaken till det. Här bör hormonella störningar dock vara bland de huvudmisstänkta. 5-15% av alla fertila kvinnor beräknas lida av en hormonell störning vid namn PCOS (Polycystisk OvarieSyndrom) – en störning som bl. a. gör det svårt för […]

Läs mer

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar