Senast uppdaterad, 27 September 2018

Endometrios och fertilitet

Endometrios är ett kroniskt tillstånd som påverkar kvinnan både fysiskt och psykiskt. Ungefär var tionde kvinna har sjukdomen, men endast 60 % av kvinnorna med sjukdomen har symptom. Läkare tror att det finns ett stort mörkertal av kvinnor med endometrios då det kan vara svårt att diagnostisera och få hjälp för och det tar ofta sju till åtta år från det att man får sina första symptom tills att man får diagnosen.

Endometrios är en kronisk sjukdom som påverkar var tionde kvinna i Sverige

Varför får endast vissa kvinnor endometrios?/ Vad beror endomatrios på?

Vid varje menstruation förbereder sig livmoderslemhinnan sig genom att växa sig tjockare, för att kunna ta emot ett ägg, men om ingen befruktning skett, stöter kroppen ut livmodersslemhinnan tillsammans med mensblödningen. Ibland kan kroppen råka stöta ut livmoderslemhinnan åt fel håll, och istället stöta ut den genom äggledaren och ut i bukhålan.

Kroppens immunförsvar brukar kunna ta hand om den vilseledda livmoderslemhinnan och eliminera den, men ibland lyckas inte immunförsvaret eliminera allt, och livmoderslemhinnan slår rot och förökar dig. Livmoderslemhinnan börjar växa som knappnålsstora knottror och växer ofta i grupper som kallas härdar som lätt blir irriterade och skapar smärta. Dessa härdar reagerar på hormonerna östrogen och progeston, hormonerna som styr mensen, och när kvinnan har menstruation blir det blödningar i endometrioshärdarna, vilket ökar den redan befintliga irritationen och smärtan. Kroppens immunförsvar skickar hela tiden ut ämnen för att bli av med endometrios, vilket orsakar inflammation och gör nerverna mer känsliga och kroppen svarar på inflammationen genom smärtimpulser som ger mer smärta. Det finns studier som har visat att endometrios är ärftligt, och sannolikheten för att få endometrios är större om du har en släkting med sjukdomen, än om du inte har det.

Symptomer på endometrios

Endometrios kan ge många olika symptom och alla kvinnor känner av symptomen olika. Vissa kvinnor känner inte av symptomen alls och är ovetande om att de har Endometrios, medan andra kvinnor har stora problem med sjukdomen.

De vanligaste symptomen på endometrios är:

 • Kraftig smärta vid mens som ofta förvärras i slutet av mensen
 • Mellanblödningar eller rikliga mensblödningar
 • Det finns blod i urin eller avföring när du har mens
 • Smärta vid ägglossning
 • Smärtor inne i slidan och magen vid samlag
 • Förstoppning eller diarré
 • Smärta i korsryggen och ut i benen
 • Urinvägsliknande symptom så som att du ofta känner dig kissnödig eller att det svider när du kissar
 • Du känner dig ofta sjuk med trötthet, illamående och feber
 • Du har svårt för att bli gravid

Symptomen kommer ofta i perioder, där smärtan och symptomen ökar under en period och sen går ner igen. Oftast har den drabbade kvinnan bättre och sämre perioder med starkare eller svagare symptom. Har man endometrios kommer symptomen ofta redan i samband med de första menstruationerna i tonåren, och försvinner oftast i samband med klimakteriet, men i vissa fall har kvinnan symptom och smärtor även efter klimakteriet.

Gravid med endometrios

Endometrios leder ofta till nedsatt fertilitet och svårigheter med att bli gravid. Bland kvinnor utan endometrios är det ca 5-10% som inte kan bli gravida utan hjälpmedel, men för kvinnor med endometrios är det upp till 30 % av kvinnorna som har svårt för att bli gravid på naturlig väg. Endometrios medför en större risk för missfall då sjukdomen kan göra det svårare för äggen att bli befruktade, och inflammationerna på livmodern kan göra att livmoderslemhinnan inte fungerar som det ska, vilket kan göra det svårare för befruktade ägg att fastna i livmodern. Provrörsbefruktning, IVF, är den vanligaste metoden för kvinnor med endometrios att bli gravida, och chanserna för att bli gravid genom provrörsbefruktning med endometrios är lika stora som att bli gravid genom provrörsbefruktning utan endometrios. Du kan testa din fertilitet med ClearBlues fertilitetsmonitor . och du kan också själv följa din ägglossning genom att använda våra säkra ägglossningstest.

Diagnostisering av endometrios

Det kan vara svårt att diagnostisera endometrios då det är vanligt att läkaren misstar sjukdomens symptom för kraftig mensvärk, urinvägsinfektion eller känslig tarm. Det är viktigt att få diagnosen och rätt behandling så tidigt som möjlig, för att minska risken för komplikationer. Därför är det viktigt att du kontaktar en gynekolog eller läkare om du misstänker att du har endometrios, och att du går till en annan läkare om du inte får den behandling som du behöver.

I Sverige finns det flera endometrios specialiserade mottagningar som du kan ringa om du har frågor om symptom och behandlingar. För att ta reda på om du har endometrios måste en gynekologisk undersökning och ett vaginalt ultraljud göras. Med hjälp av ultraljudet kan läkaren se om det finns cystor, så kallade chokladcystor, på äggstockarna från endometrioshärdarna.

Visar det sig att du ha endometrios påbörjar du oftast en behandling direkt efter att du fått din diagnos. När läkaren misstänker endometrios påbörjas ofta en hormonbehandling medsmärtlindring för att minska besvären så fort som möjligt, och för vissa kvinnor är detta nog för att bli av med symptomen och smärtan. Om besvären inte lindras av hormonbehandlingen och smärtlindringen används ofta laparoskopi, en slags titthålsoperation. Läkaren gör ett snitt vid naveln och för in en lampa med videokamera i magen för att se livmodern. Äggstockarna, äggledarna och insidan av bukhålan, vilka är de vanligaste placeringarna för endometrioshärdar undersöks.

Oftast ser läkaren härdarna tydligt, men ibland behövs det ta vävnadsprover för mikroskopisk undersökning för att kunna diagnostisera endometrios.

Behandling av endometrios

Du kan aldrig bli av med din endometrios, men det finns många olika behandlingar som lindrar besvären, och du får prova dig framtillsammans med din läkare till vilken typ av behandlingar som passar dig bäst. Oftast brukar behandlingen innehålla både en hormonbehandling och smärtlindring.

Smärtbehandling

För att lindra smärtan rekommenderar läkare i första hand receptfria smärtstillande läkemedel, så som Paracetamol som finns i Alvedon och Panodil tillsammans med NSAID som finns i Ipren, Ibuprofen och Naproxen. Om denna behandling inte är tillräcklig kan läkaren ge en tilläggsbehandling i form av Gabapentin eller Saroten. Kvinnor med stor smärta kan behöva starkare smärtlindring med medicin så som Tradolan eller Citodon som båda är morfinliknande. Du kan också få hjälp av en smärtspecialist eller en gynekolog med stor erfarenhet av smärtbehandling för förstår smärtan och för att kunna få smärtbehandling för just den unika situationen.

Hormonbehandling

Östrogen påverkar endometrios negativt, och därför behandlar man ofta endometrios genom att minska nivåerna av östrogen i kroppen och genom att stoppa ägglossningen och menstruationen för att minska aktiviteten i endometrioshärdarna och lindra smärtan. Vanligtvis startar denna typ av behandling med vanliga p-piller som har både östrogen och gesstagen, fungerar inte det provar man ofta läkemedel som endast innehåller gentagen eller GnRH-analoger.

Behandling med p-piller

Många p-piller innehåller östrogen och gestagen och fungerar därför som en hormonbehandling. Den enda skillnaden är att du inte tar uppehåll från p-pillerna utan tar dem varje dag. Många kvinnor blir helt utan blödning när de äter p-piller varje dag, och det inte farligt att inte ha någon mens under behandlingen. Denna behandling fungerar endast om du blir helt blödningsfri genom att kontinuerligt äta p-piller. Får du fortfarande blödningar även om du äter p-piller utan uppehåll passar denna behandling inte dig.

Behandling med gestagen

Hormonet genstagen gör ofta att du blir utan menstruationsblödningar, vilket gör att smärtan minskar. Genstagen kan tas på olika sätt, men det vanligaste är att de kommer som tabletter, men man kan även ta genstagen i from av sprutor i intervaller mellan var tredje vecka upp till var tredje månad. Vissa hormonspiraler innehåller också gestagen och kan därför också användas för att stoppa blödningar och minska smärtan.

Behandling med GnRH-analoger

GnRH-analoger sätter kroppen i ett konstgjort klimakterie genom att ta bort nästan all östrogenproduktion från äggstockarna vilket minskar smärtan. Läkare brukar ge läkemedel för att skapa en låg östrogenproduktion för att lindra klimakteriebesvär så som svettningar och vallningar. GnRH-analoger kan tas antingen som nässpray eller som en spruta med 3-4 veckors mellanrum.

Kost och motion

Både kost och motion är viktigt för kvinnor med endometrios. Många av kvinnorna med endometrios har också magproblem som blir värre under menstruationen. Det finns ingen speciell kost som hjälper mot endometrios, men många upplever att de mår bättre när de slutar äta kolhydrater så som bröd, ris och pasta. Andra märker av en förbättring när de undviker laktosprodukter.

Läkare rekommenderar att äta ordentligt och varierat, så som:

 • Regerbundna måltider - undvik stora mängder fett
 • Minska mängden kaffe och alkohol - båda kan överstimulera tarmen och skapa problem för en orolig mage
 • Minska mängden av drycker med kolsyra
 • Var uppmärksam på om du tar medicin som kan medföra biverkningar för magen, så som förstoppning.

Utöver en ordentlig kost är det också viktigt för kvinnor med endometrios att motionera regelbundet, då motion sätter igång både magen och produktionen av endorfiner, som båda kan hjälpa mot smärtor. Det kan räcka med promenader eller lättare träning för att frigöra endorfiner.

Om du vill veta mer om dina möjligheter för att bli gravid, kan du kontakta vår samarbetspartner Storkklinik för att beställa ett rådgivningssamtal om din fertilitet.

Källor:

Endometriosföreningen

Tidsskriftet den norske legeforening


Paketerbjudanden i Oktober

Relaterade artiklar

Folsyra kan minska risken för för tidig födsel

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt. Läs mer

Alt du skal vide om graviditet og graviditetstest

De graviditetshormon som heter hCG (humant Choriongonadotropin). hCG börjar produceras av det befruktade ägget efter att det har fäst i livmoderväggen; normalt ca. 6-10 dagar efter befruktningen. I en normal graviditet ökar hCG-nivån snabbt under graviditetens första tredjedel, och fördubblas ca. var tredje dag. Maximal hCG-nivå uppnås normalt i vecka 7-12, där en typisk nivå ligger på upp mot 200.000 mIU/ml. Läs mer

Vilka symptom kan man ha när man är gravid?

Några gravida vet redan att de är gravida innan graviditetstesten blir positiv, och innan de får symptom på graviditet. Andra gravida får symptom först senare. Läs mer

Marknadskontroll av graviditetstester

Läkemedelsverket har under våren -08 utfört en marknadskontroll på graviditetstester sålda via svenska nätbutiker. Läs mer

Släpp taget på din stress – öka chanserna för att bli gravid

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens. Läs mer

Clearblue Fertilitetsmonitor – Frågor & Svar

Clearblue Fertilitetsmonitor har visats i TV-reklam på TV4 och Kanal 5, vilket har medfört ett mycket stort intresse. Det har därför kommit många frågor om Clearblue Fertilitetsmonitor från våra kunder. Här nedanför har vi samlat några av de vanligaste frågorna med tillhörande svar. Läs mer

Tecken på ägglossning – typiska symptom på ägglossning

För att bli gravid är det viktigt att du vet lite kring din ägglossning. Vissa tecken kan ge dig information om ägglossningen är på gång, andra tecken kan bekräfta att ägglossningen har skett. Läs mer

När kan man bli gravid?

Många kvinnor vill bilda familj, föra generna vidare och gå från att vara två till tre - De vill bli gravida. Men när kan man bli gravid? Läs mer

Nytt om Pre-Seed!

Två nyligen utförda studier på Pre-Seed visar att Pre-Seed är det enda glidmedlet som inte skadar spermierna. Den ena studien* syftade till att utvärdera spermiernas möjlighet att befrukta och understödja normal utveckling av embryot, efter kontakt med ett flertal glidmedel för imtimbruk. Läs mer

Går du i graviditetstankar?

Kanske har du då en massa obesvarade frågor om cykler, ägglossning, graviditet och testning, och behöver bra och lättförståelig information. Läs mer

Hur kan man förbättra mäns sädkvalitet?

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet. Läs mer

Kan man amma när man druckit alkohol?

I råden sägs att det inte finns någon medicinsk risk med att dricka ett till två glas vin, en till två gånger i veckan för ammande kvinnor (nolltolerans gäller dock fortfarande under graviditeten). Läs mer

Folsyra minskar risken för autism

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism. Läs mer

Proteiner förklaring till kvinnors fallande fertilitet?

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar. Läs mer

Behöver du folsyra?

Kanske försöker du bli gravid, eller så är du redan gravid. Men har du tänkt på att du kan behöva ett extra tillskott av folsyra? Läs mer

Torra slemhinnor och glidmedel - en bra kombination

Många kvinnor går med torra slemhinnor och lider i stillhet, men det finns hjälp att få. Läs den här artikeln och se hur du kan få det bättre. Läs mer

Hur lång tid tar det att bli gravid

Hur lång tid det tar för dig att bli gravid är beroende på många faktorer. I den här artikeln kan du läsa hur lång tid det i snitt tar att bli gravid. Läs mer

Babyplan GraviGum – Tugga dig till ett pålitligt svar om du är gravid!

Läs mer

Därför ska du äta folsyra före och under din graviditet

Har du folsyrebrist under graviditeten kan din baby få ryggmärgsbråck. Läs här hur mycket folsyra du behöver och hur du kan förebygga innan du blir gravid. Läs mer

Lär känna de första gravidtetstecknen och ta ett test

Vilka graviditetstecken kommer tidigt I graviditeten och vilka graviditetstecken kommer först och är de vanligaste. Vi ger dig svaren på dina frågor. Läs mer

Svenska mäns spermiekvalitet är stabil

Mäns spermiekvalitet kan vara den avgörande faktorn om kvinnan blir gravid eller ej. Är mannens spermiekvalitet bara lite nedsatt kan det påverka en önskan om graviditet. Läs mer

Så blir du snabbare gravid - se över din livsstil

Många saker i din vardag och i din livsstil kan påverka möjligheten för att du kan bli gravid. I den här artikeln kan du läsa vilka saker du ska vara uppmärksam på. Läs mer

Guide till spermiekvalitetstest

Få överblick över 4 självtest för att mäta spermiekvalitet, och gör valet av det rätta testet lättare Läs mer

Fråga en expert i fertilitet

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad. Läs mer

Vitamin B12 ökar antalet röda blodceller hos kvinnor.

När du är gravid är det viktikt at du får i dig vitaminer som kroppen inte själv kan producera - Läs mer om hur du får i dig de viktiga B vitaminer här. Läs mer

Graviditet - Allt du ska veta om att vara gravid

Läs mer

Dålig spermiekvalitet är svårt att prata om

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa. Läs mer

3 fakta du bör känna till när du försöker att bli gravid

Rökning, för mycket socker och under- eller övervikt är alla saker som kan göra det svårare för dig att bli gravid.
Läs mer

Akut p-piller och dagen efter-piller

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt Läs mer

Vitaminer och mineraler är extra viktiga när du vill bli gravid

Få en överblick på alla de viktiga vitaminerna och mineralerna som du ska inta om ni prövar att få barn – Läs mer och bli gravid snabbare Läs mer

Selen förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare. Läs mer

Gravid – Beräkna förlossningsdagen och följ din graviditet

Läs mer

Känner du när du har ägglossning

Om du försöker bli gravid kan det vara en fördel att veta när din ägglossning sker, eftersom det är då du är som mest fruktbar. Få här 3 metoder för att påvisa eller beräkna ägglossning. Läs mer

Vad sker i kvinnans kropp runt ägglossningstiden?

Här kan du läsa vad som händer i din kropp när du har en ägglossningscykel som inte slutar med att du blir gravid? Läs mer

3 helt vanliga frågor om graviditet

Det uppstår många frågor när du försöker bli gravid. Vi har samlat de 3 vanligaste frågorna om graviditet, och ger dig svaren nu. Läs mer

5 råd till dig som gärna vill bli gravid

Ni vill gärna ha ett barn, men vad bör du egentligen tänka på? Vi har samlat 5 råd till dig er som gärna vill bli gravid – PLUS förklaringen varför!
Läs mer

Kan stress påverka ens chanser för att bli gravid?

Forskning tyder på att det kan bli svårare att bli gravid om du är stressad. Därför har vi samlat 4 mindfulnessövningar till dig som försöker bli gravid (och kanske är de bra för andra som du känner)? Läs mer

Att motta graviditets- och ägglossningstester vintertid

Många av våra kunder ställer frågan; Tål testerna att ligga utomhus i t.ex. brevlåda när det är minusgrader ute? Få svar här Läs mer

PCO och graviditet

PCO är en hormonstörning sjukdom som drabbar 10% av kvinnorna i Sverige. Läs mer om symptomen, hur den påverkar kvinnans fertilitet och hur PCO behandlas här Läs mer

Drastisk nedgång av spermieantalet hos män

Under de senaste 40 åren har antalet spermier hos män i västvärlden minskat kraftigt – med över 50%! Detta visar en ny studie publicerad i Human Reproductive Update 2017. Läs mer

Jag är gravid, vad händer nu?

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här. Läs mer

Mannens fertilitet – När är man infertil?

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här Läs mer

Vad är folsyra?

Varför är folsyra viktigt vid graviditet? Vad är ditt dagliga behov för folinsyra? Och vilken mad innehåller folinsyra? Få svar på detta och mycket mer i den här artikeln om folinsyra. Läs mer

Ät dig till en graviditet – 7 kostråd för ökad fertilitet

Billiga-tester.se delar med sig av 7 enkla kosttips som leder till ökad fertilitet, och som ser till att kroppen är redo för en graviditet. Läs om de 7 små justeringarna du kan göra i din vardag för att enkelt öka din fertilitet, och chanserna för en graviditet. Läs mer här! Läs mer

Öka chanserna för att bli gravid med Eveline smart fertilitetssystem

Går du och drömmer om att bli gravid, men det har inte hänt än? Då finns det lyckligtvis hjälp att få! Den nya Eveline Ovulation test ger dig nämligen besked med stor precision om när det är lättast för dig att göra drömmen om familjetillökning till verklighet. Läs mer

Behöver du hjälp?

info@Billiga-tester.se

M-F 9-12 + 12.30-15

040 60 60 645


Dina fördelar

 • Kvalitetstester till ett lågt pris
 • Betala med faktura
 • Diskret leverans
 • Vi skickar beställningar 6 dagar i veckan
 • 21 dagars ångerrätt
 • 21 dagars full returrätt
 • Personlig kundservice
 • Testerna är CE-märkta och godkända av FDA

Läs mer här