Senast uppdaterad, 27 September 2018

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Var är gränsen mellan dålig fertilitet, och infertil? Det kan vara svårt att säga vad dålig fertilitet innebär, speciellt om man inte själv har upplevt det. Men det finns fler och fler svenska par som lider utav ofrivillig barnlöshet, och många gånger är det ofta mannens fertilitet som är boven bakom. 

WHO, World Health Organization, har avgjort att gränsen för låg säd kvalitet går vid 20 miljoner sädes celler per militliter, men redan vid värden under 40 miljoner sädes celler per milliter är säden inte optimal. Det ska vara 2 milliliter säd i en säd portion, vilket helst ska innehålla 20 miljoner sädes celler per milliliter. Minst hälften av dessa sädesceller ska också vara aktiva och kunna röra sig, och minst 4% av alla sädesceller måste ha ett normalt utseende. 

Forsknings från det danska Rigshospitalet säger dock att det inte nödvändigtvis handlar om själva koncentrationen av sädes celler, när det handlar om mäns fertilitet. Istället riktar Rigshospitalet fokus på att den genomsnittliga procentandel utav totala sädesceller, som kan röra sig tillräckligt endast ligger på 68%, och att genomsnittet för onormala sädesceller är över vid 90%. 

Funderar du på om det kan vara så att du eller din man har låg sädeskvalitet? Nu kan ni enkelt göra ett test hemma i lugn och ro med hjälp av FertilityScore. Detta är ett unikt hemma test som testar sädescellernas sim kunskaper. FertilityScore är ett test set som innehåller allt ni behöver för att kunna samla in och testa två olika sädesprov. Se FertilityScore här.

5 Kostråd som ökar mannens fertilitet

5 Kostråd som ökar mannens fertilitet

Kan man själv förbättra mannens fertilitet? Det korta svaret är: JA! Det finns massor av saker som mannen kan göra själv för att förbättra sin fertilitet. En av de enklare ändringarna i vardagen är att tänka över sin kost. 

Kostråd 1 – Valnötter

Dem flesta av oss vet redan att nötter, och speciellt valnötter, har en massa bra näringsämnen och att de är rika på naturliga oljor. Endast 75 gram valnötter om dagen kan faktiskt förbättra din fertilitet anmärkningsvärt. I USA har man gjort en studie där 117 friska män i åldersgruppen 21 till 35 blev indelade i 2 grupper. Den ena gruppen åt 75 gram valnötter varje dag, medan den andra gruppen inte fick äta några nötter överhuvudtaget under samma period. 12 veckor senare, visade resultaten tydligt att männen som ätit valnötter hade en förbättrad sperma vitalitet, flera rörliga sädesceller per milliliter säd och hade fler sädesceller med normalt utseende än gruppen av män som inte åt några nötter. En annan upptäckt som gjordes i samband med denna forskning var att man såg att männen som åt valnötter också hade färre kromosomavvikelser. Så behöver mannen like mer boost i sin sädeskvalitet är det dags att fylla upp med nötter. 

Kostråd 2 – Fisk och skaldjur  

Fisk och skaldjur minst en gång i veckan är inget nytt kostråd, men något som kan vara värt att tänka extra på om ni försöker få till en graviditet. Fisk har en hög nivå omega-3 fettsyror som påverkar mannens fertilitet positivt. Ostron är också bra att äta emellanåt, då de har en hög nivå zink, som också påverkar fertiliteten positivt. 

Kostråd 3 – Jordnötter

När kroppen bryter ner protein, producerar kroppen aminosyran arginin. Detta ämne har stor påverkan på fertiliteten, då det finns i säden. I höga doser kan arginin vara med till att styrka ett lågt antal sädesceller och dålig rörlighet. En av de allra bästa plantbaserade källorna till arginin är jordnötter. Andra alternativ kan vara valnötter, mandel, spenat och linser.  Ett alternativ till alla plantbaserade arginin källor är möra biffar – rött kött är nämligen också en riktigt bra arginin källa. Arginin hjälper även till med att expandera artärerna, vilket leder till att mannen uppnår långt mycket bättre erektioner. 

Kostråd 4 – Tomater 

En hälsosam kost är fylld med grönsaker och olika frukter, vilket är toppen om du vill förbättra din fertilitet, då frukt och grönt är sprängfyllda med bra ämnen för att din kropp ska kunna prestera på topp. Speciellt tomater har visat sig ha en extra positiv påverkan på mäns sädes kvalitet. Tomater har en hög nivå lycopen, som motverkar att kroppen skapar sädes celler med onormalt utseende. 

Kostråd 5 – Morötter

Morötter och andra grönsaker med höga nivåer av karotenoid påverkar också mannens fertilitet positivt. Karotenoid rika grönsaker har nämligen en positiv effekt på sädescellernas rörlighet. Utöver morötter är grönsaker så som grönkål, spenat och huvudsallat bra källor till antioxidanter, så som beta-karoten pigmenter, som senare omvandlas till antioxidanter, som hjälper till att förbättra mannens fertilitet. Lutein fyllda grönsaker, så som olika varianter av kål, vattenkrasse och ärtor har också en positiv inverkan på sädes cellernas rörlighet. 

Kosttillskott, som förbättrar mannens fetilitet

Selen

Utöver dessa 5 kostråden kan män också öka sin sädeskvalitet med hjälp av kosttillskott. När det kommer till sädescellerna sim kunskaper är Selen en viktig oxidant, då den hjälper till att skydda sädes cellerna från oxidativa skador. Med Pharma Nords nya kosttillskott B-Daddy får mannen i sig den rekommenderade dagliga dosen av Selen och ökar sin fertilitet anmärkningsvärt. 

Q10

Utöver Selen är Q10 en annan viktig antioxidant, som kan öka sädescellernas chanser till att tränga in och befrukta ägget. Q10 skyddar också sädescellerna mot skador under deras väntan i mannens testiklar, och förbereder sädes cellerna bättre för deras färd. En allt för låg Q10 nivå kan ge mannen trötta och långsamma sädes celler, vilket påverkar fertiliteten negativt.  

Zink

Som tidigare nämnt är Zink också ett viktigt ämne när vi pratar om mäns fertilitet. Zink innehåller viktiga enzymer och spelar en stor roll under produktionen av sädesvätskan. Om mannen har ett zink underskott sjunker produktionen av testosteron, och mannens testiklar riskerar att krympa, vilket resulterar i en lägre sädes kvalitet  och lägre fertilitet. 

Män har naturligt ett zink lager i sin prostata, men utöver det har kroppen inte några zinklager på andra ställen. På grund av detta är vi beroende av att få i oss tillräckligt med zink varje dag – speciellt män med lägre zinknivåer har större risk för att ha en sämre fertilitet. Mat så som fisk, skaldjur, massor av frön (vallmo, sesam, linfrö mm.) och kakaopulver har alla en hög nivå av zink. 

Folsyra 

Folsyra är mest känt som ett kosttillskott som kvinnor äter innan och under de första veckorna av graviditeten, men det är få som vet att det också är vetenskapligt bekräftat att det ökar den manliga fertiliteten. Desto bättre mannens sädeskvalitet är, desto mindre är risken för kromosom fel, som kan leda till fosterskador. Därför kan det vara en bra ide för mannen att fylla på med folsyra kontinuerligt under tiden ni försöker bli gravida. Du kan hitta folsyra här.

Öka fertiliteten redan idag

Utöver alla dess tips och kostråd som män kan använda för att förbättra deras fertilitet redan i dag, finns det saker du kan tänka på i vardagen också. Undvik till exempel tobaksrök, och försök bli av med de där extra kilon som lätt fastnar framtill på magen. Se till att ha sex var eller varannan dag, då frekvent sädesutlösning sänker risken för DNA skador.

Källor:

Artikel: Manlig infertilitet - ett glömt område

Hur blir man gravid?

Läs mer om ofrivillig barnlöshet här

SVT.se - Artikel: Allt färre spermier

SwimCount spermatest


Paketerbjudanden i Oktober

Relaterade artiklar

Folsyra kan minska risken för för tidig födsel

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt. Läs mer

Alt du skal vide om graviditet og graviditetstest

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml. Läs mer

Vilka symptom kan man ha när man är gravid?

Några gravida vet redan att de är gravida innan graviditetstesten blir positiv, och innan de får symptom på graviditet. Andra gravida får symptom först senare. Läs mer

Marknadskontroll av graviditetstester

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker. Läs mer

Släpp taget på din stress – öka chanserna för att bli gravid

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens. Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor – Frågor & Svar

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar. Läs mer

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett. Läs mer

När kan man bli gravid?

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid? Läs mer

Endometrios och fertilitet

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här Läs mer

Nytt om Pre-Seed!

Två nyligen utförda studier på Pre-Seed visar att Pre-Seed är det enda glidmedlet som inte skadar spermierna. Den ena studien* syftade till att utvärdera spermiernas möjlighet att befrukta och understödja normal utveckling av embryot, efter kontakt med ett flertal glidmedel för imtimbruk. Läs mer

Går du i graviditetstankar?

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information. Läs mer

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet. Läs mer

Kan man amma när man druckit alkohol?

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten). Läs mer

Folsyra minskar risken för autism

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism. Läs mer

Proteiner förklaring till kvinnors fallande fertilitet?

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar. Läs mer

Behöver du folsyra?

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra? Läs mer

Torra slemhinnor och glidmedel - en bra kombination

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre. Läs mer

Hur lång tid tar det att bli gravid

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid. Läs mer

Babyplan GraviGum – Tugga dig till ett pålitligt svar om du är gravid!

Läs mer

Därför ska du äta folsyra före och under din graviditet

Har du folsyrebrist under graviditeten kan din baby få ryggmärgsbråck. Läs här hur mycket folsyra du behöver och hur du kan förebygga innan du blir gravid. Läs mer

Lär känna de första gravidtetstecknen och ta ett test

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor. Läs mer

Svenska mäns spermiekvalitet är stabil

Mäns spermiekvalitet kan vara den avgörande faktorn om kvinnan blir gravid eller ej. Är mannens spermiekvalitet bara lite nedsatt kan det påverka en önskan om graviditet. Läs mer

Så blir du snabbare gravid - se över din livsstil

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på. Läs mer

Guide till spermiekvalitetstest

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare Läs mer

Fråga en expert i fertilitet

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad. Läs mer

Vitamin B12 ökar antalet röda blodceller hos kvinnor.

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här. Läs mer

Graviditet - Allt du ska veta om att vara gravid

Läs mer

Dålig spermiekvalitet är svårt att prata om

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa. Läs mer

3 fakta du bör känna till när du försöker att bli gravid

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.
Läs mer

Akut p-piller och dagen efter-piller

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt Läs mer

Vitaminer och mineraler är extra viktiga när du vill bli gravid

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare Läs mer

Selen förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare. Läs mer

Gravid – Beräkna förlossningsdagen och följ din graviditet

Läs mer

Känner du när du har ägglossning

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning. Läs mer

Vad sker i kvinnans kropp runt ägglossningstiden?

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid? Läs mer

3 helt vanliga frågor om graviditet

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu. Läs mer

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!
Läs mer

Kan stress påverka ens chanser för att bli gravid?

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)? Läs mer

Att motta graviditets- och ägglossningstester vintertid

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här Läs mer

PCO och graviditet

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här Läs mer

Drastisk nedgång av spermieantalet hos män

Under de senaste 40 åren har antalet spermier hos män i västvärlden minskat kraftigt – med över 50%! Detta visar en ny studie publicerad i Human Reproductive Update 2017. Läs mer

Jag är gravid, vad händer nu?

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här. Läs mer

Vad är folsyra?

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra. Läs mer

Ät dig till en graviditet – 7 kostråd för ökad fertilitet

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här! Läs mer

Öka chanserna för att bli gravid med Eveline smart fertilitetssystem

Går du och drömmer om att bli gravid, men det har inte hänt än? Då finns det lyckligtvis hjälp att få! Den nya Eveline Ovulation test ger dig nämligen besked med stor precision om när det är lättast för dig att göra drömmen om familjetillökning till verklighet. Läs mer

Behöver du hjälp?

info@Billiga-tester.se

M-F 9-12 + 12.30-15

040 60 60 645


Dina fördelar

  • Kvalitetstester till ett lågt pris
  • Betala med faktura
  • Diskret leverans
  • Vi skickar beställningar 6 dagar i veckan
  • 21 dagars ångerrätt
  • 21 dagars full returrätt
  • Personlig kundservice
  • Testerna är CE-märkta och godkända av FDA

Läs mer här