meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Varför blir jag inte gravid?

När den största drömmen är att bygga ut familjen kan det kännas som ett stort nederlag att ha svårt att bli gravid.

Du kan ha en känsla av att du är den enda i din vänkrets som har problem med att bli gravid, och det kan vara svårt att förstå varför graviditeten inte inträffar, trots att du har regelbundna menstruationer.

Det låter lättare än det är

Vi känner alla till berättelserna om dem som blir gravida direkt efter att skyddet har slopats, och de som, överraskande nog, blir gravida trots att de använder skydd. Dessa berättelser betyder inte att du efter några månaders försök behöver hjälp med att bli gravid. Tvärtom.

Faktum är att för 80-85% av befolkningen tar det i genomsnitt ett år att bli gravid, och bara 5-10% har ett bestämt fertilitetsproblem. Så det kan mycket väl vara så att du/ni är helt enligt genomsnittet.

Den falska berättelsen om fruktsamhet

I skolans sexundervisning läggs stor vikt vid hur lätt det är att få en oönskad graviditet. Det är undervisning som bärs av rädsla snarare än fakta. Som ett resultat går många kvinnor, i synnerhet genom sin ungdom, med en ingrodd rädsla för att bli gravid av misstag.

Det är sant att kvinnor har störst chans att bli gravida från 18-25 års ålder, men vissa yrkesverksamma tror att det överdrivna fokuset på “olyckor” skapar en felaktig bild av hur lätt det är att bli gravid. Fler försöker därför förespråka en mer nyanserad fruktbarhetsbild, så att färre lämnar 20 -årsåldern i tron ​​att de kan bli gravida så snart livssituationen passar för det.

Varför blir jag inte gravid?

När du först börjar på resan med en önskan om att skaffa barn, är det väldigt få människor som har en uppfattning om att de ska utmanas av naturen. Att få barn verkar ofta enkelt, men i verkligheten är det biologi på högsta nivå. Menstruationen är det mest påtagliga beviset vi har för att ”saker borde fungera”, men det handlar om mycket mer än varför du inte blir gravid när du har ägglossning och menstruerar regelbundet.

För vissa människor som antingen har, eller har haft, en hälsoutmaning, kan misstanken om att ha svårt att bli gravid finnas där från början. Det kan t.ex. vara personer med PCOS och endometrios. Men för män och kvinnor utan en betydande medicinsk historia bakom sig, beger de sig omedvetet ut på resan och måste börja om från början med problemsökning tillsammans med fertilitetskliniken.

När kan jag få hjälp med att bli gravid?

Om du inte har någon omedelbar anledning att misstänka att du kan ha svårt att bli gravid, kommer du/ni bara att klassificeras som “ofrivilligt barnlös” efter att ha försökt i ett år med regelbundna samlag. Med den stämpeln skickas du vidare för undersökning, där bland annat mannens spermiekvalitet och kvinnans äggreserv undersöks, varefter du kan påbörja fertilitetsbehandling.

När kan du inte bli gravid?

Om du vill bli gravid är det som utgångspunkt bra att börja med att lära känna kvinnans cykel lite bättre. Här menar vi både den allmänna kvinnocykeln, men naturligtvis också individen i relationen. Att veta din cykels längd, regelbundenhet etc. kommer att vara de bästa verktygen för att uppnå målet – även om det kan vara mindre romantiskt än du hade drömt om.

En fertilitetsmonitor kan vara en hjälp för att få god kunskap om sin cykel och öka chansen att få information om väntad ägglossning och därmed öka chansen att bli gravid. Den visar när du har dina mest fertila perioder och är en naturlig hjälp för att bli gravid, vilket många par har goda framgångar med.

Kilder:

Sundhed.dk – planlægning af graviditet

wawawomb – Alt det vi ikke lærer unge mennesker om fertilitet

Sundhed.dk – Nedsat frugtbarhed

Relaterede artikler

När det är svårt att bli gravid, kan det vara lite av ett detektivarbete att försöka hitta orsaken till det. Här bör hormonella störningar dock vara bland de huvudmisstänkta. 5-15% av alla fertila kvinnor beräknas lida av en hormonell störning vid namn PCOS (Polycystisk OvarieSyndrom) – en störning som bl. a. gör det svårt för […]

Läs mer

Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur endometrios behandlas här

Läs mer

Det kan finnas många anledningar till att du inte får mens, eller att din menstruationscykel är oregelbunden. Läs mer om utebliven mens hos billiga-tester.se

Läs mer

Har du folsyrebrist under graviditeten kan din baby få ryggmärgsbråck. Läs här hur mycket folsyra du behöver och hur du kan förebygga innan du blir gravid.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar