Därför ska du äta folsyra före och under din graviditet
Äter du en varierad kost får du säkert redan det rekommenderade tillskott av det nödvändiga B-vitaminen folsyra som du behöver. Eller får du det?
Det visar sig att många kvinnor inte får den rekommenderade mängden folsyra genom sin kost, även om de äter både sunt och varierat. Detta till trots för att det här B-vitamin som folsyran är – finns i de flesta födoämnen.
De flesta kvinnor är inte alls medvetna om att deras kropp inte upptar den mängd folsyra som kroppen har användning för, och hur skulle de kunna veta det? Läkaren undersöker, på goda grunder, inte rutinmässigt kvinnors blodprov för brist på folsyra med mindre det finns en särskild orsak att göra det.
Vill du vara säker på att du äter de matvaror som innehåller extra mycket folsyra ska du välja matvaror som lever, bälgfrukter och grönsaker – särskild de grönsaker som är naturligt starkt gröna från naturens sida, som t.ex. bönor, grönkål, spenat, brysselkål, m.fl.
Kom ihåg att lever också innehåller mycket A-vitamin som du inte ska ha för mycket av när du är gravid, så ät det med omtanke.
Folsyredepåerna i kvinnans kropp ska fyllas upp regelbundet, då vitaminet endast håller i några få månader, i motsats till t.ex. det nära besläktade B12-vitaminet där depåerna kan hålla i flera år efter att ha fyllts upp.
Folat, folacin och folsyra – Är allt det samma?
I samband med graviditet är det många begrepp att hålla reda på, ett av dessa begrepp är folsyra, folat eller folacin, benämnt folsyra i dagligt tal.
Det är i och för sig tal om det samma, men det finns olikheter.
I naturen kallas det naturligt förekommande B-vitaminet folat eller folacin, medan folsyra är det syntetiska namnet, och det namn som de flesta använder till vardags, och därför också det ord vi använder här i artikeln.
Folsyra före graviditet
Då en graviditet kan ske oväntat och utan att vara planerad, är det viktigt att försöka förebygga att en folsyrebrist uppstår, särskilt i den perioden då kvinnan är fertil och har möjlighet att bli gravid.
Då man inte i förväg vet om man som kvinna har täckt upp behovet via sin kost, rekommenderar Livsmedelsverket att alla kvinnor som har möjlighet för att bli gravid, tar ett tillskott av folsyra dagligen.
Du kan välja att köpa en produkt som endast innehåller folsyra, eller så kan du välja att köpa en multivitamintablett som inte bara innehåller de 400 mikrogrammen folsyra, utan också de övriga rekommenderade mängder av vitaminer och mineraler som en kvinnokropp har användning för.
Genom att ta ett dagligt tillskott kan man säkra sig att kvinnans kropp har täckt upp tillräckligt av det viktiga B-vitaminet, och att depåerna har fyllts väl upp innan det finns tecken på graviditet, eller ägglossning sker.
Det kommer att avsevärt minimera risken för att kvinnan senare blir gravid men då inte når att fylla upp depåerna förrän det är för sent.
Om du inte vill ta ett tillskott av folsyra förrän du gärna vill bli gravid, kan du börja med kosttillskottet när du slutar med preventivmedel, eller ännu bättre; börja 3 månader innan – det kan ju vara så att du blir gravid väldigt snabbt.
Folsyra och graviditet
I Sverige föds det dessvärre varje år barn med missbildningar, och hos ca 10% av alla dessa bebisar orsakas missbildningen en så kallad neuralrörsdefekt som i dagligt tal oftast kallas ryggmärgsbråck.
Missbildningen orsakas av att strukturer kring ryggmärgen inte sluts som det egentligen är meningen att de ska, och det resulterar i att delar av en eller flera ryggvirvlar sedan fattas hos det färdigutvecklade fostret.
Många bebisar föds varje år med en mild variation av denna defekt, och dessa barn kommer kanske inte att få symptom senare, eller också får de symptom i en mycket mild grad.
Det kanske förvånar dig att höra att upp mot 33 av 100 bebisar föds med den speciella milda neuralrörsdefekt som är ganska ofarlig. Namnet på neuralrörsdefekten heter något så fint som Spina bifida occulta, skulle du vilja läsa mer om den. Det kan du t.ex. här: http://www.rbu.se/diagnos/ryggmargsbrack
Det är dock inte alla bebisar som föds med ryggmärgsbråck som har sådan tur. Om en bebis föds med neuralrörsdefekt av en svår grad kan det komma att få stora konsekvenser för barnets liv och dess familj under många år framöver.
Och den hårda sanningen är att hos vissa bebisar kommer missbildningen att vara så allvarlig att bebisen inte kommer överleva.
Då en neuralrörsdefekt uppstår mycket tidigt i fosterstadiet – ofta redan innan kvinnan vet att hon är gravid – har intresset varit stort för att ta reda på varför missbildningen sker, och hur man kan öka sannolikheten för att den kommande bebisen inte alls får den.
Folsyrebrist under graviditet – och neuralrörsdefekter
Det har påvisats flera olika orsaker till att neuralrörsdefekter sker, och en av dem är att många kvinnor inte har fyllt upp de nödvändiga folsyredepåerna i god tid innan ägget blir befruktat av spermien.
Sannolikheten för att dessa kvinnor på en eller annan tidpunkt blir gravida och inte har tillräckligt med folsyra i kroppen när neuralrörsdefekterna uppstår, är därför hög.
När neuralröret sluter sig – oftast innan kvinnan får de första tecknen på graviditet, kan hon inte hinna förhindra att missbildningen uppstår.
Därför är det viktigt att du gör vad du kan för att förebygga- och får fyllt upp folsyredepåerna i god tid innan graviditetstesten blir positiv.
Behöver alla kvinnor 400 mikrogram folsyra dagligen?
Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor att de tar ett extra tillskott av folsyra för eksempel Babyplan Folsyra varje dag under den period de kan bli gravida, eller senast när de försöker att uppnå en graviditet.
Har du som kvinna tidigare fått ett barn med neuralrörsdefekt, är det viktigt att du tar ett samtal med din läkare och får folsyra på recept. Detta för att du har en mycket högre risk att få ett barn med en liknande missbildning senare i ditt liv.
Därför är det mycket viktigt att du tar ett mycket högre tillskott av folsyra varje dag, och även om det kan verka våldsamt kommer din läkare att skriva ut tabletter som var och en innehåller 5000 mikrogram folsyra.
Det kan vara just den mängd som gör att du inte ännu en gång blir gravid med ett barn där en neuralrörsdefekt uppstår.
En avslutande kommentar om folsyrans viktighet under graviditet
Jag har inte skrivit den här artikeln för att sätta skräck i dig, eller för att du ska bli nervös eller rädd. Jag har uteslutande skrivit den för att göra dig uppmärksam på att du har en möjlighet att kunna förebygga och därmed minimera risken för att din baby får ett ryggmärgsbråck.
Är du redan gravid så försök slappna av och njut graviditeten. Om du skulle vara en av de kvinnor som har fattats folsyra, så får du bara låta sakerna och naturen gå sin gilla gång.
Läkarna är duktiga idag, och kom ihåg att största delen av neuralrörsdefekterna är ganska harmlösa och att 1 av 3 människor lever med dem varje dag utan problem.
Jag hoppas att du läser den här artikeln nu för att du planerar en graviditet och därmed vet jag att min artikel kan göra en skillnad för dig och ditt kommande barn.
Mitt råd, och Livsmedelsverkets rekommendationer, börja att ta 400 mikrogram folsyra – och börja redan den dag i dag.
Följ också i övrigt Livsmedelsverkets övriga goda råd och rekommendationer när du vill bli gravid eller redan är gravid.
Det kan alldeles inte skada – bara gynna. Både dig, din kropp och din kommande baby.
Källor:
Livsmedelsverket – Råd om folsyra for kvinnor
11 mars 2016