meny
Artikler om fertilitet | Är gravid

Gravid med spiral osannolikt, men inte omöjligt

Spiralen är ett av de vanligaste preventivmedlen i Sverige, och man uppskattar att spiralen (antingen koppar- eller hormonspiral) tillsammans med andra hormonella preventivmedel används av cirka 42% av svenska kvinnor, vilket gör oss till landet i Norden med den högsta konsumtionen av den typen av preventivmedel.

Låg sannolikhet för att bli gravid med spiral

Kopparspiral eller hormonspiral – oavsett om du använder den ena eller andra typen, kan du förvänta dig en mycket hög skyddsnivå mot oönskad graviditet. För kopparspiralen är det en säkerhet på ca. 98% och för hormonspiralen är det > 99%, vilket motsvarar graden av skydd vid användning av p -piller.

Men hur relaterar det till berättelserna om kvinnor som fortfarande blir gravida med spiral?

Kan man bli gravid med spiral? Svaret är ja

På samma sätt som du förmodligen har hört många berättelser om kvinnor som har blivit gravida trots att de är på p -piller, finns det också berättelser om kvinnor som har blivit gravida med spiral.
Med en skyddsnivå på 98-99% motsvarar detta att 1 av 100 blir gravida med spiral, vilket är ett mycket lågt antal jämfört med antalet kvinnor i Sverige som använder hormonellt preventivmedel.

Se hela vårt sortiment av graviditetstester här

Därför kan en graviditet uppstå med spiral

Spiralens funktion och effektivitet beror på dess placering, och eftersom det är ett fysiskt föremål som sätts upp, finns det en risk att den inte kommer att sitta exakt som den ska under den vanligtvis långa tiden den får sitta i.

Spiralen kan glida ut

En av de vanligaste anledningarna till att du kan bli gravid trots spiral, är att spiralen har glidit ut – antingen efter att den har satts upp, eller efter att du har haft din mens. Det är störst risk att den faller ut första året efter insättning, men du riskerar också att rucka på spiralen om du använder en menskopp eller tampong, och därför bör du, om du har en spiral och inte vill bli gravid, se till att få en gynekologisk undersökning med jämna mellanrum för att se till att spiralen sitter som den ska, och skyddar dig efter önskemål.

Graviditetsförlopp om du är gravid med spiral

Om du använder spiral och du misstänker att du har blivit gravid finns det inga annorlunda symptom du behöver vara medveten om än som vid en helt vanlig graviditet.

Det innebär att en graviditet med en spiral har samma symptom som alla andra, och detta inkluderar bl.a.

  • Illamående
  • Ömma bröst
  • Trötthet
  • Humörsvängningar
  • Utebliven menstruation

Om du upplever något av dessa graviditetssymtom bör du omedelbart kontakta din läkare för att ta ett blodprov som kan bekräfta eller förneka om du är gravid med spiral eller inte.

Kvinnor som blir gravida med spiral har en ökad risk för ektopisk graviditet (graviditet utanför livmodern), och detta kan leda till symtom som svaghet, yrsel, smärta i buken och axeln. Det är därför viktigt att kontrollera fostrets placering och om det är en hållbar graviditet (om du inte vill ha en abort). Om fostret är korrekt placerat och du vill slutföra graviditeten, kommer spiralen självklart att tas bort.

När kan du bli gravid efter att en spiral tagits bort?

När du använder preventivmedel är det naturligtvis mest önskvärt att bli gravid när du bestämmer dig för det, och inte genom en teknisk olycka som när t.ex. en spiral har fallit ut, som vi nämnde ovan.

Är du en av dem som idag använder spiral men går med en spirande dröm om att bli gravid, då kan du börja på projekt baby så snart spiralen tas bort.

I genomsnitt tar det ungefär 3 månader att bli gravid efter att en spiral tagits bort, men det varierar mycket från person till person.

Innan en graviditet kan inträffa kräver det att du har menstruation och ägglossning, och det går inte att säga hur lång tid det tar från att ett hormonellt preventivmedel tas bort (i detta fall spiralen) tills kroppen har återfått sin naturliga cykel.

Vissa kvinnor kommer att tycka att deras cykel blir regelbunden nästan omedelbart, medan för andra kan det ta upp till 6 månader. Om du inte har din mens efter att du tagit bort spiralen inom 6 månader, kontakta din barnmorska/läkare.

Köp billiga graviditetstest här

Källor:
1177.se
umo.se
doktorn.com

Relaterede artikler

Med både koppar- och hormonspiral är du nästan 100% säker mot graviditet, men det kan fortfarande hända. Vi förklarar varför och hur, just här!

Läs mer

Med diagnosen PCOS finns det en ökad risk för graviditetskomplikationer, och i den här artikeln kommer vi närmare 7 av de vanliga riskerna.

Läs mer

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten).

Läs mer

När man är gravid börjar dagar och speciella datum att ha en stor betydelse i ens vardag. Det finns alltid nya datum i framtiden som man ska vara uppmärksam på som gravid eftersom kontroller och undersökningar är en naturlig del av en graviditet. Och så finns det naturligvis det viktigaste datumet – den dag man […]

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar