meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Hur lång tid tar det innan jag blir gravid?

Preventivmedlet har ”lagts på hyllan” och väntetiden på att graviditetstesten blir positiv har börjat, men hur lång tid går det normalt innan man blir gravid?

Det är en fråga som kan vara mycket svår att svara på, för det beror på riktigt många faktorer, innan en graviditet blir verklighet. Även små saker kan påverka hur lång tid det går innan graviditetstesten blir positiv.

Först och främst vill jag förklara hur kvinnans cykel och fertilitet  fungerar rent generellt, och därmed också vilka saker som ska vara på plats innan en kvinna kan bli gravid.

Både mannens och kvinnans fertilitet är viktig

Det är inte bara kvinnans fertilitet som spelar en stor roll, mannens fertilitet är minst lika så viktig eftersom han lämnar hälften av det material som ska bli till er blivande baby.

Kvinnan kan vara nog så fertil, men om mannen har en nedsatt sädkvalitet, är sannolikheten för att kvinnan blir gravid liten, och det samma gäller även för det omvända. Mannens spermiekvalitet kan vara bra nog, men en graviditet blir bara till om kvinnans fertilitet är ok. Har hon t.ex. blockerade äggledare, så blir det ingen graviditet utan hjälp.

Det är viktigt att både mannens och kvinnans fertilitet är god, och därför blir båda parter också utredda på var sitt sätt om man behöver fertilitetsbehandling.

Hur mycket betyder kvinnans cykel för hennes fertilitet?

En välfungerande cykel hos kvinnan är en avgörande faktor för att ska lyckas bli gravid på naturlig väg. Har du inte menstruation är det stor sannolikeht för att du inte heller har ägglossning, och har du inte ägglossning så kan ni inte få till en hemmagjord graviditet.

Cykelskema

Cykellängd

Cykeldag att påbörja testning

Kvinnans ålder spelar stor roll i förhållande till fertiliteten

I princip kan en kvinna bli gravid oavsett ålder – så länge hon fortfarande har ägglossning. Och med läkarvetenskapens hjälp kan kvinnor bli gravida även efter att övergångsåldern har börjat.

Världens äldsta mor skulle efter vad som sägs vara en indisk kvinna som födde sitt första barn med kejsarsnitt när hon var 72 år gammal, och det finns många andra historier om kvinnor som blivit gravida och fött barn medan de var uppe i 60-års åldern.

De kvinnor som blir gravida efter övergångsåldern har alla fått hjälpt till att uppnå graviditet, bl.a. genom äggdonation – dvs. att få ett ägg från en annan kvinna.

Redan innan en kvinna föds har hon alla ägganlagen i sina äggstockar, det kallas för en äggreserv. Det är de ägg som kvinnan har till sitt förfogande under hela den period i sitt liv där hon är fertil – från det att hon får sin första menstruation och fram till att går in i övergångsåldern.

I fosterstadiet finns det ca. 2-5 miljoner ägganlag. Det kan låta som många, men äggreserven blir snabbt mindre. Redan vid födseln har ca hälften av äggen förgåtts. När puberteten kommer, och det börjar bli möjligt att bli gravid, finns det strax under en halv miljon ägg kvar. Vid varje ägglossning mognar kroppen 4-6 ägg. Endast ett av dem mognas färdigt och lossnas, medan de resterande 3-5 äggen förgås.

Inom loppet av de fertila åren i en kvinnas liv kommer hon att ha ägglossning 400-500 gånger. Resten av de 2-5 miljoner ägg som fanns från början går förlorade.

Efter övergångsåldern finns det inga fler ägg kvar, och du kan därför inte längre bli gravid med mindre du får ägg från en annan kvinna som befruktats och som sedan läggs in i din livmoder.

Men hur lång tid tar det då att bli gravid?

Nu när du känner till de grundläggande sakerna som är med till att avgöra en kvinnas fertilitet kan vi gå vidare till hur lång tid det statistiskt tar för att bli gravid.

Några av de saker som alltså måste vara i ordning för att en kvinna ska kunna bli gravid är t.ex.:

 • Kvinnans hormonbalans ska vara normal
 • Mannen ska ha en bra sädkvalitet
 • Kvinnan ska ha ägglossning
 • Ägget som släpps vid ägglossning ska vara av god kvalitet.
 • Kvinnan ska ha samlag innan ägglossningen sker, och innan ägget förgås.

Chanserna för att bli gravid är:

Chanserna för att bli gravid är i hög grad beroende på kvinnans ålder. Om du har oskyddad sex 2 gånger per vecka, vad är då sannolikheten för att du blir gravid?

 • 20 år: 34%
 • 25 år: 24%
 • 30 år: 17%
 • 35 år: 12%
 • 40 år: 6%
 • 45 år: 0,5%

Det finns naturligtvis andra faktorer som spelar roll utöver din ålder, men när man pratar om kvinnans fertilitet, är ålder en av de viktigaste faktorerna. Det är därför en viktig tanke att ha i bakhuvudet när man överväger hur länge man vill vänta innan man försöker bli gravid.

80% av alla par som försöker uppnå graviditet lyckas inom de första 12 månaderna efter att ha börjat försöka. Så det finns goda chanser för att bli gravid om man vill det. Även om upp till 12 månaders väntetid på de två fina strecken kan kännas som en mycket lång tid.

Källor:

Sundhed.dk
Karolinska Institutet

Relaterede artikler

HCG är ett hormon som börjar produceras i kvinnans kropp ungefär en vecka efter befruktningen. I vårt välsorterade sortiment hittar du både graviditets- och ägglossningstest som mäter HCG för att ge dig ett svar på om du är gravid eller när du har störst möjligheter att bli gravid. Prova våra...

Läs mer

Forskning tyder på att depression, nertryckthet och stress kan öka produktionen av hormonet prolaktin, som kan störa menstruationscykeln. Även om det inte oomtvistligt har bevisats, blev mer än 40% av kvinnorna i en amerikansk studie gravida efter att ha lärt metoder för avslappning samtidigt som de fick stöd från en...

Läs mer

När man gärna vill bli gravid, är det ett riktigt bra råd att lära känna sin kropps signaler, för at hitta reda på när man kan bli gravid, för att i varje cykel försöker den på många sätt att göra dig uppmärksam på att det nu finns en chans att...

Läs mer

Vitaminer och mineraler är ofta något vi tar för givet att vi får i oss genom de matvaror som vi äter dagligen. Men sanningen är att många – både svenska män och kvinnor - inte får i sig den rekommenderade mängd av de livsviktiga vitaminer och mineraler dem behöver varje...

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar