meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Ät dig till en graviditet – 7 kostråd för ökad fertilitet

Allt det du äter, medan du är gravid, delar du med ditt ofödda barn. Om du upplever att du har problem med att bli gravid, kan dålig kost vara en av anledningarna som sänker chanserna. Det finns ingen speciell kost som kan göra dig gravid, men din kost och matvanor har en stor inverkan på din fertilitet. Därför delar vi med oss utav 7 bra kostråd som kan leda till ökad fertilitet. Läs om kostråden här, och få mer information om hur en sund kost kan öka din fertilitet, och se till att din kropp har de bästa förutsättningarna för en graviditet. 

7 Kostråd till dig, som gärna vill bli gravid

Din kost kan spela en stor roll när ni gärna vill bli föräldrar, och du kan faktiskt göra en hel del enkla ändringar för att hjälpa ert mirakel på vägen. Det är viktigt att påpeka att det finns många anledningar till oönskad barnlöshet, och dålig kostvanor är bara en av många. Sämre fertilitet kan bl.a. komma från hormonell obalans, sämre ägg- och/eller sädes kvalitet och kvantitet, högt BMI-värde, hjärtproblem och liknande. Att du ser till att leva ett hälsosamt liv är därför en bra början för att öka fertiliteten och chanserna för en graviditet. 

1. Drick vatten (1,5-2 liter om dagen)

Det kommer kanske inte som en överraskning att det är viktigt att komma ihåg att dricka vatten under hela dagen, och att det är just vatten som är den bästa drycken. Vatten innehåller mängder av viktiga mineraler bl.a. Kalcium, jod och magnesium. Skippa läsk och drycker med mycket socker – då dessa kan ha en negativ påverkan för fertiliteten.

2. Ät kostfiber varje dag 

De nyttiga kostfibrerna finns i grova kornprodukter, grova grönsaker och frukt. Kostfiber kan reglera höga östrogennivåer. Läkare rekommenderar att du äter mellan 25 och 35 gram kostfiber varje dag, och det kan vara en bra ide att försöka äta olika baserat på årstiderna. Näringsinnehållet i frukt och grönt kan variera kraftigt, beroende på om de är odlade i ett växthus i Holland eller om grönsakerna fått mogna under den svenska vår och sommarsolen.

3. Ät sunt fett 

Fett från bland annat vegetabiliska oljor, nötter, kärnor, avokado, oliver och feta fiskar är den typen av fett som kroppen behöver om du vill bli gravid. Kroppen behöver fett för att kunna samla på sig fettupplösliga vitaminer, så som vitamin A, D, E och K-vitamin, som ökar fertiliteten. Nyttigt fett kan också vara bra vid oregelbundna menstruationscykler och oregelbunden ägglossning. Som sagt, det finns bara positiva saker att säga om de sunda fettsorterna. 

4. Ät fisk

Fisk bidrar med en mängd viktiga näringsämnen, som stärker dig, som gärna vill bli gravid. Lax, makrill, sill och andra kallvattensfiskar är fyllda med Omega-3, som ökar fruktbarheten hos både kvinnor och män. Fisk är överlag en mycket bra källa för många av de viktigaste näringsämnena vi behöver för en sund kost, så som jod, selen och D-vitamin. Dock rekommenderas du att hålla dig från tonfisk, då det finns risk att den innehåller kvicksilver. (Detta gäller inte tonfisk på burk, då den oftast kommer från odlade fiskar). 

5.  Ät ekologiskt 

Välj ekologiska produkter, då det har mindre halter av nitrat och gifter än vanliga varor. Därmed ser du till att du inte, av misstag, får i dig ämnen som kan påverka din fertilitet negativt. Samtidigt innehållet ekologiska varor med vitaminer och mineraler, vilket ökar din fertilitet.

6. Kom ihåg att äta Folsyra 

Livsmedelsverket rekommenderar att du äter 400 mikrogram folsyra varje dag, från det att du planerar en graviditet, fram till vecka 12 av graviditeten. Folsyran minskar risken för att barnet får neuralrörsdefekt, dvs. ryggmärgsbrock.

7. Skippa sockret och det raffinerade sockret 

Du vet det redan, men det är värt att säga igen. Socker och snabba kalorier, så som choklad, godis, vitt bröd och pasta, påverkar din hälsa negativt, och således din fertilitet. Därför rekommenderas du att äta en sund och varierad kost, om du vill optimera din fertilitet och chanserna för en graviditet.

Forskning som gjort på de svenska matvanorna visar att många äter en allt för ensidig kost som är driven av vanor. De flesta av oss gillar vanor, i alla fall i vardagen, men variation i kosten är oftast nyckeln för att få i sig tillräckligt med vitaminer, mineraler och näringsämnen som är viktiga för en förbättrad fertilitet. 

Det handlar helt enkelt om att säkra att du och din kropp får i sig de näringsämnen som du behöver. Du kan behöva stötta din kost med kosttillskott, så som multi-vitamin och mineralpiller, D-vitamin, Omega-3 fettsyror och probiotika, som säkrar att du har den rätta mjölksyrabalansen i tarmarna. 

Förutom det som redan nämnts, är det också viktigt att det inte bara är kvinnan som ändrar sin kost för att öka fertiliteten. Det är även viktigt att mannen också äter en sund och varierad kost.  Män bör se efter sin kost, och säkra att de får i sig tillräckligt med selen, Q10, Zink och C-vitamin. Genom att hålla koll på sin kost, ser mannen till att sädescellerna har bäst förutsättningar för att överleva. Läs mer om mannens fertilitet, och hur den kan förbättras här. 

Detsamma gäller för kvinnor, de behöver också få i sig tillräckligt med Q10, E-vitamin, Zink och Selen. Läs mer om kosttillskott, som förbättrar kvinnans feritlitet här.  

Kort sagt

Undvik socker, byt ut de snabba kolhydraterna mot långsammare kolhydrater som håller dig mätt längre, som ger en mer långvarig energi och som ger dig en mer stabil blodsockernivå. Försök med att äta magert kött, men utan att vara rädd för fett – det viktigaste är att fettet kommer från de rätta källorna. Ät mer fisk och få i dig de vitaminer och mineraler som din kropp behöver, antingen genom kosten eller med hjälp av kosttillskott. Kom ihåg att allt detta handlar om att ge ett litet barn den bästa starten på sitt liv, och just därför spelar fysisk aktivitet en viktig roll. Fysiska aktiviteter är nämligen med och hjälper barnet och föräldrarna bygga upp en sund och hälsosam livsstil. 

Källor:

Livsmedelsverket skriver om kostråd för gravida

Äta som gravid – kostråd och tips

Relaterede artikler

För några kvinnor är det inga problem med att bli gravid, men för andra innebär det en del problem. Det hänger inte bara på parets fertilitet, utan även på timing. Hur snabbt kan graviditetstesten visa positivt?

Läs mer

Det kan finnas många anledningar till att du inte får mens, eller att din menstruationscykel är oregelbunden. Läs mer om utebliven mens hos billiga-tester.se

Läs mer

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare

Läs mer

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar