meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Vad är folsyra?

Folsyra är en syntetisk version av det som i naturlig form kallas folsyra, folat eller folacin.

Dessa marknadsförs ofta under en och samma paraplyförteckning, men deras metaboliska effekter skiljer sig åt. Folsyra, folat och folacin är biotillgängliga, vilket betyder att de är naturliga former av vitaminet B9 och finns i massor av mat – både animaliska och vegetabiliska. Folsyra är motsatsen alltså i syntetisk form, något som ofta finns i kosttillskott och berikad mat.

Folsyra tillhör övergruppen B-vitamin, som är en vitamin som är vigtig för os alla. Kroppen bra på att ta åt sig av folsyra, folat och folacin, och kan själv reglera vitamin nivån i kroppen, så att vitamin B överskott lämnar kroppen genom urinen. Så du behöver aldrig vara orolig för att du får i dig för mycket vitamin B, kroppen sköter det hela åt dig

Folsyrans påverkan på kroppen

Folsyra är en viktig vitamin för många delar av kroppen, bla när molekylerna i arvsmassan ska byggas upp. Kroppen ersätter hela tiden, genom hela livet, nedbruten arvsmassa med ny, och i denna process har folsyra en viktig roll. Folsyran är med och skapar nya celler, och behövs därför extra mycket före och efter befruktning, då kroppen skapar extra många nya celler. Folsyran är extra viktig för skapandet av benmärgscellen, hud, slemhinner celler och cellerna i det växande fostret.

Just därför rekommenderas kvinnor som planerar en graviditet inom den närmsta tiden, och som precis blivit gravida, att se till att få i sig tillräckligt med folsyra.

Folsyra är nämligen nödvändigt för cellernas metabolism, men även bildandet av röda blodkroppar. Total ignorans av folsyra kan i värsta fall leda till anemi, blodbrist.

Dagligt behov av folsyra

Livsmedelsverket och vårdguiden rekommenderar kvinnor som vil bli gravida att börja äta folsyra redan innan graviditeten, och sedan fram till vecka 12. Under denna period rekommenderas 400 mikrogram dagligt, för att minska risken för ryggmärgsbråck. Efter vecka 12 behöver kroppen inget tillskott av folsyra, utan den mängd folsyra du får genom din mat täcker ditt behov. Icke gravida kvinnor och män får i sig tillräckligt med folsyra genom att äta en varierad kost i vardagen.

» Köp Folsyra för gravida kvinnor här

Vilken mad innehåller folsyra?

Vilken mad innehåller folsyra

Det finns naturlig folsyra i massor av mat, bland annat finns vitaminen speciellt i gröna blad-grönsaker, så som spenat och broccoli, och det finns mycket folsyra i rosenkål, de flesta rotfrukter, potatis, rödbetor, äggulor, bröd och frukt.

Varför är folsyra viktigt vid graviditet?

Kvinnor som är gravida, eller gärna vill vara, rekommenderas att ta folsyra tillskott, då det minskar risken för att fostret får missbildningar. Många internationella studier har bevisat att det finns en koppling mellan folsyraintag och förebyggandet av ryggmärgsbråck, fosterskador och andra missbildningar i fostrets hjärna.

Vårdguiden och livsmedelsverket rekommenderar gravida kvinnor att äta folsyra tillskott, 400 mikrogram per dag, under de första 12 veckorna av graviditeten.

Folsyra som kosttillskott innan graviditet

Livsmedelsverket, och många barnmorskor rekommenderar kvinnor, som gärna vill bli gravida att inta folsyra tillskott på 400 mikrogram dagligen – börja med att få i dig så mycket som möjligt at dessa 400 mikrogram naturligt genom din dagliga kost, genom att äta mycket frukt och grönt.

Det kan vara svårt att nå hela vägen upp till de 400 mikrogram du behöver extra varje dag, och skulle du inte nå målet rekommenderas du att ta folsyra i tablettform, som kan köpas på apotek eller hälsobutiker.

Före och under graviditeten rekommenderas kvinnor att äta folsyrerik mat, gärna minst tre månader före graviditeten under de första 12 veckorna, för att förhindra missbildningar hos barnet.

Om du redan är gravid, men tvivlar på om du får i dig tillräckligt med folsyra genom din kost, finns det ingen anledning att få panik. Folsyrebrist är ovanligt i Sverige och om du skulle behöva mer folsyra i kroppen är det möjligt att stärka kroppen genom att äta folsyra tabletter under resten av graviditeten.

Fördelarna med folsyra

Desto mer som forskas om folsyra, desto mer positiva effekter hittas. Några av be mest banbrytande föredelarna som relaterar till folsyra är:

Minimerar risken för spontana aborter

Undersökningar visar att kvinnor med låga nivåer folsyra har en högre risk för spontana aborter under graviditeten (Studien publicerades i den amerikanska läkartidsskriften JAMA och utfördes på 468 kvinnor som hade upplevt spontan abort, som jämnfördes med 921 gravida kvinnor som inte hade fått en spontan abort.)

Det finns inga tal på hur mycket risken för spontan abort minskar vid ett högre intag av folsyra, men forskning visar att det finns en 50% högre chans för abort om kvinnan har låga nivåer folsyra, vilket visar att folsyra kan ha en stor inverkan för ditt barn.

Folsyra brist kan leda till låg födelsevikt

Undersökningar gjorda av en brittisk forskargrupp på Newcastle Upon Tyne universitet har bevisat att det finns en koppling mellan folsyra intag och barnets födelsevikt. Forskargruppen undersökte blodprov från 998 gravida kvinnor och jämnförde nivån av folsyra hos kvinnorna med barnets födelsevikt.

Resultatet visade att kvinnor med låg folsyra nivå innan vecka 12, överlag födde mindre barn. En låg vikt hos ett spädbarn kan ha alvarliga konsekvenser för barnets hälsa och utveckling. Runt hälften av alla de barn som föds med en vikt under 2,4 kg riskerar att dö av sjukdomar eller lida av sen utveckling.

Lågt folsyraintag kan medföra barncancer

Folsyrabrist kan också orsaka skadat DNA i fostret, och forskare vet att DNA-fel som uppstått innan födseln riskerar att orsaka vissa typer av barn cancer.

Institutet för cancerforskning i Storbritannien har undersökt folsyra mängden, för att se om vitaminet på något sätt påverkar risken för att barnet får leukemi senare i livet. Forskarna undersökte ett enzym som bryter ned folsyra, vilket ledde till nedsatta folsyranivåer hos kvinnor. 253 barn som diagnostiserades med leukemi under perioden 1992-1998 jämnfördes med barn utan leukemidiagnos.

Samma studie utfördes i Australien, och visade att risken för att barn får leukemi närapå halveras om mamman tog folsyratillskott, och hade en hög folsyra nivå under graviditeten.

Folsyra kan förbättra mannens sädeskvalitet

Folsyra har många positiva effekter, inte bara för kvinnor – det visar en holländsk studie på University Medical Centre Nijmegen.

Studien visade att män med låg spermieproduktion fick en avsevärd ökad sädesproduktion efter intag av kosttillskott, i form av en kombination av folsyra och zink I studien jämnförde man effekten hos 112 män, där 103 av dem var subfertila, vilket är ett mellanting av fertil och infertil. Männen blev uppdelade i tre grupper, varav endast en av grupperna fick 66 mg zink och 5 mg folsyra.

Forskningen visar att kost har en otroligt stor inverkan på mannens fertilitet. Gruppen som fick både zink och folsyra tillskott ökade sin produktion av sädesceller med 74% under de 26 veckor som undersökningen pågick. Att endast ta zink eller folsyra tillskott har ingen nämnvärd effekt, utan forskningen visar att det är kombinationen av zink och folsyra som tillsammans ökar mannens sädeskvalitet och produktion.

» Köp Folsyra här

Källor:

Läs här vad Livsmedelsverket skriver om folsyra

Läkemedelsboken – Vitaminer

Artikel i Läkartidningen om folsyra

Relaterede artikler

5-10% av alla kvinnor har PCO, Polycystisk Ovarie syndrom, en hormonstörande sjukdom som betyder att man har många små äggblåsor på äggstockarna som inte spricker och därför inte har en regelbunden ägglossning.  Sjukdomen hör ofta samman med högre nivåer testosteron i förhållande till östrogen och progesteron. Äggstockarnas funktion är att...

Läs mer

Endometrios är ett kroniskt tillstånd som påverkar kvinnan både fysiskt och psykiskt. Ungefär var tionde kvinna har sjukdomen, men endast 60 % av kvinnorna med sjukdomen har symptom. Läkare tror att det finns ett stort mörkertal av kvinnor med endometrios då det kan vara svårt att diagnostisera och få hjälp...

Läs mer

Vitaminer och mineraler är ofta något vi tar för givet att vi får i oss genom de matvaror som vi äter dagligen. Men sanningen är att många – både svenska män och kvinnor - inte får i sig den rekommenderade mängd av de livsviktiga vitaminer och mineraler dem behöver varje...

Läs mer

Många kvinnor går med en önskan om att bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre – De vill bli gravida. I skolan får unga flickor en genomgående information om hur viktigt det är att skydda sig med den rätta preventivmetoden för att undvika graviditet....

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar