meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

IVF-behandling – när storken låter vänta på sig

Sverige upplever i dessa tider ett stadigt växande problem med fertiliteten.

Det uppskattas att 12-15% av befolkningen i loppet av sitt liv har problem med att bli gravida på naturligt vis inom ett år. Orsakerna är bl.a. skadade äggledare, dålig spermakvalitet och ett lågt progesteronnivå.

Läkarvetenskapen har dock tagit jättekliv under senare år, och som en följd därav är det idag goda möjligheter för att få en baby genom konstgjord befruktning.

Ett av dessa sätt är ”In vitro fertilitetsbehandling” (IVF) – en ytterst effektiv metod jämfört med naturlig befruktning.

Chans för graviditet

IVF är idag en kliniskt etablerad verksamhet. Omfattningen av IVF i Sverige ligger på över 20.000 behandlingar om året, något som resulterar i ca 5.000 födda barn. Detta motsvarar drygt 4% av alla barn som föds per år i Sverige.

Dvs. att IVF-behandling kan innebära en god lösning för svenskar med fertilitetsproblem, men hur går det till i praktiken, och vad krävs för att man ska kvalificera sig för en IVF-behandling?

Vad är en IVF-behandling?

In vitro betyder ”i glas” på latin*. Det beror på att det är tal om konstgjord befruktning i ett reagensglas, där ett ägg tas ut från kvinnans livmoder för att därefter befruktas av sperman.

Sperman tas direkt från mannens testikel för att öka kvinnans chans för graviditet. Donatorsperma kan dock också komma i fråga om mannen har nedsatt spermakvalitet.

Efter befruktningen odlas ägget i ett laboratorium under några dagar, vartefter de läggs upp i kvinnans livmoder. Stimulering av livmodern så att den håller kvar ägget, samt en graviditetstest avslutar vanligen förloppet.

*Motsättningen heter ”In vivo”, och kan översättas till ”i organism”.

Så kvalificerar du dig för en IVF-behandling

Funderar ni på en IVF-behandling finns det en rad krav som du först måste uppfylla:

  • Kvinnans äggledare är skadade
  • Insemination med mannens sperma har provats – men misslyckats – minst 3 gånger med orsak ”oförklarlig infertilitet eller lätt till moderat nedsatt spermakvalitet”
  • Det finns störningar i kvinnans ägglossning, och stimulering av äggmognaden samt insemination har provats utan att lyckas.

Få en IVF-baby med en IVF-behandling

Uppfyller du kraven för en IVF-behandling? I så fall är nästa steg: research!

IVF-behandling utförs nämligen inte bara av offentliga aktörer. Även privata fertilitetskliniker, praktiserande gynekologer eller kliniker ledda av barnmorskor genomför IVF-behandlingar.

Det kan med andra ord vara en god idé att träffa flera olika godkända behandlare innan ni väljer den som ni känns tryggast med. Kom ihåg att alltid ha formaliteterna klara innan ni kastar er ut i ”projekt IVF-baby”!

» Behöver du professionell råd om fertilitet? Läs mer här

Källor:

https://www.medscinet.com/qivf/

https://www.doktorn.com

Relaterede artikler

I en nyligen utförd studie (Rapport-Hubschman et al., Fertility & Sterility Oct 2009), fann man att kvinnor som hanterade sin infertilitet genom mental avkoppling och genom att ’släppa taget’ om sin stress, fick en märkbart högre graviditetsfrekvens.

Läs mer

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt.

Läs mer

Många kvinnor använder varje år ett såkallat akut p-piller när de inte vill ha en oönskad graviditet. De flesta använder dagen efter-piller som man kan köpa på det lokala apoteket utan att behöva ett recept. Läs här om dagen efter-piller och dess effekt

Läs mer

Du har säkert hört talas om östrogen. Är du kvinna och i barnafödande ålder bör du också känna till hormonet progesteron (även kallat gulkroppshormon), som dels är ett förstadium till bl.a. östrogen, men som också dels verkar i sig självt. Man kan säga att progesteron är en av nyckelingredienserna i den tidiga graviditetsfasen. Har du […]

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar