Senast uppdaterad, 2 Oktober 2018

Vitaminer och mineraler är extra viktiga när du vill bli gravid

Frugt og grøntsager er fyldt med livsvigtige vitaminer og mineraler

Vitaminer och mineraler är ofta något vi tar för givet att vi får i oss genom de matvaror som vi äter dagligen. Men sanningen är att många – både svenska män och kvinnor - inte får i sig den rekommenderade mängd av de livsviktiga vitaminer och mineraler dem behöver varje dag.

Det kan på sikt ge problem med hälsan men också med fertiliteten, något som är viktigt om man är i processen att förebereda för en graviditet.

Men vad är det vitaminerna och mineralerna hjälper vår kropp med och varför är det så viktigt att vi får i oss tillräckligt av dem i vardagen? Det kommer jag att försöka förklara.

Jag kommer i den är artikeln att gå igenom de viktigaste vitaminerna och mineralerna som vi människor behöver dagligen för att få ett bra liv men också ha för att bli föräldrar.


Hur påverkar vitaminer och mineraler kroppen?

Vår kropp har användning för vitaminer och mineraler för att kunna fungera i det dagliga och de har en avgörande roll för att vi ska kunna ha en god hälsa i allmänhet. Både vitaminer och mineraler har viktiga funktioner, var för sig eller kombinerat och därför är det viktigt att vi får i oss den mängden som vi har användning för.

En del av vitaminerna och mineralerna kan tas in via den mat och dryck som vi får i oss, medan en del är lite svårare ha en god balans av. Det gäller speciellt när vi utsätts för mycket värme.

Därför är det många som dagligen tar ett extra kosttillskott som supplement till deras kost. Detta gäller oavsett om man är man, kvinna, barn eller någon som befinner sig i en speciell situation i livet som t.ex. när kvinnan är gravid.  


Vilka vitaminer och mineraler finns det i fisk?

Fisk är en källa till många av de viktigaste vitaminerna och mineralerna som vi behöver och därför rekommenderar hälsoskyddsnämnden att man ska äta fisk minst 2 gånger i veckan som huvudrätt och utöver det gärna äta fisk flera gånger om veckan som pålägg. Totalt så borde man få i sig ca 350 gram fisk i veckan.

Fisk innehåller bl.a. fiskoljor, selen, jod och D-vitamin som kan vara svåra att få i sig på andra sätt genom mat.
 

Vilka vitaminer och mineraler innehåller frukt?

Frukt - tillsammans med grönsaker - är en viktig källa för att få i oss vårt dagliga behov av vitaminer och mineraler.

Varje frukt har sin egen sammansättning av vitaminer och mineraler, så hitta din favoritfrukt och se hur mycket av vitaminerna du får i dig.

Visste du t.ex. att om man äter en apelsin dagligen så får man i sig den mängd C-vitamin som man behöver?

 

Vilka vitaminer och mineral finns det i ägg

Ägg är en bra källa för att få i sig det protein som man behöver. Faktum är att äggblomman innehåller proteiner och vitaminer samt en del fett medan äggvitan bara innehåller protein.

Om du inte tycker om äggblomman och bara äter äggvitan så får du inte tillgång till vitaminerna som endast finns i den inre delen av ägget.
 

Varför är vitaminer och mineraler viktiga för kroppen när man är gravid

Även om en graviditet är en härlig period i livet så blir kvinnans kropp utsatt för en extrem belastning.

Det är därför viktigt att du redan innan du blir gravid har säkrat att du har fått i dig vitaminer och mineraler, så att du inte saknar det under graviditeten.

Eftersom vitaminer och mineraler också har visat sig vara viktiga för fertiliteten hos både män och kvinnor så är det också en anledning till att säkra sig att man får i sig den mängd man behöver.

 

Viktiga vitaminer och mineraler när man är gravid

Det är många vitaminer och mineraler som är nödvändiga om du är gravid men jag kommer endast att nämna några få i den här artikeln och vilken betydelse de har under en graviditet.

 

Folsyra - också ofta omtalat som folinsyra

För att bli av med risken för att ditt barn blir fött med en neuralrörsdefekt som t.ex. ryggmärgsbrock så är det viktigt att du så snart som möjligt – gärna redan innan du blivit gravid – får 400 mikrogram folsyra dagligen.


Järn

Om din kropp inte har den nödvändiga mängden järn i sig så är det svårt att transportera det runt i kroppen. När järndepån är tom blir den gravida ofta trött och svimfärdig.

Då kvinnor generellt – också innan de blir gravida – har en hög risk för att få järnbrist är det viktigt att man tidigt i graviditeten tar ett blodprov för att undersöka saken.

För en gravid räcker det med 40-50 milligram järn dagligen. Eftersom det är svårt att endast få i sig den mängden järn genom kosten rekommenderas det att gravida tar ett extra järntillskott – som t.ex. Hemojärn – från 10e veckan från graviditeten. 

Calcium - också kallat kalk

Kalk är väldigt viktigt för skelettet, både för ditt eget men också för din kommande dotter eller son.
Om du är gravid och inte äter/dricker mjölkprodukter så borde du inta 500 mikrogram calcium dagligen via ett kosttillskott.

D-vitamin

D-vitamin spelar en roll i förhållande till barnets benutveckling och barnets växt.

Då det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten så rekommenderas gravida att ta 10 mikrogram D-vitamin dagligen och genom hela graviditeten. 

A-vitamin

A-vitamin är ofta diskuterat bland gravida eftersom för mycket A-vitamin under graviditeten är skadligt. Samtidigt så är också ett underskott av A-vitamin skadligt då vitaminen har en stor betydelse för bl.a. utveckling av barnets syn.

B12 vitamin

B12 vitamin är bl.a. viktigt när cellerna ska dela sig samt underhållning och nybildning av nerver. Därutöver är det viktigt att ta det tillsammans med folsyra då kroppen annars inte kan uppta det.

Som gravid har du användning för 2 mikrogram dagligen.

Zink

Zink finns – på samma sätt som selen – i alla kroppens celler – men utöver det så finns den också i alla våra kroppsvätskor.

För en gravid så kan zink ha en betydelse för hur mycket fostret kommer att väga vid födseln.

Under graviditeten borde du få i dig 9 milligram dagligen.

Selen

Selen är et grundämne som finns i hela kroppen. Även om man inte vet allt om selen och alla fördelar som det har på vår kropp så har man bl.a. hittat att det har en stor betydelse för både mannens och kvinnans fertilitet samt immunförsvar.

Därför är det viktigt att du får i dig den rätta mängden selen du behöver dagligen och gärna redan innan du har blivit gravid.

Under graviditeten behöver du 55 mikrogram dagligen

Avslutande kommentar om vitaminer och mineraler

Som du kan förstå är det viktigt att du har tillräckligt av de vitaminer och mineraler som din kropp har användning för. Speciellt om du vill bli gravid men även för din hälsa i sin helhet.

Forskare hittar fler och fler orsaker till hur vitaminer och mineraler spelar en viktig roll i förhållande till vår hälsa, så se till att ditt intag inte brister i vardagen.

Det kan du göra genom att äta en varierad kost vilket alltid är det bästa men man kan också ta ett kosttillskott dagligen som t.ex. Gravitamin. Det innehåller alla de vitaminer och mineraler du har användning för när du är gravid.

Var uppmärksam på att behovet ändrar sig på olika tidspunkter i ditt liv och att ditt behov blir lite större när du har en familj.

Källor:

Livsmedelsverket

Vårdguiden 1177

Sundhed.dk


Paketerbjudanden i Oktober

Relaterade artiklar

Folsyra kan minska risken för för tidig födsel

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt. Läs mer

Alt du skal vide om graviditet og graviditetstest

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml. Läs mer

Vilka symptom kan man ha när man är gravid?

Några gravida vet redan att de är gravida innan graviditetstesten blir positiv, och innan de får symptom på graviditet. Andra gravida får symptom först senare. Läs mer

Marknadskontroll av graviditetstester

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker. Läs mer

Släpp taget på din stress – öka chanserna för att bli gravid

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens. Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor – Frågor & Svar

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar. Läs mer

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett. Läs mer

När kan man bli gravid?

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid? Läs mer

Endometrios och fertilitet

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här Läs mer

Nytt om Pre-Seed!

Två nyligen utförda studier på Pre-Seed visar att Pre-Seed är det enda glidmedlet som inte skadar spermierna. Den ena studien* syftade till att utvärdera spermiernas möjlighet att befrukta och understödja normal utveckling av embryot, efter kontakt med ett flertal glidmedel för imtimbruk. Läs mer

Går du i graviditetstankar?

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information. Läs mer

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet. Läs mer

Kan man amma när man druckit alkohol?

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten). Läs mer

Folsyra minskar risken för autism

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism. Läs mer

Proteiner förklaring till kvinnors fallande fertilitet?

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar. Läs mer

Behöver du folsyra?

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra? Läs mer

Torra slemhinnor och glidmedel - en bra kombination

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre. Läs mer

Hur lång tid tar det att bli gravid

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid. Läs mer

Babyplan GraviGum – Tugga dig till ett pålitligt svar om du är gravid!

Läs mer

Därför ska du äta folsyra före och under din graviditet

Har du folsyrebrist under graviditeten kan din baby få ryggmärgsbråck. Läs här hur mycket folsyra du behöver och hur du kan förebygga innan du blir gravid. Läs mer

Lär känna de första gravidtetstecknen och ta ett test

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor. Läs mer

Svenska mäns spermiekvalitet är stabil

Mäns spermiekvalitet kan vara den avgörande faktorn om kvinnan blir gravid eller ej. Är mannens spermiekvalitet bara lite nedsatt kan det påverka en önskan om graviditet. Läs mer

Så blir du snabbare gravid - se över din livsstil

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på. Läs mer

Guide till spermiekvalitetstest

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare Läs mer

Fråga en expert i fertilitet

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad. Läs mer

Vitamin B12 ökar antalet röda blodceller hos kvinnor.

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här. Läs mer

Graviditet - Allt du ska veta om att vara gravid

Läs mer

Dålig spermiekvalitet är svårt att prata om

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa. Läs mer

3 fakta du bör känna till när du försöker att bli gravid

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.
Läs mer

Akut p-piller och dagen efter-piller

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt Läs mer

Selen förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare. Läs mer

Gravid – Beräkna förlossningsdagen och följ din graviditet

Läs mer

Känner du när du har ägglossning

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning. Läs mer

Vad sker i kvinnans kropp runt ägglossningstiden?

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid? Läs mer

3 helt vanliga frågor om graviditet

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu. Läs mer

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!
Läs mer

Kan stress påverka ens chanser för att bli gravid?

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)? Läs mer

Att motta graviditets- och ägglossningstester vintertid

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här Läs mer

PCO och graviditet

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här Läs mer

Drastisk nedgång av spermieantalet hos män

Under de senaste 40 åren har antalet spermier hos män i västvärlden minskat kraftigt – med över 50%! Detta visar en ny studie publicerad i Human Reproductive Update 2017. Läs mer

Jag är gravid, vad händer nu?

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här. Läs mer

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här Läs mer

Vad är folsyra?

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra. Läs mer

Ät dig till en graviditet – 7 kostråd för ökad fertilitet

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här! Läs mer

Öka chanserna för att bli gravid med Eveline smart fertilitetssystem

Går du och drömmer om att bli gravid, men det har inte hänt än? Då finns det lyckligtvis hjälp att få! Den nya Eveline Ovulation test ger dig nämligen besked med stor precision om när det är lättast för dig att göra drömmen om familjetillökning till verklighet. Läs mer

Behöver du hjälp?

info@Billiga-tester.se

M-F 9-12 + 12.30-15

040 60 60 645


Dina fördelar

  • Kvalitetstester till ett lågt pris
  • Betala med faktura
  • Diskret leverans
  • Vi skickar beställningar 6 dagar i veckan
  • 21 dagars ångerrätt
  • 21 dagars full returrätt
  • Personlig kundservice
  • Testerna är CE-märkta och godkända av FDA

Läs mer här