meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Lär dig beräkna din ägglossning och sätta fart på graviditetsplanerna

När man gärna vill bli gravid är det viktigt att man känner sin egen kropp och de signaler den avger under en cykel samt tiden för ägglossning.

I den här artikeln kommer jag att ge dig all den information du behöver för att du ska kunna hitta din ägglossning, lära dig hur du beräknar din ägglossningstid och berätta för dig hur du kan sätta fart på din graviditetsplanering.

 När startar ägglossningen?

En kvinna har möjligheten för att bli gravid så fort hon får sin ägglossning. Detta händer, när hon som ung kommer in i puberteten, och menstruationscykeln sätter igång. Den första ägglossningen kommer innan kvinnan får sin första menstruation, och därmed innan hon kanske helt förstår att hon kan bli gravid, om hon har samlag.

Äggen i hennes äggstock är redan skapt då hon själv var ett litet foster i sin mors mage. När hon når puberteten börjar släppa, ett åt gången, varje gång hon har ägglossning efter att hennes menstruationscykel har kommit igång. Sedan följer många år där hon med 25-32 dagars mellanrum får ägglossning och sedan mens under tre till fem dagar.

Ägglossning är en del av din cykel

En kvinnas cykel styrs av hormoner och varar vanligtvis i 25 till 32 dagar. Under denna period arbetar de olika hormonerna för att kvinnan har sin ägglossning och har möjlighet för att bli gravid.

Det tydligaste tecknet på att ännu en cykel har passerat är när kvinnan får sin menstruation. Menstruationen är ett tecken på att hon inte är gravid, och kroppen gör sig av med det översta av livmoderhalsslemhinnan tillsammans med det obefruktade ägget.

Vad händer i kroppen under ägglossningen?

Efter att kvinnan har haft mens, börjar kvinnans kropp att göra sig klar för en eventuell graviditet, genom att bygga upp tjocka livmoderhalsslemhinnor. Det är nämligen här, det obefruktade ägget ska borra sig fast och utvecklas till ett foster, och den tjocka livmoderslemhinnan är därför livsviktig för att graviditeten ska kunna fortsätta.

Vad händer i kroppen under ägglossningen
Samtidigt börjar flera av kvinnans folliklar – den blåsa som själva ägget ligger i – i äggstockarna att utveckla sig och växa. De ska hinna mogna och nå en storlek på ca 20mm innan kvinnan får ägglossning.

Slidans sekret ändrar sig till att bli mer genomträngligt för spermier – kvinnans kropp är i gång med de sista förberedelserna för att ägglossning ska kunna ske.

Cirka 1½ dygn före ägglossningen stiger det Luteiniserande hormonet (LH) kraftigt. Nu brister follikeln som innehåller ägget och det fångas upp av äggledaren. Det är i äggledaren som ägget ska befruktas av en spermie och där möjligheten för graviditet uppstår.

Follikeln som ägget låg inne i blir ombildat till ”gulkroppen” som börjar producera hormonet progesteron – även kallat för det graviditetsbevarande hormonet. Det är detta hormon som gör att du inte får menstruation under en graviditet.

Ägget kommer nu antingen att bli befruktat inom de närmaste 12-24 timmarna eller förgås.

Menstruation – om ägglossningen inte leder till graviditet

Om kvinnan inte blir gravid, kommer gulkroppen att förgås, produktionen av progesteron sluta och livmodern kommer stöta ut med den översta livmoderhalsslemhinna och det obefruktade ägget.

Kvinnan kommer alltså få sin menstruation, och hennes menstruationscykel startar om från början igen.

Varje cykel kommer den här processen att ske fram till den dagen då kvinnan blir gravid eller tills det hon inte längre har fler ägg i sina äggstockar och går in i den fas man kallar för övergångsåldern. När hon är där har hon inte längre möjlighet för att bli gravid på naturlig väg.

När har man ägglossning? – Beräkna din ägglossning?

I motsats till menstruationen är en ägglossning inte särskilt synlig. Därför kan det vara svårt att förstå precis när man ha ägglossningen, och bara om man är uppmärksam på de signaler som kroppen skickar ut kan man ofta se vissa tecken kring den tiden – och i perioden fram till – när ägglossningen sker.

Man räknar med att en kvinna har ägglossning 12-16 dagar innan hon får sin menstruation. Du kan därför inte vara säker på att du har din ägglossnings precis på den 14:e dagen innan din menstruation, som många tror.

Genom att använda en ägglossningsberäknare kan du se när du sannolikt har ägglossning.

Vilka symptom har man vid ägglossning?

Många kvinnor upplever inte de stora tecknen på att den viktiga tiden – ägglossning – närmar sig. Även om signalerna inte är så tydliga, så finns det faktiskt små symptom som du själv kan hålla ett extra öga på, om du vill ha en indikation på när din ägglossning är på väg:

  • Småblödningar –  Om du har småblödningar runt 12-16 dagar före menstruation kan de bero på ägglossningen.
  • Ditt slidsekret ändrar sig genom hela cykeln, kring ägglossningstiden kommer det att vara rikligt med sekret som kan lika äggvita till utseendet. Detta sker då denna typ av slidsekret gör det lättare för sädescellerna att nå ägget.
  • Obehag eller smärtor i ena sidan där äggstocken sitter. Några kvinnor kan känna små stick i sidan, när äggen lossnar från äggstocken.
  • Ökad sexlust – Naturen har spelat ett smart litet spratt, och har sett till att du har en ökad sexlust runt din ägglossning. Så känner du en ökad lust, och att du känner dig med kvinnlig kan det vara ett tecken på att ägglossningen är kommen.
  • Ökad kroppstemperatur – Håller du ett öga på din temperatur under hela cykeln kommer du att märka att temperaturen stiger upp mot 0,5 grader – men att det sker först EFTER ägglossningen.
  • Positivt ägglossningstest – Använder du ägglossningstest kommer den att visa positivt ca 1½ dygn innan själva ägglossningen sker.

Ägglossnings och graviditet

Om du bara har få symptom innan ägglossningstidpunkten och, eller inte har en aning om när din ägglossning sker så är det också helt normalt. Du kan mycket väl bli gravid även om du inte vet när du har ägglossning.

För att kunna bli gravid ska du, precis dagarna innan ägglossningen, ha oskyddat sex. Känner du dig osäker över exakt när du har din ägglossning är det en bra ide att ta regelbundet oskyddat sex genom hela menstruations cykeln. Har du sex var andra till var tredje dag från det att din menstruation slutar till att den börjar igen, har du med stor säkerhet haft sex under din ägglossning, och därmed en chans för att bli gravid.

Har du samlag var 2-3 dag från det att din menstruation slutar tills det att den börjar igen så har du en stor chans att pricka in ägglossningstidpunkten och därmed kunna bli gravid. Vill du vara ännu säkrare på att du har sex under ägglossningen, kan du välja att använda ett ägglossningstest, som kan berätta för sig när du har störst chans för att bli gravid.

Förhoppningsvis blir de kommande signalerna som din kropp sänder dig tecken på graviditet. När du märker av de första symptomen för att du är gravid, kan du ta ett graviditetstest för att få svar på om du är gravid eller ej.

Hur länge har man ägglossning?

Ägglossningen är en stor händelse som kan leda till gravidtetet och ett litet mirakel. Men själva ägglossningen, som är det första steget mot graviditeten, varar inte särskilt länge. Det går ganska få minuter från det att follikeln brister till det att ägget ligger tryggt inne i din äggledare.Därefter är det en nedräkning på 12-24 timmar som är den tidsperiod det är möjligt för ägget att bli befruktat i. Jus därför kan det vara viktigt att ha bra koll på exakt när ägglossningen sker, för att slippa vänta en hel menstruations cykel till nästa chans.

Ägglossning och temperatur – det finns en kopplign

Många kvinnor får veta att om de tar sin temperatur varje morgon så kan de hitta sin ägglossning och optimera chanserna för att bli gravid, men det stämmer inte helt och hållet.

Temperaturen stiger först efter att ägglossningen har skett. För att kunna räkna ut när man har ägglossning, måste man därför ha mätt sin temperatur varje dag under flertalet cyklar, för att kunna hitta ett mönster över ens menstruations cykel och när ägglossningen kan ha skett.
De följande månaderna kan man använda detta mönster till att försöka ha samlag så nära den uträknade ägglossningsdagen som möjligt, för att öka chanserna för en graviditet.

Var bara uppmärksam på att våra kroppar fungerar olika och det som gäller ena månaden kanske inte gäller i nästa. Ägglossningstidpunkten kan av många orsaker flytta på sig och i vissa månader kan den försvinna helt.

Får man alltid ägglossning efter menstruation?

Det kommer kanske som en chock för dig, men det är normalt att kvinnor inte har ägglossning varje månad, och man räknar med att helt normala och fertila kvinnor hoppar över 1-2 ägglossningar om året.

Vid ägglossning – när är det bäst att ha samlag?

Det går ca ett dygn från att ägget lossnar från äggstocken, till att det inte kan befruktas längre. Det är alltså en rätt kort period under cykeln som du kan bli gravid under. Just därför är det viktigt att hålla koll på exakt när ägglossningen förväntas ankomma, för att kunna öka chanserna för graviditet.

Då sädesceller kan överleva ett par dagar inne i livmodern och i äggledarna, är det möjligt att bli gravid om du har haft samlag inom två till tre dagar innan ägglossningen, då sädescellerna kan ligga kvar och vänta på att ägget ska släppa från äggledaren. För att öka dina chanser för graviditet, ska du därför ha samlag ett par dagar innan du förväntas ha din ägglossning, för att försäkra dig om att du maximerar chanserna för graviditet.

Ägglossningstest – hur används de?

Det enklaste sättet att räkna ut när du har din ägglossning, är genom att använda ägglossningstest.

Ägglossningstest kommer i flera olika varainter, utformat som en stav, sticka

Ägglossningstest kommer i flera olika varainter, utformat som en stav, sticka eller inbyggt i en fertilitetsmonitor.

Ägglossningstestet mäter Luteiniserande hormonet (LH), som visar när ägglossningstidpunkten är nära. När stigningen sker går det ca 37 timmar innan ägglossning sedan sker.

Ägglossningstest är lätta att använda, men vissa kvinnor kan ha svårt att hitta tidpunkten i cykeln när LH stiger kraftigt och behöver antingen testa flera gånger per dygn eller använda en fertilitetsmonitor som också mäter andra hormoner.

När blir ett ägglossningstest positiv?

Ett ägglossningstest blir positivt ca.37 timmar före ägglossningen sker. När du har fått det första positiva ägglossningstesten i din cykel behöver du inte utföra fler test utan istället kan du fundera över hur du ska förföra din partner så att du är säker på att ni haft samlag och därmed gjort vad ni kunnat för att du snart blir gravid.

Ägglossningstest kan fås i många olika sorter, allt efter ditt behov och önskningar. Från de billiga stickorna till de lite dyrare stavarna.

Clearblue ägglossningstest – dubbel hormonindikator

Clearblue ägglossningstest – dubbel hormonindikator

Eller så vill du kanske gå ett steg längre och beställa ett ägglossningstest med dubbel hormonindikator. Med det i handen kan du få besked när ägglossningstidpunkten närmar sig redan 2 dagar tidigare än om du använder ett vanlig ägglossningstest.

Källor:
Vårdguiden 1177 – Om ägglossningen
American Pregnancy Association

Relaterede artikler

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra?

Läs mer

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här

Läs mer

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett.

Läs mer

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här!

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar