meny
Artikler om fertilitet | Är gravid

Graviditet – Allt du behöver veta om att vara gravid

En graviditet är en helt speciell resa som du har tillsammans med ditt ofödda barn. Det finns ingen som vet vad ni kommer uppleva på resan, du vet bara slutdestinationen. Mötet mellan mor och barn vid förlossningen.

Med den här artikeln vill jag försöka att ge dig en inblick i hur vardagen för en gravid kvinna kan vara och berätta lite om hur veckorna i graviditeten kan se ut för mamma och barn.

Gravid – vad händer nu?

Oavsett om du planlagt din graviditet eller ej, väcker det säkert många känslor och tankar hos dig den dag du plötsligt står där med ett positivt graviditetstest i handen.

Den dagen som du upptäcker att du har fått ansvar för en annan människa – din son eller dotter. Det är på den här tidpunkten som det ofta sker stora förändringar i ditt liv. Inte bara med kroppen där magen växer och anpassar sig efter graviditeten, men också med ditt psyke, din livsstil och dina vardagsrutiner.

Att bli gravid är första fasen, att föda är nästa, men den tredje fasen där du ska ta vara på ett litet barn så att det kan växa upp och utvecklas till en självständing person, är en helt annan och livslång uppgift.

Som tur är, har kvinnor medfödda instinkter som gör oss i stånd till att ta hand om ett spädbarn – även om det inte följer med en bruksanvisning.

Gravid i vecka

Graviditeten börjar – Gravid i vecka 1 och 2

Av praktiska skäl räknar man graviditeten från senaste menstruationens första dag. Det betyder att de första ca 14 dagarna av ‘graviditeten’ går med menstruation efterföljt av ägglossning. Först i vecka 3 blir ägget befruktat. Nu börjar den faktiska graviditeten.

Om du planerar för att bli gravid bör du börja med de rekommenderade kosttillskotten redan när ni börja försöka. Om graviditeten är oplanerad men du vill behålla barnet, så bör du börja ta kosttillskott så snart som möjligt efter att du fått veta att det är en baby på gång. Kosttillskotten säkrar både att barnet utvecklas på ett hälsosamt sätt, och att den gravida har näring nog för både barnet och sig själv.

Gravid i vecka 3-12 – Du är i första trimestern

Barnet växer otroligt mycket i den här perioden – Från ett befruktat ägg på storlek av ett vallmofrö, och till en liten sparkande sak på ca 6 cm från huvud till bakdel – benen ligger i vecka 12 vikta och ligger in mot bröstkorgen.

De första veckorna är för många också de mest utmanande. Illamående, matleda, ömma bröst, oro i kroppen och enorm trötthet är hos många några av de första symtomen på graviditeten. Magen växer inte tydligt – än. Men det gör brösten i motsättning hos många kvinnor. Körtelvävnande gör sig redo för amning – även om det fortfarande är många månader dit.

De första veckorna är också för många fyllda med bekymringar om allt nu går som det ska. Utvecklar barnet sig korrekt, eller kommer graviditeten kanske att sluta i en spontanabort? Den allra minsta lilla bloddroppe av en blödning ger oroskällor i sinnet – även om ofarlig fläckblödning i graviditetens första veckor är helt normalt.

Graviditetsillamående

3 av 4 kvinnor upplever illamående under första trimestern. Cirka hälften av alla gravida kräks. Illamående er alltså en helt normal följeslagare under graviditetens första veckor – men det är inte säkert. Så om du inte har illamående, men får en positiv graviditetstest ska du inte bli orolig. Det är inte tecken på att något är fel – du är troligtvis den ena av fyra som slipper.

Morgonillamående är ett dumt uttryck, för många kvinnor upplever först illamåendendet under senare delen av dagen, när kroppen är trött. Oavsett om du har morgon-, middags-, kvälls-, natt- eller heldygnsillamående, så är det graviditetshormonerna som är orsaken.

Vissa kvinnor kan utan större problem upprätthålla den aktivitetsnivå som de hade innan  graviditeten, men mång skär ned på sociala aktiviteter och fritidsintressen under den här perioden. Vissa kvinnor måste helt eller delvis sjukskrivas från sitt arbete.

Så länge du inte går ned mer än 5 % av din vikt behöver du inte oroa dig. Baby ska nog ta det som den behöver. Går du ned 5% eller mer, bör du kontakta läkare. Ca. 1% av alla gravida får extremt svårt graviditetsillamående, även kallat hyperemesis, och det kan i många tillfällen lindras om du ber om hjälp.

Graviditetsjournal

Under första trimesterna ska du ta kontakt med din barnmorska (eller i förekommande fall läkare) för att få graviditeten registrerad och få en hänvisning till det sjukhus eller förlossningsklinik som ska följa dig under graviditeten. Oavsett om du vill ha en hemmaförlossning eller en sjukhusförlossning.

Din barnmorska/läkare kommer att fylla i en graviditetsjournal, som följer dig genom graviditeten i dina besök hos både läkare, barnmorska och ev. förlossningsläkare.

Den första ultraljudsundersökningen

I Sverige erbjuds alla en rutinmässig ultraljudsundersökning i vecka 18-20. Det är din barnmorska/läkare som remitterar dig för ultraljudsundersökningen på sjukhuset. Oftast är det en barnmorska som skriver remiss och bokar in besök för diagnostik.

Vid ultraljudsundersökningen tar man ställning till storleken på barnet för att försäkra sig om att det beräknade förlossningsdatumet stämmer överens i förhållande till datumet för din senaste menstruation. Många kvinnor erfar att det beräknade förlossningsdatumet flyttas fram upp till en vecka vid den här undersökningen.

Vid ultraljudsundersökningen ser man också efter hur många foster som ligger i livmodern. De flesta har bara ett foster, men vid ca. 2-2,5% av svenska födslar finns det mer än ett foster som landar i föräldrarnas famn. Man kan också oftast se barnets/barnens kön, och få veta det om man vill. Om man inte vill veta könet kan man säga till innan ultraljudsundersökningen.

Ibland är ultraljudet en del av KUB. Vid KUB bedömer läkaren eller barnmorskan sannolikheten att fostret har en kromosomavvikelse.

Den vanligaste avvikelsen är Downs syndrom. Läs mer om Downs syndrom i broschyren från Svenskt nätverk för information kring fosterdiagnostik.

KUB består dels av ett blodprov som mäter vissa graviditetshormoner, dels en särskild ultraljudsundersökning. Blodprovet kan lämnas efter graviditetsvecka 9 och undersökningen med ultraljud görs i vecka 11 till 14.

Det räcker inte med KUB för att få ett säkert svar på om fostret har en kromosomförändring. Om KUB visar på en hög sannolikhet för kromosomförändring brukar testet kompletteras med fostervattenprovmoderkaksprov eller NIPT.

Lyckligtvis är alla dessa kromosomfel sällsynta.

Gravid i vecka 13-27 – Du är i andra trimestern

Vid starten av andra trimesterna väger din baby under 50 gram. När andra trimestern slutar har baby mer än 24-dubblat sin vikt, och väger nu ca 1200 gram.

Graviditetsveckorna från vecka 13-27 kallas ofta för smekmånadsdagarna och jämförs med den lyckliga perioden efter bröllopet där brudparet tar iväg på smekmånad och allt är väl.

I de här veckorna har de flesta gravida antingen vant sig vid graviditetssymtomen och hormonerna som far runt i kroppen, eller också har symtomen försvunnit så mycket att det kan kännas som en liten semester.

Magen växer synligt under andra trimestern. När du kommer fra till vecka 28 är det i stort sett ingen som kan dölja att det är en baby på väg.

Förutom rutinultraljudet kan läkaren eller barnmorskan längre fram vilja göra ett tillväxtultraljud. Det finns många olika anledningar till att göra tillväxtultraljud:

• Livmodern växer inte.
• Livmodern växer för mycket.
• Du som är gravid har en sjukdom som högt blodtryck eller graviditetsdiabetes.
• Det finns tecken på havandeskapsförgiftning.
• Det kommer blödningar från slidan.
• Vattnet går före beräknad förlossningstid.
• Barnet verkar ligga med stjärten neråt i livmodern.

Tillväxtultraljud brukar gå till på samma sätt som rutinultraljudet.

Fosterrörelser

Det är under andra trimestern som du börjar känna fosterrörelser. Kvinnor som har fött barn tidigare känner rörelserna tidigare. Vissa redan i vecka 13-14. När du börjar känna liv beror på flera faktorer. Hur är barnet vänt? Sparkar barnet ut mot magskinnet känner du kanske av rörelserna, men ligger barnet med armar och ben bort mot din rygg märker du inget. Hur tjockt lager av fett ligger mellan barnet och ditt magskinn? Ju smalare du är, ju tidigare vill barnet kunna kännas av. Det är nämligen känselnerverna i din hud som registrerar barnets rörelser.

Hur ligger moderkakan? Om din moderkaka ligger ut mot magskinnet är det ett tjockare lager som barnet ska sparka sig genom innan du märker något, och därför känner du rörelserna senare i graviditeten.

I vecka 20 har alla normalt börjat att känna liv.

I början känns det som små bubblor – och du kan vara lite tveksam till om det är din baby eller dina tarmar som du känner av. Mängden liv växer dag för dag, och i vecka 24 känner du liv varje dag, flera gånger om dagen.

Mammakläderna plockas fram

Det är under andra trimestern som många gravida köper mammakläder. Kläder som speciellt har tagits fram för gravida, så att de kan visa fram magen och ha byxor på med knappen stängd.

Dessutom är mammakläderna gjorda i ett material som gör det mer bekvämt att gå i, och det är viktigt, för så som man mår själv har stor inverkan på hur man klarar av de utmaningar man står inför under graviditeten.

Gravid i vecka 28-42 – Du är i tredje trimestern och redo att föda

På förlossningsdagen väger bebisar i snitt 3550 gram – men en vikt på allt mellan 2800 och 4300 gram räknas för helt normalt. Föder du före beräknad dag kan bebisen därför mycket väl vara mindre än 2,8 kg, och efter beräknad dag kan ända upp till 4,8 kg vara normalt. De flesta nyfödda väger mellan 3 och 4 kg.

Under de sista tre månaderna av graviditeten börjar många magar att göra sig besvärliga igen.

Magen är stor och det kan göra det svårt att vända sig om natten och hitta ett behagligt sätt att sova på. Under den här perioden kan det också vara så att du har ett större behov för att på toaletten flera gånger under natten, då din växande livmoder och sparkande baby trycker på din blåsa och ökar din kissnödighet. Du är dock också så långt gången i din graviditet att det inte är länge till innan du kan hålla ditt barn i din armar.

Under andra trimester tänker många gravida på det med att få ett barn, medan tankarna under tredje trimestern i hög grad rör sig om att gå igenom en förlossning. Därför är den tredje trimestern bästa tiden att få förlossningsförberedande information.

När kommer jag att föda?

Det är normalt att föda från tre veckor innan beräknad förlossningsdag (37 +0), och ända fram till två veckor efter beräknad förlossningsdag (42 +0). Dvs. att det är ett intervall på 5 veckor som det är normalt att föda på. Endast ca 4% föder på beräknad förlossningsdag, och du kan med fördel tänka på att du har en beräknad förlossningsperiod, och inte en förlossningsdag.

I Sverige fördelar sig födslarna på så vis att ca 7% föder före 37+0, och 5% är fortfarande gravida när de når 42+0. Det är alltså långt de flesta som föder “till tiden”.

Födseln kan komma mycket snabbt och vara i full gång på bara några få timmar. Hos andra är det små tecken på förlossning under flera dagar eller veckor innan förlossningen går i gång. Det är omöjligt att sia om hur det kommer att vara för dig. Men god förlossningsförberedande, som ger gi – och din partner – redskap för att hantera förlossningen är en viktig förutsättning för att få en god förlossningsupplevelse.

Graviditeten är avklarad – Nästa stopp är förlossning

Din graviditetsresa är överstånden och nästa destination är nu dagen då du möter din son eller dotter.

Avslutningen på din graviditet är dock närmare en ny början. Början på livet som förälder (till fler).

Tillsammans ska du och ditt barn påbörja en ny resa. En resa som bjuder på glädje, utmaningar, massor av tålamod och framför allt kärlek. En ny resa som är minst lika unik som den resan ni hade tillsammans under graviditeten.

Källor:

Vårdguiden 1177 – Graviditetskalender

Psykologiguiden – Vänta barn

ScienceDaily

 

Relaterede artikler

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här.

Läs mer

Några gravida vet redan att de är gravida innan graviditetstesten blir positiv, och innan de får symptom på graviditet. Andra gravida får symptom först senare.

Läs mer

Att höra ditt barns hjärtslag kan vara mysigt och lugnande, och nu har du möjlighet att använda en hjärtljudsmonitor och lyssna var och när du vill.

Läs mer

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten).

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar