meny
Artikler om fertilitet | Är gravid

Gravid – Beräkna förlossningsdagen och följ din graviditet

När man är gravid börjar dagar och speciella datum att ha en stor betydelse i ens vardag.

Det finns alltid nya datum i framtiden som man ska vara uppmärksam på som gravid eftersom kontroller och undersökningar är en naturlig del av en graviditet.

Och så finns det naturligvis det viktigaste datumet – den dag man har förlossning.

Vad är en förlossning?

När man pratar om förlossning så pratar man om den speciella dag som man räknar med att barnet har störst möjlighet för att komma till världen. Den dag då födseln förväntas att ske.

Man vet att en graviditet varar 266 dagar från det att kvinnan har ägglossning till det att barnet är redo för förlossning.

Det är viktigt för läkarna att veta hur långt i graviditeten du har kommit. Genom enklare undersökningar fastsälls din förlossning redan tidigt i graviditeten. Det händer oftast under första graviditetsundersökningen hos egna läkaren.

Dagen blir ofta refererat till som förlossningsdag.

När är min förlossning?

De flesta kvinnor har stort fokus på deras förlossning – och många gånger försöker kvinnor som inte är gravida men som väntar på att ett graviditetstest ska bli positivt – försöka att räkna ut deras förlossning.

Längre ner i artikeln berättar jag hur du kan räkna ut din egen förlossning.

Vad exakt är ett förlossningsdatum?

Ett förlossningsdatum ska ses som dagen då födseln sker. Men eftersom de flesta barn blir födda mellan 3 veckor före förlossningsdagen och 2 veckor efter så är det ingen som exakt vet när barnet välkomnas till världen.

En förlossning kan också ändras fram och tillbaka under graviditetens förlopp om det är så att ultraljudet visar att barnet t.ex. ser större ut än förväntat.

Förlossning – vilken vecka är jag i graviditeten?

För att kunna beräkna hur många veckor man kommit i graviditeten så behöver man hålla koll på viktiga datum.

När man känner till någon av nedanstående datum så kan man manuellt räkna ut sin förlossning genom en kalender eller med hjälp av en förlossningsräknare.

Datumen som du kan använda för att beräkna hur många veckor en kvinna har kommit i sin graviditet är:

  • Den första dagen i din senaste menstruation
  • Datumet då du hade ägglossning
  • Ett tidigare fastställt förlossningsdatum

Förlossningsdag utifrån menstruation

De flesta kvinnor vet när de hade den första dagen i deras senaste menstruation. Därför kan en graviditet räknas ut efter den dagen eftersom man räknar med att en graviditet varar i 280 dagar från det datumet.

Förlossning i förhållande till ägglossning

Några kvinnor vet när de hade ägglossning och gör man det så kan man väldigt enkelt räkna ut när den gravida har sin förlossning. En graviditet varar 266 dagar från det datumet till förlossningen.

En kvinna kan t.ex. ta reda på när hon har ägglossning genom att använda ett ägglossningstest eller genom att använda en ägglossningsräknare.

Genom ägglossning räknar man med att kvinnan är precis 2 veckor kommen i sin graviditet och även om hon inte är gravid ännu.

Förlossningsdatum

När kvinnan har sitt förlossningsdatum är hon 40 veckor kommen i sin graviditet, något som också kallas för vecka 40+0. Utifrån det datumet kan man räkna baklänges och ta reda på när hon var i de olika veckorna i hennes graviditet.

Beräkna förlossning utan menstruation

Om en kvinna inte har regelbunden menstruation så är det svårt att beräkna förlossningsdatumet. Därför erbjuds gravida ofta ultraljud så att man vet hur lång kvar det är i graviditeten.

En kvinna som plötsligt upptäcker att hon är gravid kan i princip ha varit det i flera månader. Ibland händer det att man inte misstänker att man blivit gravid.

Att menstruationen uteblir är ofta ett första tecken på graviditet, men hos kvinnor som inte har menstruation är det viktigt att det är uppmärksamma på andra tecken att de blivit gravida.

Beräkna förlossningen i en lång cykel

På samma sätt som en kvinna som överhuvudtaget inte har menstruation kan förlossningen bli osäker om kvinnan har en lång eller oregelbunden cykel innan hon blir gravid.

I en sådan situation så vill man ofta börja med att fastställa en förlossningsdag utifrån den sista menstruation kvinnan hade innan hon upptäckte att hon var gravid.

Då sannolikheten för att förlossningen inte är exakt så kan det slutgiltiga förlossningsdatumet ofta fastställas med ultraljud vid ett senare skede av graviditeten.

Planlagt kejsarsnitt – När sker förlossningen?

Några kvinnor som fått beviljat ett kejsarsnitt vet redan i början av graviditeten det exakta datum som deras barn ska födas.

Det kan vara olika hur tätt på förlossningsdagen som läkaren vill att kejsarsnittet ska ske. Oftast så vill man hitta ett datum som ligger 1-2 veckor före den beräknade förlossningsdagen.

Skulle det vara så att födseln sätter igång innan förlossningsdatumet som är fastställt så kan oftast göra ett akut kejsarsnitt.

Hur lång tid efter förlossningsdatumet kan man vänta?

Man vet att risken för komplikationer kan bli större om den gravida inte fött innan eller på förlossningsdatumet. Därför vill man hålla extra öga med den gravida när termin har passerats.

Så länge som både mamma och barn har det bra så kan man ofta vänta och se hur det går. Om det finns tecken på att moderkakans funktion avtar så rekommenderas det att förlossningen ska sättas igång.

I Sverige rekommenderar man att en gravid inte får gå mer än 2 veckor förbi förlossningsdatumet.

Beräkna förlossningsdag

Som du säkert förstår så spelar förlossningen inte bara en viktig roll för de kommande föräldrarna som gläder sig till att möta deras son eller dotter för första gången. Den är också viktig då läkare som vill ta reda på om barnet växer som det ska och utvecklar sig som det ska.

Förlossningsdag – oavsett hur långt i graviditeten kvinnan är kommen– spelar en stor roll i var och varför man kanske måste blanda sig i och hjälpa barnet ut i världen.

Förlossningsdag kan beräknas på många sätt, men det säkraste sättet är en beräkning utifrån ultraljud på barnet.

Nu vet du lite mer om hur du kan beräkna din egen förlossning när du får ett positivt graviditetstest.

Källor:

1177 Vårdguiden – Kejsarsnitt

1177 Vårdguiden – Forlössningen

Relaterede artikler

Med både koppar- och hormonspiral är du nästan 100% säker mot graviditet, men det kan fortfarande hända. Vi förklarar varför och hur, just här!

Läs mer

Vad ska du tänka på när du tränar under graviditeten? Vi går igenom några bra tips på hur du kommer igång med att träna under graviditeten. Läs mer här.

Läs mer

När man är gravid börjar dagar och speciella datum att ha en stor betydelse i ens vardag. Det finns alltid nya datum i framtiden som man ska vara uppmärksam på som gravid eftersom kontroller och undersökningar är en naturlig del av en graviditet. Och så finns det naturligvis det viktigaste datumet – den dag man […]

Läs mer

Med diagnosen PCOS finns det en ökad risk för graviditetskomplikationer, och i den här artikeln kommer vi närmare 7 av de vanliga riskerna.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar