meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

4 typiska symtom på ägglossning som du kan hålla koll på

Vet du när i din cykel som du har ägglossning, vet du vad som är tecken på ägglossning, eller är du fortfarande osäker och ställer dig frågan: vad är ägglossning?

Det är långt ifrån alla kvinnor som fysiskt märker av ägglossningssymtom när det börjar, och många känner inte heller till sin egen kropps olika tecken på ägglossning. För vad är det egentligen som man ska hålla koll på? Men att lära känna denna biologiska superkraft är ett mycket starkt redskap – särskilt när du gärna vill bli gravid.

Först och främst, vad är ägglossning egentligen?

Ägglossning, ibland förkortat “äl’, är en naturlig del av den kvinnliga menstruationscykeln, och den tid i cykeln där dina chanser för att bli gravid är som störst.

Det som sker när du har ägglossning, är att en mogen äggcell har släppts från äggstocken, och är redo att bli befruktad av en spermie. Om de två möts, så kan det leda till en graviditet. Det är själva processen med mognandet och frisläppandet av ägget som kallas för ägglossning.

Tidpunkten för ägglossning varierar

Inga kvinnors cykler är lika, och du kan därför inte heller räkna med att du har ägglossning på samma tid som din kompis, även om ni skulle råka ha menstruation på samma tidpunkt.

Av samma skäl har det utvecklats ägglossningstest som fungerar mycket likt en vanlig graviditetstest, och som snabbt kan ge svar på om man har ägglossning på gång eller inte. Är svaret positivt, betyder det att du har äggcell(er) som är klara för befruktning, och att det därför är en given tidpunkt att ha samlag på om du gärna vill bli gravid.

Det är inte helt ovanligt att ägglossningstester och graviditetstester blandas samman, men det är fråga om två helt olika tester, och en ägglossningstest kan inte ge dig svar på om du är gravid.

Vanliga symtom på ägglossning

Känner man av ägglossning när den börjar? Som tidigare nämnt, är det inte alls säkert att du märker någon skillnad, men när du väl lärt känna några typiska ägglossningstecken, kommer du att vara mycket bättre rustad för att veta vad du ska hålla koll på.

Inga kvinnor är lika, men många ägglossningssymtom är. Här nedanför ser du några av de typiska tecken på ägglossning som kvinnor upplever.

Ökad mängd sekret

Ägglossning och sekret, vad har dessa två gemensamt? Ditt sekret ändrar sig i takt med din cykel, och när du har ägglossning kommer att av de mest synliga bevisen vara just ditt sekret. Under ägglossningen ändrar sekretets utseende något, och det blir tunnare, mer elastiskt och bli genomskinligt eller vitt – lite likt äggvita. Sekret är därför ett mycket uppenbart symtom på ägglossning.

Förhöjd kroppstemperatur

Din kroppstemperatur ändrar sig också under ägglossning. Den stiger faktiskt i genomsnitt med 0,5 grad, och om du mäter din temperatur dagligen kommer du alltså att kunna registrera det här uppsvinget, och mycket exakt se när du har ägglossning. Att kroppstemperaturen ökar är ett av de symtom på ägglossning som man kan utgå att alla kvinnor har gemensamt, även om du inte själv lägger märke till det, och därför finns det också smarta appar som kan hjälpa dig till graviditet eller undvika en oönskad graviditet med hjälp av “temperaturmetoden”.

Blödning

Att ha röd/brunaktiga flytningar eller fläckblödningar under ägglossning är helt ofarligt och helt normalt, även om det kan orsaka förvirring när du försöker ta reda på om du faktiskt har ägglossning eller en lätt menstruation. De två blir därför inte helt sällan ihopblandade.

Orsaken till att du kan blöda under ägglossning finns i hormonerna. Östrogennivån tar ett jättesprång i dagarna innan ägglossning, och efter ägglossning minskar det igen, vartefter progesteronnivån stiger. Det är denna hormonella dans som kan orsaka röd/brunaktiga flytningar eller fläckblödningar. Om blödningen åtföljs av andra symtom som kramper, eller fortsätter i flera dagar, kan andra orsaker ligga till grund för den, och då bör du kontakta barnmorska/läkare.

Ömma bröst

På samma sätt som blödning kan uppstå som ett resultat av hormonella svängningar, kan dessa svängningar även orsaka ömma bröst. Det är nämligen inte onormalt att ha ömma bröst och/eller ömma bröstvårtor under ägglossning. Ömheten börjar ofta under ägglossning, och kan vara ända fram till din menstruation börjar.

Osannolikt att ha menstruation och ägglossning samtidigt

Menstruation och ägglossning går hand i hand, och som du har kunna se här ovanför kan de två också emellanåt bli förväxlade på grund av liknande symtom. Men kan man ha menstruation och ägglossning samtidigt? Som utgångspunkt är det rätt osannolikt att du skulle ha båda samtidigt. Men eftersom varaktigheten på kvinnors cykler varierar, är det inte omöjligt att kvinnor som har cykler kortare än 25 dagar upplever sammanträffande mellan menstruation och ägglossning. Det betyder också att kvinnan under den här perioden skulle kunna bli gravid även om hon har menstruation.

Källor:

1177.se

reproduktivlivsplan.se

netdoktor.se

hormonfri.nu/temperaturmetoden/

Woman photo created by freepik

Relaterede artikler

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på.

Läs mer

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid?

Läs mer

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra?

Läs mer

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar