meny
Artikler om fertilitet | Goda råd för att uppnå graviditet

När kan man bli gravid?

Många kvinnor går med en önskan om att bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre – De vill bli gravida.

I skolan får unga flickor en genomgående information om hur viktigt det är att skydda sig med den rätta preventivmetoden för att undvika graviditet.

OCH det är mycket viktigt, men när man sedan slutar med preventivmedlen, påminns många kvinnor om att det kanske inte är så lätt att bli gravid som de hade räknat med.

Många saker och hormoner ska nämligen vara i balans och kunna samarbeta innan en graviditet kan bli till.

Hur vet man när kan man bli gravid?

Efter att internet har blivit något som nästan alla människor har tillgång till, har det också i stigande grad blivit lättare att söka information – även kring vad som sker i processen när man gärna vill bli gravid.

Det är nämligen bara ganska få dagar i en kvinnas menstruationscykel som hon har möjlighet att bli gravid, denna period kallas för den fertila eller fruktbara perioden och ligger i dagarna kring kvinnans ägglossning.

Om kvinnan inte har samlag i de fertila dagarna kommer hon att missa chansen i just den cykeln, och måste då vänta ca 28 dagar innan hon på nytt kan få chansen att bli gravid.

Bli nu inte orolig om du inte exakt har 28 dagar i din cykel – För att ha något att utgå från så har man som en generell regel bestämt sig för hur många dagar en kvinnas cykel varar, men den perioden kan vara både kortare eller längre.

Hur blir man gravid?

För att bli gravid ska kvinnan alltså ha samlag med sin partner i dagarna innan ägglossning, kvinnans ägg som ska befruktas kan endast överleva i max. 24 timmar, men som tur är, är spermierna mer levnadsdugliga.

Det ger kvinnan en större chans att bli gravid i varje cykel, då kvinnan kan ha samlag i upp till 5 dagar innan hon faktiskt har ägglossning, och ändå ha chansen att bli gravid.

Spermierna vandrar nämligen upp genom slidan, vidare upp i livmoderhalsen, upp i livmodern, och ut i äggledarna, där de sedan väntar på att kvinnans ägg frisläpps, och därmed är klara för befruktning.

När en spermie har hittat vägen in i ägget sker befruktningen, och kvinnan är i princip gravid.

Det går dock ett par veckor innan hon blir medveten om graviditeten och det fantastiska mirakel som sker i hennes kropp.

Vad kan man själv göra för att bli gravid?

Det är många saker som kvinnan själv kan göra för att bli gravid, först och främst ska hon se till att hon och hennes kropp har det bra, försöka nå – eller hålla sin idealvikt och tänka över vad hon äter, dricker och företar sig – generellt sett använda sitt sunda förnuft.

Om hon frågar sig själv om det hon gör just nu ev. kan skada en kommande graviditet eller ett ofött foster, så ska hon kanske överväga om hon bör fortsätta, eller kanske fortsätta i en annan grad än tidigare.

Om man inte redan gör det, är det en god idé att sätta ett kryss i almanackan den första dagen när menstruationen börjar, försöka ha samlag varannan dag från det att menstruationen slutar fram tills nästa menstruation börjar.

På det viset kan kvinnan nästan inte undvika att träffa ägglossningstidpunkten och/eller att det finns friska spermier på plats i äggledarna när ägget frisläpps vid ägglossning.

Tips: Kom ihåg att ta 400 mikrogram folsyra redan innan du blir gravid, och börja helst redan när ni tar beslutet om att bli gravida och slutar med preventivmedel.

Folsyra som Babyplan Folsyra hjälper det ofödda barnet genom att minimera risken för medfödda missbildningar i bl.a. hjärna och ryggrad. Då utvecklingen av dessa sker mycket tidigt i graviditeten – oftast innan kvinnan ens är medveten om att hon är gravid – så är det viktigt att kvinnans kropp redan har tagit upp folsyran i kroppen.

Hur lång tid tar det för att bli gravid?

För några kvinnor är det inte något problem att bli gravid, och det är inte ovanligt att dessa kvinnor blir gravida vid samlag redan med detsamma efter att de har slutat med användandet av preventivmedel.

Men så är det inte för alla kvinnor. Först när beslutet om att bli gravid har tagits, kan det för många kvinnor inte ske snabbt nog.

Men tålmodigheten kan rätt så omgående sättas på prov.

Det är nämligen helt normalt att det tar upp till ett helt år innan kvinnor blir gravida – men i gengäld kommer hela 85% av alla kvinnor också att uppleva det.

Inom 12 månader kommer 5% av alla kvinnor att bli gravida, medan de sista 10% kommer att behöva söka hjälp från läkare för att få möjlighet att bli gravida.

I varje cykel har en kvinna generellt 20-25% chans att bli gravid och när det sker beror på flera olika saker som t.ex. viktproblem, ålder, hormoner och om kvinnan överhuvudtaget är sund och frisk utan ev. underliggande underlivsproblem som kanske inte upptäcks förrän kvinnan och hennes partner söker hjälp för att uppnå graviditet.

Utöver det bör man vara uppmärksam på om mannen ev. har en nedsatt spermiekvalitet eller andra problem som kan påverka hans förmåga till att göra kvinnan gravid.

Källor:

American Pregnancy Association
Livsmedelsverket – Folsyra
Vårdguiden 1177

Relaterede artikler

Vet du när du har ägglossning, eller vilka symtom du ska hålla koll på? Om inte, så får du här 4 typiska tecken på ägglossning som du kan använda dig av.

Läs mer

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid?

Läs mer

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning.

Läs mer

Det kan finnas många anledningar till att du inte får mens, eller att din menstruationscykel är oregelbunden. Läs mer om utebliven mens hos billiga-tester.se

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar