meny
Artikler om fertilitet | Är gravid

Jag är gravid, vad händer nu?

Du står med ett positivt graviditetstest i handen, och nu går det upp för dig att du inte har någon aning om vad som kommer hända. Vi svarar på alla de frågor som nyblivet gravida ofta går funt och funderar över – så att du kan känna dig trygg genom hela din graviditet.

Vad ska jag göra nu? Hur långt gången är jag? Vilka vitaminer behöver jag, och får jag verkligen träna som vanligt under min graviditet? Det finns så många obesvarade frågor, så fort man upptäcker de där två röda strecken på graviditetstestet. Som tur är så finns det lika många bra och hjälpsamma svar. Det finns nämligen tusenvis av goda råd och rekommendationer man kan följa när man ska bli mamma. Vi har samlat den viktigaste informationen, och svar på alla era frågor som kommer under graviditeten.

När du upptäcker, att du är gravid

De flesta känner först av gravidsymptomen i vecka 3. Behovet av att gå på toaletten ökar, trötthet och illamående är bland de vanligaste symptomen, men humörsvängningar är inte heller helt onormalt. När symptomen börjar visa sig kan man misstänka att en graviditet är orsaken, men långt ifrån alla använder ett graviditetstest för att bekräfta att så är fallet. Ett positivt graviditetstest sätter igång många tanker, och den första frågan många ställer sig själv är: Vad ska jag göra nu? Det korta svaret är att du ska kontakta din läkare, som bjuder in dig för ett samtal om din graviditet. Vid besöket fastställer läkaren om du är gravid eller inte. Läkaren går tillsammans med dig genom alla steg av graviditeten, ger dig en journal, och tillsammans bokar ni tid för det första ultraljudet. Både din graviditetsjournal och ultraljuden är viktiga delar av din graviditet. Du kan läsa mer om det här:

Det kan du läsa i graviditetsjournalen

Graviditetsjournalen är viktig. Det är det första papper som bevisar att du är gravid, och en journal, som ger en överblick över graviditeten för både läkare, sjuksköterska och barnmorska – men också för dig själv. Graviditetsjournalen innehåller nämligen information om dig och resultaten från de undersökningar och ultraljud som du har varit på. Din graviditetsjournal berättar tex. om fosterställning, barnets vikt, hjärtljud, och hur långt gången du är. Men den berättar också mycket om dig, så som din vikt, blodtryck och vatten i kroppen. Sist, men inte minst finns där information om vem det är som undersökt dig, och vilka undersökningar du har gjort.

Följ graviditeten genom ultraljuden

Under graviditeten har du möjlighet för att göra flera ultraljud, för att säkerhetsställa att allt är bra inne i magen. Ultraljudet kan också hjälpa er fastställa beräknad födsel, i fall att du är osäker på hur långt gången du är. Ultraljuden kan hjälpa läkarna säkerhetsställa att allt är bra i magen och att barnet växer som det ska, men det ger också trygghet, då föräldrarna får så mycket information som möjligt, och kan skapa ett band och tillhörighet med det lilla knytet.

  • Vecka 6-8: Tidigt ultraljud görs för att bekräfta att det finns ett foster, görs oftast endas på graviditeter som kommit till genom IVF.
  • Vecka 11-14:  Första ultraljudsundersökningen
  • Vecka 13-20: Rutinmässiga ultraljud för att kontrollera att fostret lever, hur många foster det är, hur långt gången du är och om fostret har någon förändring.
  • Vecka 32-34: Vissa landsting fortsätter med de rutinmässiga ultraljuden även i slutet av graviditeten.

En bra kost under graviditeten

Många gravida tänker mer på vad de äter under graviditeten än vad de vanligtvis gör. Även om du inte ska äta dubbelt så mycket som du vanligtvis gör, så är det viktigt att se till att barnet får i sig ordentligt med näring. All näring som barnet får kommer nämligen genom navelsträngen. Därför är det viktigt att du får i dig tillräckligt med vitaminer och näring för er båda, men det behöver inte vara svårt!
 Vi har samlat några enkla råd som du kan ta med dig i vardagen:

Följ vårdguidens och livsmedelsverkets kostråd

Ett bra råd till gravid, och alla andra, är att äta vanlig och varierad mat. Så om du redan vet vad en balanserad och varierande kost är, är du redan halvvägs. I grund och botten handlar det om att äta mat från alla delar av kostcirkeln. Din kost ska därför gärna innehålla både kött, fisk, mjölkprodukter, frukt och grönt och kornprodukter.

Finns det någon mat jag ska undvika?


Det är endast få matprodukter som gravida ska undgå, eller begränsa sitt intag av, så som:

  • Fisk från Östersjön och insjöar
  • Lever, leverpastej och paté
  • Coca-cola, te och kaffe (Max. 3 koppar om dagen)
  • Lakrits (max. 50g om dagen)
  • Opastöriserade mjölkprodukter och ostar, så som mögelost och färskost

Köp rätt vitaminer

Under graviditeten förändras kroppen, vilket också ändrar kroppens behov av vitaminer. Detta betyder att din kropp har ett utökat behov av vitaminer under graviditeten. Därför rekommenderas du att äta vitamin tabletter som ett supplement till de vitaminer du får genom din kost. Vi har gjort en lista över de viktigaste vitaminer, och en guide till när under graviditeten de behövs.

  • Före graviditeten – eller så fort som möjligt: Folsyra minskar risken för skador på fostrets hjärna och ryggmärg. Om du planerar att bil gravid rekommenderas du att ta Folsyra tabletter innan du blir gravid. Om graviditeten inte är planerad ska du börja äta folsyra tabletter så for som möjligt efter att du upptäck graviditeten. Du kan köpa olika folsyra tabletter här.
  • Från vecka 10: Ditt behov för järn ökar under graviditeten. Järn stimulerar produktionen av röda blodceller och ser till att ditt barn får den näring de har behov för. Det finns flera olika typer av järntabletter till gravida.
  • Under hela graviditeten: Fiskolja, kalk och D-vitamin 

Så mycket får du lov att träna när du är gravid

Graviditet är inte en anledning till att helt sluta träna, men det kan vara en bra ide att se över sin träning och anpassa den till graviditeten. Kontaktsport, så som handboll, fotboll, boxning och andra sporter där du kommer nära andra i full fart kan vara skadligt för barnet. Men all träning är inte farligt, och det är alltid bra att motionera regelbundet, oavsett om du är gravid eller inte. Att springa en runda, ta en cykeltur, lättare styrketräning, yoga och simning är alla exempel på bra träning för att hålla igång under graviditeten.

Källor:

Läs mer här om graviditet

Gravid? Det här ska du göra nu

Se mer om graviditet hos UMO (Ungdomsmottagningen)

Relaterede artikler

tt positivt graviditetstest följs ofta av millioner av frågor om vad som kommer hända härnäst. Billiga-tester.se har samlat och svarat på de vanligaste frågorna här.

Läs mer

Att höra ditt barns hjärtslag kan vara mysigt och lugnande, och nu har du möjlighet att använda en hjärtljudsmonitor och lyssna var och när du vill.

Läs mer

När man är gravid börjar dagar och speciella datum att ha en stor betydelse i ens vardag. Det finns alltid nya datum i framtiden som man ska vara uppmärksam på som gravid eftersom kontroller och undersökningar är en naturlig del av en graviditet. Och så finns det naturligvis det viktigaste datumet – den dag man […]

Läs mer

Med diagnosen PCOS finns det en ökad risk för graviditetskomplikationer, och i den här artikeln kommer vi närmare 7 av de vanliga riskerna.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar