meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Lär känna de första gravidtetstecknen och ta ett test

Vilka symptom är de vanligaste tecknen på graviditet?

Är det verkligen symptom som illamående och en utebliven menstruation som alla gravida får eller finns det också många andra symptom och tecken på graviditet som inte är fullt lika kända?

Svaret är ja och i den här artikeln kommer jag att berätta om olika tecken på graviditet som kan dyka upp samt när graviditetstecknen oftast dyker upp under graviditeten. Jag kommer också försöka att besvara andra viktiga frågor som kan vara till hjälp när du försöker ta reda på om du är gravid eller inte.

Det är viktigt att du har följande information i bakhuvudet hela tiden:

  • Du kan vara gravid utan att ha symptom
  • Du kan ha en, flera eller alla symptom utan att vara gravid
  • Du kan ha en, flera eller alla symptom och vara gravid

Vilka tecken graviditet kan man få?

Det är långtifrån säkert att du får alla de klassiska symptomen som man kan få i en graviditet. Det kan hända att du får du en del av dem eller kanske har du sådan tur att du inte får mer än ett par stycken.

Om det är så att du inte har några symptom kommer många tycka att du har tur, särskilt gravida som är så plågade av symptom som förföljer dem hela dygnet och gör att dem inte kan städa, laga mat, och t.o.m. inte kan gå till jobbet.

Det är lika normalt att bli gravid och inte vara plågad av symptom som det är att drabbas av kraftiga symptom. Att inte ha några graviditetstecken eller att få samtliga graviditetstecken på samma gång säger inget om hur graviditeten i övrigt kommer att fortgå.

Graviditetstecken som flest gravida upplever tidigt är:

Förändringar i brösten och/eller bröstvårtorna

Oftast märks det som att brösten blir mer spända, både brösten och bröstvårtorna kan bli otroligt känsliga och kanske märker du också att brösten börjar växa och bli större.

Området kring själva bröstvårtan (areola mammae) kan upplevas som större i omkretsen eller ändrar färg till en mörkare nyans.

 Att menstruationen uteblir

Ett av de mest klassiska symptomen som ibland kan spela lite spratt om den gravida har småblödningar kring tiden där ägget sätter sig fast i livmoderslemhinnan.

Att sinnena ändrar sig – speciellt lukt- och smaksinnena

Om du upplever att du plötsligt känner dofter som du tidigare inte la märke till så kan det också vara ett graviditetstecken.

Det sägs att det är en förmåga vi har med oss från den tiden då vi var mer primitiva och djupt beroende av vårt luktsinne för att kunna avgöra om något som vi t.ex. hittade i naturen var ätbart eller inte.

Trötthet

Att skapa en ny liten människa sätter kvinnans kropp på prov. Kvinnans hjärta blir större för att kunna pumpa runt mer blod i hennes kropp. Hormonerna går på högsta växel för att kunna upprätthålla den nya förfrågan på hormoner som det ska produceras mer av, och vilka hormoner som ska reduceras under graviditetens varaktighet.

Bara det är tillräckligt för att förstå varför gravida upplever trötthet. Ibland så kraftigt att de kan somna sittande vid skrivbordet när de jobbar eller när de sitter på toa och bara behöver vila ögonen en stund.

Det är helt förståeligt men om du är gravid eller tror att du är det så kan det vara en bra idé att gå och lägga sig lite tidigare på kvällen.

Illamående med/ eller utan kräkningar

Kanske blir du medveten om att du inte mår bra på morgonen – eller på andra tidpunkter under dygnet. Att ha illamående är normalt när man är gravid men det kan också bero på grund av många andra orsaker.

Vissa kvinnor mår så dåligt och kräks så mycket att man är tvungen att överväga att läggas in på sjukhus för att säkra att de gravida får tillräckligt med vätska och näring. Sedan finns det kvinnor som inte alls mår illa.

Ändrade matvanor

Ibland upptäcker man att man plötsligt har ett sug efter anan mat än den som man brukar äta eller att den mat man tidigare ätit ger en känsla av illamående.

Uppblåsthet

Om magen växer tidigt i graviditeten är det inte bebisen som växer där inne utan det är graviditetshormonerna som är utvecklas.

Menstruationsliknande smärtor i underlivet

Före graviditeten är livmodern i storlek av ett litet päron men under graviditeten växer den till en storlek som motsvarar en vattenmelon.

De ledband – ligament – som livmodern hänger fast vid i din kropp kommer redan i början av graviditeten att sträcka på sig och det kan ge dig smärtor som säkert kan påminna om de smärtor man kan ha under en menstruation.

Fler toalettbesök – kissa oftare

Hormoner i den tidliga graviditeten gör att du behöver kissa oftare. Se till att ha lite koll på om du behöver kissa mer än normalt då det tyvärr också kan orsakas av att du har fått en blåsinflammation.

Humörsvängningar

Hormonerna är också här orsaken om du plötsligt upptäcker att du har blivit mycket känsligare eller enkelt faller i gråt. Det kan också vara så att du går från att vara glad till att bli rasande på en bråkdels sekund.

Din kropp gnäller och måste vänja sig vid den förvandling som sker. Var uppmärksam på om du går och känner dig så deppig att det kan vara början till en depression. Gravida har en högre risk för att utveckla depression.

Förstoppning

Hormoner i graviditeten gör att din mage arbetar långsammare och det kan ge gradvis förstoppning.

Var extra uppmärksam på om förstoppningen blir värre. Det bästa du kan göra för dig själv är att upptäcka dem innan den blir så svår att du får ont när du ska bli av med din avföring.

Det kan lätt bli en ond cirkel och många gravida kan bli tvungna att ta till medel mot förstoppning under hela graviditeten då förstoppningen inte alltid kan hållas i styr med förändringar av kost.

När dyker de tidiga graviditetstecknen upp i en graviditet?

Det kan vara riktigt svårt att veta om man får symptom för att man är gravid eller för att man tror man är gravid. Vår kropp ger dagligen ifrån sig tecken som kan påminna om graviditetssymptom, även om vi inte alls är gravida.

Upplever du tidiga graviditetstecken kan det vara så tidigt som dagar efter att du haft ägglossning och upptill flera veckor efter att du skulle haft menstruation.

Skillnaden på när du börjar fatta misstankar om det är graviditetstecken eller ej, beror på var du befinner dig i livet.

Har du slutat med preventivmedel och aktivt försöker bli gravid så kommer du med stor sannolikhet vara mer uppmärksam på små tecken att du kan vara gravid. Våra hjärnor är skapta på så vis att det vi fokuserar tankarna på saker som kommer att avspegla sig i vår vardag.

T.ex. om har du bestämt dig för att köpa en ny bil och att den ska vara röd så kommer du troligtvis att börja lägga märke till alla de röda bilar som passerar förbi dig.

Under den period du försöker bli gravid under är det säkert plötsligt barnvagnar och gravida magar som fångar din uppmärksamhet.

Vilka tecken på graviditet kan man ha i vecka 1. 2. 3

En kvinna är inte gravid förrän hon gått in i vecka 2 av sin graviditet, det är först då som hon haft ägglossning och därmed att ägget haft möjlighet för att bli befruktat.

Det är också först då som hennes kropp kan visa tecken på att vara gravid eftersom det är först i vecka 2 som den faktisk kan bli det.

Jag kan mycket väl förstå om du tycker det är förvirrande att läkare och annan hälsopersonal även räknar tiden före själva ägglossningen med i själva graviditeten och jag kan berätta att det finns bara en enda orsak till att de gör det.

De flesta kvinnor vet antagligen när de hade menstruation medan endast ett fåtal kvinnor vet när de hade ägglossning.

Genom att fastslå graviditeten från det man kallar för sista menstruationens första dag ger det läkarna en möjlighet att beräkna förlossningsdatumet så precist som är möjligt. En ultraljudsscanning senare i graviditeten kan komma att ändra eller bekräfta att förlossningsdatumet är korrekt beräknat.

De graviditetstecken som du kan ha i tredje graviditetsveckan är precis desamma som du kan ha när du har kommit längre fram i din graviditet. I vecka 1 och 2 av graviditeten kan du också mycket väl ha symptom men då beror de inte på att du är gravid.

Vissa kvinnor upplever dock symptom kring tiden för ägglossning som mycket väl kan misstas för symptom som många gravida får.

Är en utebliven menstruation alltid tecken på att man är gravid?

Förr i tiden då våra mormödrar och gammelmormödrar levde hade kvinnor inte de möjligheter som vi har idag.

Ett graviditetstest var inte tillgänglig för deras generationer och därför var en kvinna på den tiden tvungen att vara extra uppmärksam på sin kropps symptom – och ibland de små förändringar som skedde med henne under en graviditet.

Kvinnans kropp fungerar på så sätt att hormonet progesteron ökar efter ägglossningen och när det ökar så ger det besked till kroppen om att det kanske snart sker en graviditet. Graviditeten sker först inom 12-24 timmar efter ägglossningen.

Så länge progesteronnivån är hög kommer kroppen inte att stöta bort livmoderslemhinnan och därför kommer också många kvinnor uppleva att deras menstruation uteblir när de blir gravida.

Progesteron – även kallat det graviditetsbevarande hormonet – förblir högt under en graviditet för att säkra att livmoderslemhinnan – och den kommande bebisen – inte blir utstötta från livmodern.

Sker det ändå att progesteronet faller, kommer graviditeten avbrytas och kvinnan kommer få en blödning som kan likna en menstruation. Ju längre i graviditeten hon är, ju kraftigare är blödningen.

Visste du att t.ex. ca 25% av alla gravida blöder vid en eller annan tidpunkt i sin graviditet – särskilt under de första 3 månaderna – och därför kan det vara svårt att veta om blödningen är en menstruationsliknande blödning, en tidig spontanabort eller om det faktiskt är menstruationen som börjat.

Och på samma sätt gäller det även omvänt.
En kvinnas menstruation kan mycket väl utebli även om kvinnan inte är gravid. Några orsaker till det kan vara att:

  • Kvinnan har inte antecknat i almanackan när hon hade senaste menstruationen, och därför vet hon inte heller när nästa menstruation kan förväntas
  • Kvinnans menstruationer kommer oregelmässigt, och därför är det svårt att säga vilken specifik dag menstruationen rent faktiskt uteblir.
  • Kvinnan har haft ägglossning på en senare tidpunkt än vad hon trodde.
  • Kvinnan har gått ned mycket i vikt, eller kanske gått upp flera kilo.
  • Kvinnan har utövat sport på en mer intensiv nivå än vad hon normalt brukar.
  • Kvinnan tar viss medicin som kan påverka hennes hormonbalans, och därmed också hennes cykler och menstruationer.

En kvinnas kropp är så finurligt skapad av naturen att om den märker att något är fel – om kvinnan är inne i en svår period där hon tvingas pressa sig själv till det yttersta, t.ex. i situationer där kvinnan är sjuk, undernärd eller starkt underviktig eller om hon utövar sport på hög nivå – så stänger kvinnans kropp ned för de funktioner som den inte anser vara livsnödvändiga att upprätthålla.

Att menstruationen uteblir behöver alltså inte vara ett graviditetstecken. Nuförtiden har alla svenska kvinnor möjlighet att få reda på om de är gravida eller ej, då ett graviditetstest kan utföras gratis hos en barnmorska. Annars kan kvinnan välja att köpa ett självtest i  den närmaste livsmedelsbutik när hon ändå är och handlar i.

Graviditetstester fås idag på så många ställen att ingen kvinna behöver gå omkring med ovisshet om de är gravida eller inte.

Kan kvinnans sekret visa tecken på graviditet?

En kvinnas kropp ändrar sig genom hela hennes liv. Före, under och efter den långa perioden i hennes liv när hon kan bli gravid och mor.

En fin balans mellan hjärnan, körtlar, hormoner och kemiska signaler ser till att kvinnans kropp är optimal under samtliga faser och kvinnans sekret kan i förbindelse med det också påverkas.

Sekretet från kvinnans slida när hon är fertil kan antingen göra det lätt eller besvärligt för spermierna att simma vägen fram till äggledaren där ägget ska befruktas.

Precis efter menstruationen när kvinnans ägg ligger och mognar inne i kvinnans äggstockar, kommer sekretet oftast att bilda en barriär för spermierna, då kvinnans kropp vet att hon inte är redo att bli gravid – ägget som ska befruktas är inte moget.

När en ägglossning närmar sig kommer kvinnans sekret att bli tunnare och likna äggvita mer och mer. Sekretet är nu fertilt och hjälper spermierna att nå deras mål.

När ägglossningen är förbi kommer kvinnans sekret återigen att ändra konsistens – oavsett om kvinnan blir gravid eller ej.

Därför kan man inte utifrån kvinnans sekret se om en graviditet har skett eller inte. Tidigt i graviditeten kan endast ett graviditetstest ge svar på den frågan.

Graviditetstecken för att man vill bli, eller är rädd för att bli gravid

Babyplan tidig graviditetstest stavOm en kvinna antingen önskar bli gravid eller är rädd för att bli gravid, kommer hennes undermedvetna ofta vara mycket uppmärksamt på de förändringar som sker i – och med – hennes kropp under hennes cykel.

Det kan i sig själv vara tillräckligt för att dessa kvinnor lägger märke till de allra minsta förändringar som sker med deras kroppar.

Är deras bröst mer ömma, ser sekretet från slidan annorlunda ut, finns det tecken på blödningar, är de tröttare än normalt, mådde de lite illa i morse, äter de annorlunda än vad de brukar göra, vad drömmer de om osv.

Om man räds eller önskar en graviditet, kan även mycket små helt normala förändringar i ens kropp bli analyserade och ältas runt i tankarna. Det är både normalt och naturligt.

Tänk på när du mötte din partner och försök komma ihåg hur du hade det innan ni faktiskt blev ett par. Alla de små signaler som du säkert analyserade i förhållande till om ni var skapta för varandra, om ni ville träffa varandra igen, tankarna på om telefonen ringde eller ej och om ni skulle få en framtid med varandra.

Kanske gjorde du inte det medvetet, men omedvetet var hela din kropp höganalyserande för att det betydde så mycket för dig om ni i slutändan skulle bli ett par eller inte.

På samma sätt reagerar din kropp när du antingen väntar eller är rädd för att graviditetstesten ska visa positivt.

Hjärnan kan helt enkelt inte låta bli.

Graviditetstecken eller inte – Få klarhet och ta ett graviditetstest

Jag är väldigt glad att svenska kvinnor har möjlighet att ta ett graviditetstest och därmed få svar på om de är gravida eller ej. Att vi har möjligheter som våra förfäder (eller ska vi kalla dem ”förmödrar”) inte hade.Om du upplever graviditetstecken och börjar spekulera i om du är gravid så kan det fylla så mycket av din vardag, att det kan vara svårt att fokusera på andra saker. Vissa kvinnor är turligt nog bättre på att tänka på annat och är du en av dem så har du väldigt mycket tur.

Tillhör du däremot den andra gruppen där tankarna – om du är gravid eller ej – kör runt i huvudet dag och natt så är det nog dags att ta ett graviditetstest. Du behöver ju inte köpa det dyraste och det ger dig möjlighet att kunna testa när du har behov för det.

Jag känner själv att det där med att ta ett graviditetstest ger mig ro i själen efteråt, oavsett om resultatet är positivt eller negativt.

Självklart är det lite trist att stå med ett negativ graviditetstest om man gärna vill bli gravid men jag kan lova dig att det är extremt befriande om man får ett negativ graviditetstest när man inte vill bli gravid.

Ett graviditetstest kostar inte så mycket och kan köpas nästan överallt där du normalt färdas, oavsett om du handlar i fysiska affärer eller när du handlar på nätet.

Du kan välja att köpa de billiga graviditetstesterna som är utformade som en sticka eller om du vill ha ett lite mer hygienisk graviditetstest kan du välja ett graviditetstest utformad som stav

Om du inte behöver testa regelbundet kan du kanske överväga att välja det digitala graviditetstestet från Clearblue – med den i handen slipper du tveka på om det är ett teststreck eller inte.

På ett digitalt graviditetstest från Clearblue kommer det stå med tydlig text om du är “gravid” eller “inte gravid”.

Avslutande kommentar om graviditetstecken

Använd ditt sunda förnuft genom hela livet.

Om du får ett negativ graviditetstest är det inte alltid ett entydigt resultat.
Fortsätter dina symptom så ta ett nytt graviditetstest efter 1-2 veckor och upprepa fortsättningsvis tills du är säker på att du är gravid eller inte.

Kom också ihåg att prata med din barnmorska/läkare och få henns rekommendationer så att du vet när du ska ringa om du fortfarande känner att du är gravid men graviditetstestet fortsätter att visa negativt.

Många symptom som de flesta uppfattar som graviditetstecken kan ha andra orsaker än att man är gravid. Det är viktigt att du alltid är uppmärksam på detta så att du inte uteslutande fokuserar på en ev. graviditet men också tar andra möjligheter under betraktning.

Källor:

Vårdguiden 1177 – Graviditetsillamående

UMO – Graviditetstecken

Relaterede artikler

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt

Läs mer

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens.

Läs mer

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt.

Läs mer

Sverige upplever i dessa tider ett stadigt växande problem med fertiliteten. Det uppskattas att 12-15% av befolkningen i loppet av sitt liv har problem med att bli gravida på naturligt vis inom ett år. Orsakerna är bl.a. skadade äggledare, dålig spermakvalitet och ett lågt progesteronnivå. Läkarvetenskapen har dock tagit jättekliv under senare år, och som […]

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar