meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Att bli gravid kräver god timing

För några kvinnor är det inga problem med att bli gravid, men för andra innebär det en del problem. Det hänger inte bara på parets fertilitet, utan även på timing. Hur snabbt kan graviditetstesten visa positivt?

Att bli gravid kräver god timingDet behövs nämligen en bra timing för att bli gravid, för en graviditet kan inte bli möjlig om inte paret har samlag omkring kvinnans fertila dagar i cykeln – dagarna före ägglossningen.

Ägglossningen samanfaller sällan med lediga dagar, helger, semester eller lust till sex. Kvinnors ägglossning sker ofta i den stressande vardagen där vi inte orkar annat än att ligga på soffan efter en lång dag.

Våra stressade liv påverkar reproduktionen

Det är inte alltid lätt för par att hitta tid och lust i vardagen till att slappna av och ta sig tid till det där ”baby-producerande sex”, som är nödvändigt för att en graviditet ska ske.

Om sexlivet blir oregelbundet för ett par, och de bara har samlag under helgen, då paret har både tid och lust till intima stunder, kommer chansen för att bli gravid bli avsevärt mindre. Därför är det viktigt för par som vill ha barn att hitta tid till att ha samlag var annan till vart tredje dag från det att kvinnans menstruation slutar och resten av cykeln, eller i alla fall dagarna före ägglossning. Om ett par regelbundet har samlag kommer sannolikheten för att det finns spermier närvarande i äggledaren redo att befrukta ägget vara stor, och chansen för att kvinnan blir gravid går upp till 25% per cykel.

Kvinnans äggstock friger sitt/sina ägg någon gång under kvinnans cykel. Det sker oftast 12 till 16 dagar FÖRE kvinnans menstruation startar, men det kan variera med flera dagar, både bakåt och framåt i tiden. Några kvinnor får ägglossning 10 dagar före menstruationen startar, medan det sker 18 dagar före för andra. Ägglossningen är väldigt individuell för varje kvinna.

Par har inte samlag runt ägglossningen

Undersökningar visar att många par inte har samlag vid den rätta tidspunkten när dmail-8-woman-calendare försöker bli gravida. Detta ger paren färre chanser till att bli gravida och få de barn de önskar.

För att ha samlag vid den rätta tidspunkten bör paren ha samlag när kvinnan har sin ägglossning. Då ägglossningen – till skillnad från menstruationen – inte är synlig, kan kvinnan använda olika metoder för att ta reda på när hon har ägglossning.

Använd ägglossningstest och hitta ägglossningen

Metoden som flest kvinnor använder för att ta reda på när deras ägglossning sker, är ägglossningstests. Dessa hemmatester reagerar på ett hormon – LH – som snabbt stiger och uppnår sin högsta nivå 24 till 48 före själva ägglossningen sker. Genom att ta ett ägglossningstest varje dag under en bestämd period i cykeln kan de flesta kvinnor se sitt stigande LH värde och därmed veta när de har sin ägglossning.

Under en cykel är det de första 24 till 48 timmarna efter att ett ägglossningstest visat positivt som ett par har bäst chanser till att bli gravida. Det tar ofta sädescellerna ca. 2 timmar i genomsnitt att nå fram till ägget.

Experter rekommenderar att ett par har samlag regelbundet genom hela kvinnans cykel, men säger också att det viktigaste är att paret har samlag i kvinnans fertila period, vilket sträcker sig 5 dagar före ägglossningen till själva dagen då ägglossningen sker.

Par som har samlag under de fertila dagarna av en kvinnans cykel har en bra timing, och en god chans för att få ett positivt graviditetstest snabbare.

Källor:

Reproduktivlivsplan

Vårdguiden – 1177

Relaterede artikler

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra?

Läs mer

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här.

Läs mer

I den här artikeln ger jag dig all information du behöver för att du ska kunna hitta din ägglossning och lära dig hur du beräknar din ägglossningstidpunkt.

Läs mer

Vad säger forskningen om fertilitet och alternativ behandling? Läs om dina alternativa behandlingsalternativ för ofrivillig infertilitet.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar