meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

P-piller och graviditet: Så snabbt kan det gå efter p-pillerstopp

För många svenska kvinnor är det att använda hormonellt preventivmedel, som p -piller, en normal del av livet. Men hur ska du tänka när du överväger att sluta med p -piller för att skaffa barn, och ska du då förvänta dig utmaningar med att bli gravid? I den här artikeln tittar vi närmare på vad din kropp går igenom när du slutar ta piller.

Vad händer när du slutat att ta p-piller?

En dansk studie från 2013 visade att 42% av kvinnorna i fertil ålder använde hormonellt preventivmedel, och många av dessa kvinnor hade använt denna form av preventivmedel i 5-20 år. P -piller har i många år varit det mest använda hormonella preventivmedlet bland kvinnor, men efter att ha använt dem i så många år, vad händer när du slutat med p-piller?

Så fungerar din mens efter att du slutat med p-piller

När du slutar att ta p-piller måste din kropp plötsligt räkna ut allt själv. Med pillren i systemet har kroppen så att säga haft en färdplan för vad som ska hända, för hormonerna som intas genom pillren dikterar stridens gång. Efter ett p-pillerstopp lämnas kroppen åt sig själv, och det betyder att den måste producera sina egna hormoner som styr både din ägglossning och menstruation.

En oregelbunden cykel kan förväntas

Hur lång tid det tar innan du får mens efter att du slutat med p -piller går inte att säga, eftersom det kan variera från person till person. För vissa kan cykeln återgå med blixtens hastighet, medan det för andra kan ta upp till ett halvt år. I genomsnitt sägs det att det tar 2-4 månader för en cykel att återgå efter att ha stoppat p-piller. Om det har gått mer än 6 månader sedan du slutade och cykeln inte har återgått till det normala bör du kontakta din barnmorska/läkare.

Det kan förväntas att din mens under tiden från att du slutat med p -piller tills du får en vanlig menstruation kännetecknas av instabilitet. Det betyder att din menstruation inte nödvändigtvis kommer vid den förväntade tiden varje månad, precis som varaktigheten och intensiteten kan variera. Att menstruationen i den efterföljande tiden är oregelbunden är därför helt normalt.

När är p-piller ur kroppen efter att ha slutat?

Att kroppen kan påverkas i månader framåt genom att ha slutat med p-piller är en sak, men det tar faktiskt inte mer än några dagar från att du slutat med p-piller innan de är ur kroppens system. Kroppens arbete med att få igång sitt eget system startar nästan omedelbart.

När kan man bli gravid efter p-piller?

När du har använt p ​​-piller i flera år och bestämmer dig för att sluta för att du vill bli gravid kan det vara med en gnagande känsla av oro om p-piller faktiskt har haft en negativ inverkan på kroppen. Kommer det att vara svårt att bli gravid, eller kommer det att ta mycket lång tid?

Som nämnts ovan tar det bara några dagar innan effekten av p-piller är ur kroppens system. Det betyder också att du faktiskt kan bli gravid efter p-pillerstopp mer eller mindre direkt – och det händer vissa. För ca. hälften av kvinnorna kommer det att ta ca. 3 månader för att bli gravid efter att ha slutat med p -piller och för det mesta kommer de att bli gravida inom 12 månader.

P -piller förstör inte chansen att bli gravid

En dansk studie från 2013 visade att intag av ett hormonellt preventivmedel oralt (t.ex. p-piller) kan fördröja en önskad graviditet med 2-6 månader jämfört med andra preventivmedel.

Studien visade också att:

  • Att kvinnor som hade tagit p-piller under en längre tid blev snabbare gravida än de som hade tagit dem under en kortare tid
  • Den långvariga användningen påverkade inte sannolikheten för att bli gravid efter p-piller
  • Kvinnor som började ta p-piller innan de fyllde 21 år behövde lägga mer tid på att bli gravida än de som började efter att de fyllde 21

Det viktigaste med studien måste dock sägas vara, att oavsett om du har tagit p-piller under en kort eller lång tid har du fortfarande goda chanser att bli gravid efter att du har slutat med p-piller.

Källor:

1177.se
mittpreventivmedel.se
babyhjalp.se

Relaterede artikler

Du har säkert hört talas om östrogen. Är du kvinna och i barnafödande ålder bör du också känna till hormonet progesteron (även kallat gulkroppshormon), som dels är ett förstadium till bl.a. östrogen, men som också dels verkar i sig självt. Man kan säga att progesteron är en av nyckelingredienserna i den tidiga graviditetsfasen. Har du […]

Läs mer

Enligt en ny norsk studie på att folsyra inte bara minskar risken för att barnet föds med neuralrörsdefekter (t.ex. ryggmärgsbråck), utan även att folsyra dramatiskt minskar risken för autism.

Läs mer

Skotska forskare menar att de har hittat orsaken till varför kvinnors möjlighet att bli gravid minskas med stigande ålder. forskare tror att det är ett protein, sk. cohesiner, som påverkar.

Läs mer

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar