meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Traditionell kinesisk medicin – kan örter påverka fertiliteten?

I tusentals år har traditionell kinesisk örtmedicin varit känd för att lindra en lång rad problem i kroppen – och kinesiska örter har använts flitigt som en alternativ fertilitetsbehandling som sägs stödja chansen till naturlig graviditet.

Här i artikeln kan du läsa om aktiva ingredienser i kinesisk örtmedicin, och om studier av effekten av kinesisk medicin i relation till fertilitet, graviditet och fertilitetsbehandling.

Teorin bakom traditionell kinesisk medicin

Traditionell kinesisk medicin ser på kroppen holistiskt – som en helhet, där sinne, kropp och ande är ett ekosystem. Det kan givetvis finnas fysiska orsaker till fertilitetsproblem, antingen i fortplantningsorganen eller i hormonbalansen, men dessa element ska inte uppfattas som isolerade utan ses i samband med kroppens balans. Det är alltså en helhetssyn på kropp och själ med fokus på att uppnå balans.

Inom traditionell kinesisk medicin är användningen av örtmedicin nära kopplad till flera andra behandlingsmetoder, varav akupunktur är den mest använda i Sverige. Grundidén med en balanserad kropp är utgångspunkten för behandlingen, som är sammansatt individuellt på basis av en analys utförd av en specialist inom traditionell kinesisk medicin.

Men även om du kanske inte är redo att hoppa direkt in i kinesisk medicin mot infertilitet, så finns det delar av behandlingsmetoden som är lätta att prova och som det till och med finns bevis för. Det gäller både akupunktur som du kan läsa om här och kinesiska örter som du kan läsa mer om nedan.

Finns det bevis bakom effekten av kinesiska örter på infertilitet?

Det finns många olika studier som tyder på att kinesiska örter kan påverka en kvinnas chans att bli gravid. Flera studier tyder bl.a. om effekterna av kinesiska örter hos kvinnor med PCOS som vill ha en mer stabil cykel av regelbunden ägglossning och menstruation. Studierna omfattar även kvinnor med endometrios, bristande ägglossning, blockerade äggledare och oförklarlig infertilitet och visar upp till dubbelt så stor chans att bli gravid inom 2-6 månader med traditionella kinesiska örter.

Vilka örter används i kinesisk örtmedicin?

Kinesisk örtmedicin består av hundratals olika örter som kan kombineras på olika sätt för att lindra olika problem i kroppen. För fertilitetsproblem är några av de mest använda örterna:

  • Angelikarot
  • Cuscuta Frön
  • Sichuan Lärk
  • Vit pionrot
  • Kinesisk kanel
  • Kinesisk lakritsrot
  • Salviarot
  • Ginseng Stång
  • Kinesisk kvanört
  • Gojibär

Alla dessa olika örter och extrakt är kända för att ha sin egen specifika effekt, och studier har visat en lång rad effekter som t.ex. antiinflammatorisk aktivitet, antifibrotisk effekt, kramplösande aktivitet, antioxidantaktiviteter och neuroprotektiv effekt, samt kardio- och cerebrovaskulära effekter.

Kinesisk örtmedicin och fertilitetsbehandling

Särskilt i relation till IVF-behandling finns det solida, vetenskapliga bevis för att kinesisk örtmedicin ökar chansen att bli gravid. En metastudie av 13 studier med totalt 1800 kvinnor i fertilitetsbehandling visar en ökad chans till graviditet med upp till 3,5 gånger större under en 4-månadersperiod. Du kan läsa mer om studien här.

Kinesiska örter för manlig infertilitet

Manlig infertilitet är ett komplext problem som kan ha många orsaker. Studier visar att livsstilsförändringar ofta kan göra en stor, positiv skillnad för mäns spermiekvalitet, samtidigt som det finns begränsade behandlingsmöjligheter inom traditionell medicin.

Traditionell kinesisk medicin kan representera ett alternativ för infertila män, eftersom det har visat sig att kinesisk örtmedicin kan öka funktionen hos sertoliceller och leydigceller som finns i manliga testiklar. Kinesisk örtmedicin kan också lindra inflammation, förhindra oxidativ stress, minska DNA-fragmenteringsindex och begränsa celldöd i könsceller.

Dessutom kan kinesisk örtmedicin ge spårämnen och vitaminer, förbättra mikrocirkulationen i testiklarna, minska nivåerna av antisperma antikroppar och modifiera epigenetiska markörer. Det finns alltså mycket som talar för att kinesiska örter kan stödja manlig fertilitet, men det finns inga välgrundade studier som entydigt bevisar förbättrad fertilitet eller ökade chanser att uppnå graviditet hos par där maken tar kinesiska örter.

Om du vill prova kinesiska örter mot infertilitet

Hos Billiga Tester hittar du Herbal Fertility Programme som är baserat på traditionell kinesisk örtmedicin som kan stödja din naturliga fertilitet. Örterna dricks som te en gång om dagen och innehåller en kombination av örter som inom traditionell kinesisk medicin är kända för sin effekt på kvinnlig fertilitet.

Källor:

Traditional Chinese medicine and infertility

Efficacy of Traditional Chinese Herbal Medicine in the management of female infertility: a systematic review

Chinese herbal medicine for female infertility: an updated meta-analysis

Traditional Chinese Medicine as a Remedy for Male Infertility: A Review

The use of herbs and dietary supplements in gynecology: an evidence-based review

Relaterede artikler

Vad säger forskningen om fertilitet och alternativ behandling? Läs om dina alternativa behandlingsalternativ för ofrivillig infertilitet.

Läs mer

Det kan finnas många anledningar till att du inte får mens, eller att din menstruationscykel är oregelbunden. Läs mer om utebliven mens hos billiga-tester.se

Läs mer

hCG (Human Chronic Gonadoptroption) är hormonet som graviditetstest mäter för att avgöra om du är gravid eller ej. Läs allt om hur hormonet fungerar & hur det påverkar dig

Läs mer

Det kan finnas många anledningar till att du inte blir gravid. Och det finns hjälp att få! Läs om de vanligaste orsakerna till att man inte blir gravid här.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar