meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

När blir ett graviditetstest positivt efter en ägglossning om man är gravid?

kvinnans menstruationscykelOm du försöker bli gravid har du säkerligen också funderat på när ett gravidit
etstest tidigast kan bli positivt efter det att du haft din ägglossning.

Ett graviditetstest kan faktiskt i vissa fall visa ett positivt resultat så tidigt som 6 dagar efter att du haft din ägglossning – dvs. om ägget har blivit befruktat och du blir gravid. Men det kan också gå flera veckor efter ägglossningen tills du kan se en utförd test med ett positivt resultat.

Om du bara vill vänta med att testa till den dagen då din menstruation uteblir, så gör bara det. Men om du vill veta så snabbt som möjligt om ägget blev befruktat eller ej, så läs vidare här.

För att kunna testa positivt, så krävs det två saker. Din nivå av graviditetshormon i kroppen ska ha börjat att öka på, och den graviditetstest som du använder ska vara känslig för även små mängder av graviditetshormonet hCG. Mängden av hCG i kroppen stiger dag för dag under de första veckorna av graviditeten. Därför behövs en mindre känslig test om du har kommit en bit på väg i din graviditet, eller en mycket känslig test om du gärna vill kunna testa positivt väldigt tidigt i graviditeten.

Vad sker inne i din kropp efter ägglossning?

Kort innan din ägglossning kommer hormonet LH att stiga kraftigt. Det är detta hormon som en ägglossningstest reagerar på när den blir positiv. Hur lång tid det tar för ett ägglossningstest att visa positivt resultat varierar från person till person. Ett ägglossningstest kan visa positivt resultat inom 24 timmar, eller inom 3-4 dagar.

Positiv Babyplan ägglossningstest

Positiv Babyplan ägglossningstest sticka

När du har haft ägglossning kan du blir gravid om du har haft samlag i upp till 5 dagar före ägglossningen. Spermierna simmar genom livmoderhalsen, upp i livmodern och ända ut i dina äggledare där de väntar på att ägglossningen kommer. Spermierna kan leva i upp till 5 dygn i din kropp, ju närmre ägglossningen du har haft samlag, ju fler levande spermier står redo när ägglossningen kommer. Detta ger större sannolikhet för att uppnå graviditet. Befruktning ska ske inom ett dygn efter ägglossningen. Redan 24 timmar efter ägglossningen är ägget inte längre levnadsdugligt, och förgås.

När det lyckas för en spermie att tränga in i ägget kommer äggcellen och spermien smälta ihop, och en befruktning har skett. Skalet på det befruktade ägget blir därefter ogenomträngligt, så att inte fler spermier kan komma in i ägget.

Det befruktade ägget förflyttar sig genom äggledaren och in i livmodern, där det borrar sig fast i livmoderslemhinnan. Det befruktade ägget kan ta kortare, eller längre tid på sig för att fästa. Det är först efter att ägget har fäst sig som det bildar en förbindelse till dina blodådror och utvecklar sig från en liten klump med celler till en graviditet med foster och moderkaka.

Det är därför som du vid ultraljud kan få besked om ändrad beräknad förlossningsdag upp mot en vecka. Ägget har helt enkelt tagit lite längre tid på sig för att utveckla fostret, och därför är fostret mindre vid ultraljudsundersökningen. Det finns inget som är rätt eller fel när det kommer till om ägget har behövt en vecka för att fästa, eller om det avklaras på några få dygn. Det är inte farligt att få ett ändrat beräknat förlossningsdatum, även om det för vissa kan vara mycket överraskande om man har använt ägglossningstest och därför vet exakt när man hade ägglossning.

När det befruktade ägget har satt sig fast i slemhinnan börjar det att dela sig i celler som bildar en moderkaka, foster, fosterhinnor och fostervatten. Det är moderkakan som producerar graviditetshormonet hCG som en graviditetstest mäter. Först när hCG-nivån är så hög som när graviditetstesten ger ett utslag kan du mäta att du är gravid, även om du vid det laget har har gravid i flera dagar eller veckor.

Detta sker oftast omkring tidpunkten för när du skulle haft menstruation om du inte hade blivit gravid.

Se hela vårt utbud av ägglossningstester här

Hur snabbt kan en graviditetstest visa positivt efter ägglossning?

Om det befruktade ägget snabbt tar sig genom äggledaren och fäster sig i livmodern, så kommer du också att snabbt börja producera hCG i en sådan mängd att det kan mätas.

Du kan börja testa med en mycket känslig test redan 6 dagar efter ägglossning. Blir inte resultatet positivt, kan det ändå vara så att du är gravid. Om det befruktade ägget i denna graviditeten tar lång tid på sig för att fästa i livmodern, så kan det gå flera veckor innan du får en positiv test. Du kan därför fortsätta att testa med 2-3 dagars mellanrum tills du antingen får en positiv test eller menstruation.

Vi vet inte varför det varierar med flera dagar från den ena gravida till en annan när det befruktade ägget fäster. Samma kvinna kan också erfara att hon snabbt testar positivt i en graviditet, men i en annan graviditet tar det flera dagar efter utebliven menstruation innan hon till slut kan se två streck på testen.

 Det kan alltså både ta lång tid för det befruktade ägget att fästa sig, och det kan ta lång tid innan hCG-nivån blivit så hög att den kan mätas. Det är olika från kvinna till kvinna, och från graviditet till graviditet.

Om din menstruation uteblir, och du inte får positiva graviditetstest kan du kontakta barnmorska eller läkare. hCG kan mätas med större noggrannhet genom ett blodprov än i urinprov. Om du brukar ha regelbunden menstruation bör du reagera om din menstruation uteblir i veckovis utan att du ser ett positivt graviditetstest.

Köp ägglossningstest här

Källor:
Vårdguiden 1177 – Om ägglossningen
American Pregnancy Association – Getting Pregnant After Ovulation
American Pregnancy Association – What is Ovulation

Relaterede artikler

En spontanabort är kanske den största rädslan för en gravid kvinna. När en spontanabort först har börjat kan den nämligen inte stoppas. Och följderna av den kan vara våldsamma för föräldrar som innerligt önskar sig barn. Men hur utbrett är spontanabort egentligen, vilka symtom på spontanabort ska du som blivande mor hålla ett öga med, […]

Läs mer

För några kvinnor är det inga problem med att bli gravid, men för andra innebär det en del problem. Det hänger inte bara på parets fertilitet, utan även på timing. Hur snabbt kan graviditetstesten visa positivt?

Läs mer

Det kan finnas många anledningar till att du inte blir gravid. Och det finns hjälp att få! Läs om de vanligaste orsakerna till att man inte blir gravid här.

Läs mer

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar