meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

Fertilitet och alternativ behandling – vad säger forskningen?

Kan alternativ behandling göra skillnad om man är ofrivilligt barnlös? Fertilitetsbehandling kan vara en lång och tröttsam process och det är naturligt för många barnlösa par att utforska möjligheten att göra något själva – t.ex. i form av olika typer av alternativ behandling.

I den här artikeln tittar vi på de olika behandlingsalternativen inom alternativ behandling, och om det finns välgrundade positiva effekter på fertiliteten hos män eller kvinnor.

När kan alternativ behandling hjälpa fertiliteten?

Flera studier tyder på att alternativ behandling i vissa fall kan göra en positiv skillnad för ofrivilligt barnlösa. Men det beror till stor del på vad som orsakar den ofrivilliga infertiliteten. Om en man t.ex. är infertil på grund av cancerbehandling, kommer ingen alternativ behandling att kunna ändra på det faktum.

Många svenska par är dock inte helt infertila utan lider av nedsatt fertilitet och här vet vi från forskning att livsstilsförändringar, kosttillskott och andra personliga insatser kan påverka fertiliteten avsevärt.

Så även om alternativ behandling kanske inte alltid kan göra skillnad för dig som kämpar för att bli gravid, är det välgrundat att det i vissa fall har effekt.

Akupunktur och akupressur

En av de bästa alternativa behandlingsmetoderna för ofrivilligt barnlösa är akupunktur. Hos par i fertilitetsbehandling är det bevisat att akupunktur vid strategiska tidpunkter i behandlingen ökar chansen att ägget fastnar och att behandlingsförsöket resulterar i graviditet.

Hos män kan akupunktur innefatta ökade testosteronnivåer, förbättrad spermierörlighet, öka antalet och kvaliteten på spermier och ha en gynnsam effekt på potensproblem. Forskning tyder på att den positiva effekten av akupunktur uppstår genom att reglera könshormonerna och öka blodcirkulationen till underlivet.

Hos kvinnor kan akupunktur bidra till att förbättra äggets förmåga att fästa vid slemhinnan så att livmodern kan hålla barnet bättre. Om infertilitet beror på PCOS visar forskning att akupunktur kan minska antalet cystor, stimulera ägglossningen och reglera menstruationscykeln.

De välgrundade effekterna av akupunktur vid fertilitetsbehandling gör att den erbjuds på flera fertilitetskliniker. Utöver akupunkturens effekt på fertiliteten används den även som smärtlindring i samband med ägguttagning.

Akupressur arbetar med samma punkter som akupunktur och kan betraktas som en sorts akupunktur utan nålar, där terapeuten istället använder tryck med händer, fingrar och knogar. Det finns flera alternativa terapeuter som erbjuder akupressur för förbättrad fertilitet.

Zonterapi

Zonterapi verkar för att stimulera nervändarna under våra fötter genom massage och tryck. Det är en traditionell kinesisk behandlingsform som har använts i mer än 5 000 år. Zonterapi sägs hjälpa fertiliteten hos både män och kvinnor genom att minska stress och hormonell obalans och genom att hjälpa kroppen att bli av med gifter. Framför allt sägs den stressreducerande effekten ha en positiv effekt på kvinnor som drabbas psykiskt av ofrivillig barnlöshet och invalidiserande fertilitetsbehandling.

Även om vissa studier har pekat på effekterna av zonterapi finns det ingen entydig forskning som har kunnat bevisa att zonterapi kan hjälpa ägglossningen avsevärt eller på annat sätt hjälpa par som kämpar för att bli gravida.

Kosttillskott och örter

Det är grundligt bevisat att ett antal vitaminer och mineraler påverkar både manlig och kvinnlig fertilitet. När man försöker bli gravid kan en hälsosam kost och träning förbättra fertiliteten hos både män och kvinnor, och i det sammanhanget kan en multivitamin som säkerställer att du är väl täckt vara ett självklart ställe att börja. Särskilt brist på zink, selen och D-vitamin verkar ha en negativ effekt på chansen att bli gravid.

Det är dock inte bara vitaminer och mineraler som har en bevisad effekt på fertiliteten. Även naturliga tillskott som vissa typer av antioxidanter, jättenattljusolja, inositol som finns naturligt i bl.a. nötter och bönor, samt extrakt från kyskhetsträdet har i vetenskapliga studier visat positiv effekt i varierande grad.

På Billiga tester har vi ett antal kosttillskott för dig som försöker bli gravid. Du hittar urvalet här.

Traditionell kinesisk medicin

Traditionell kinesisk medicin bygger på örtextrakt med olika positiva egenskaper och behandlingsformen har varit känd i tusentals år. Effekten av traditionell kinesisk medicin på vissa typer av fertilitetsproblem har styrkts av flera medicinska studier, inklusive en positiv effekt på ägglossning och regelbunden cykel hos kvinnor med PCOS.

På Billiga Tester hittar du Herbal Fertility Programme, som bygger på traditionell kinesisk örtmedicin och som kan stödja dina chanser att bli gravid.

Källor:

Evidence for the use of complementary and alternative medicines during fertility treatment: a scoping review

The use of complementary and alternative fertility treatments

The Physiological and Biochemical Outcomes Associated with a Reflexology Treatment: A Systematic Review

The role of acupuncture in the management of subfertility

FEMALE FERTILITY SUPPLEMENTS: AN EVIDENCE-BASED GUIDE

Traditional Chinese medicine and infertility

Efficacy of Traditional Chinese Herbal Medicine in the management of female infertility: a systematic review

Relaterede artikler

För några kvinnor är det inga problem med att bli gravid, men för andra innebär det en del problem. Det hänger inte bara på parets fertilitet, utan även på timing. Hur snabbt kan graviditetstesten visa positivt?

Läs mer

Kinesisk medicin har varit känd i årtusenden, men kan traditionella kinesiska örter hjälpa barnlösa? Få kunskap om örtmedicin och fertilitet här.

Läs mer

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra?

Läs mer

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här!

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar