Örter och kosttillskott, som kan påverka fertiliteten
Ungefär vart femte svenskt par kommer att uppleva problem med att bli gravida när de vill. Fertilitetsproblem kan ha många orsaker, och i vissa fall är fertilitetsbehandling nödvändig för att uppnå graviditet. Men många, både män och kvinnor, kan påverka sig själva deras fertilitet genom livsstil och kost.
I artikeln här går vi igenom vilka ämnen som är kända för att ha effekt på fertiliteten – från kost, vitaminer och mineraler, till traditionell örtmedicin.
Kost och fertilitet
Det är allmänt erkänt att kosten kan påverka fertiliteten. Både övervikt och undervikt kan minska fertiliteten och för de många danska kvinnorna med PCOS kan en kost med färre och grövre kolhydrater stabilisera blodsockret, sänka nivån av manliga könshormoner och öka chansen för ägglossning – och därmed för graviditet. Du kan läsa mer om kost och fertilitet här.
Vitaminer och mineraler
Många svenska män och kvinnor får inte den rekommenderade mängden vitaminer och mineraler varje dag. Det kan orsaka hälsoproblem på lång sikt, och det kan påverka fertiliteten. Bland annat har vitamin D, selen, zink, järn och kalcium i flera studier visat sig ha effekt på både manlig och kvinnlig fertilitet. Du kan läsa mer om det här.
Örter i alternativ fertilitetsbehandling
När det gäller att öka fertiliteten med örter och naturläkemedel verkar anspråken och möjligheterna oändliga. Det kan vara svårt att navigera i vilka örter som faktiskt kan göra skillnad – och därför hamnar många med ofrivillig barnlöshet i att ta dyra kosttillskott som kan ha någon effekt eller inte. Nedan granskar vi några av de mer vanliga och erkända örterna som kan hjälpa till att stödja en regelbunden cykel och förbättra fertiliteten.
Vitex (Kyskhetsträd/munkpeppar)
En populär ört för att balansera menstruationscykeln och lindra PMS, den verkar troligen på hypofysen i hjärnan och ökar styrkan hos det luteiniserande hormonet (LH), som utlöser ägglossningen. Detta kan i sin tur stärka ägglossningen och progesteronproduktionen i lutealfasen. Det har också visat sig minska onormalt högt prolaktin, vilket förbättrar hormonbalansen och äggstockarnas funktion.
Maca (Lepidium meyenii)
Maca, även känd som peruansk ginseng och infödd i Anderna, har varit känd i tusentals år som en libido och fertilitetsfrämjande substans. Maca fungerar som en adaptogen som hjälper kroppen att klara sig i tider av ökad stress, men den kan även påverka androgener (testosteron) hos både män och kvinnor. Maca har i vetenskapliga studier visat sig positivt påverka fertiliteten hos både han- och honmöss.
Kanel
Något så enkelt och vanligt som kanel är känt inom traditionell kinesisk örtmedicin för att förbättra fertiliteten hos både män och kvinnor. Inom kinesisk medicin är kanel känd för att värma det inre och ge näring till yang-energin, vilket är viktigt för fertiliteten. Vetenskapen har fångat fördelarna med kanel, och en nyligen genomförd studie visade en positiv effekt på spermieproduktion och kvalitet hos män. Studier har också visat att kanel påverkar blodsockerbalansen och insulinsvaret, så det kan också vara användbart för metabolt syndrom och kvinnor med PCOS.
Tribulus terrestris
Används också i kinesisk medicin, örten Tribulus kan vara användbar för både manlig och kvinnlig fertilitet. Hos kvinnor med oregelbunden ägglossning, särskilt på grund av PCOS, kan Tribulus hjälpa till att normalisera cykeln och skapa regelbunden ägglossning och menstruation. En studie visar att Tribulus ökade befruktningsfrekvensen (när båda parter tog det) hos barnlösa par som hade höga halter av antikroppar mot spermier. Samma studie såg en förbättring av mannens spermieparametrar, både när det gäller spermiers rörlighet (rörelse), antal och volym.
Dong Quai (kinesisk kvanört)
Dong quai har använts i traditionell kinesisk medicin i minst 2000 år. Dong quai används för att reglera menstruation och för kvinnor med endometrios och slutna äggstockar. De aktiva ingredienserna i dong quai inkluderar eteriska oljor, antioxidanten ferulsyra, psoralen, vitamin B12 och folsyra.
Kinesiska örter og barnlöshet
Det traditionella kinesiska förhållningssättet till användningen av örtmedicin innehåller mer än tusen olika örter som kan kombineras på olika sätt. Kinesiska örter tas sällan som enstaka örter, men ordineras vanligtvis som balanserade, riktade kombinationer för att behandla hela kroppens hälsa baserat på en holistisk filosofi. En metaanalys har visat att användningen av kinesiska örter kan öka fertiliteten två gånger under en period på fyra månader.
Här på Billiga-tester säljer vi Herbal Fertility Program, som är en unik botanisk blandning baserad på traditionell kinesisk kunskap om örters egenskaper. Du kan läsa mer om kinesisk örtmedicin och fertilitet här.
Kilder:
Antioxidants for female subfertility
Diet and Nutritional Factors in Male (In)fertility-Underestimated Factors
Vitamin D and female fertility
7 mars 2022