meny
Artikler om fertilitet | Information till mannen

Per 34 år: ”Jag skulle nog råda andra till att ta en spermatest lite tidigare än vad jag gjorde”

Per och hans partner Avi – båda 34 år – försökte bli gravida i 1,5 år innan Per tog en spermatest och upptäckte att han hade nedsatt spermakvalitet. Hör varför han valde att ta en hemmatest från SwimCount, och vilka tankar han har haft efteråt.

Hur länge hade ni försökt när du valde att testa för nedsatt spermakvalitet?

Interview med Per - SwimCountVi hade försökt i ca ett och ett halvt år när jag köper en test från SwimCount. Vi började på projekt baby i 2017 och tänkte då: ”Sker det så sker det”. Men det skedde inte så mycket.

I 2018 började vi att hålla ett öga på Avis cykler, räkna dagar och använda ägglossningstest. Och från månad till månad började vi att tajma det mer och planera för hur ofta vi skulle ha samlag.

När slår det dig att du kanske har nedsatt spermakvalitet?

Jag går och tänker på varför vi inte blir gravida. Vi har längtat efter att se om menstruationen uteblir. Varje månad söker vi tecken på om hon är gravid, men det händer bara inte, och vi blir mer och mer besvikna.

Från januari till april 2019 är Avi på ett klinikbesök som medicinstuderande på Grönland. Så det är en period på lite drygt tre månader, där det inte finns så mycket att göra.

Innan hon kommer hem i april, har jag använt tiden för att läsa på om olika spermatester på nätet, och så råkar jag hitta den här hemmatesten från SwimCount som jag så köper på Babyplan.dk

Vad får dig till att ta en hemmatest istället för att söka till en klinik?

Jag tittar också på testlaboratorier i Köpenhamn. Men det ska ju helst vara lätt. Min vardag är fylld med arbete, så bara det att jag kan få den hemskickad, och att det är så lätt att utföra (för det är det), är ett klart plus för mig.

Jag kan se på nätet att SwimCount har fått riktigt bra produktrecensioner. Jag undersöker testen noggrant och ser ett par instruktionsvideor. Det ser rätt lätt ut. Så den väljer jag.

Hur påverkar det dig, att få resultatet för SwimCount-testen?

Jag tar lite tid på att avläsa testresultatet för att vara helt säker på att jag har avläst korrekt. Ju mer jag tittar på den, måste jag erkänna att den är mer ljus än mörk, och så förstår jag att jag har nedsatt funktion.

Det knäcker mig inte helt – bara det att det finns liv är avgörande för mig. Och vi har redan vid den tidpunkten pratat om att vi skulle kunna söka hjälp.

Ett barn är något man får tillsammans, och jag tycker ju ändå att det på sätt och vis är kärt att kunna säga till min käraste, att det finns liv, men att min spermakvalitet är nedsatt och att det kan vara ett hinder. Jag vet också att man kan sortera de goda simmarna från de dåliga, så jag är förtröstansfull då testen visar att det inte bara är dåligt.

Även om Avi blir gravid naturligt, väljer du ändå att få utfört en spermatest på Rigshospitalet?

Interview med Per - SwimCountNär Avi kommer hem från Grönland försöker vi igen ett par månader. Men vi är nu också beredda att gå vidare i behandling.

I början av juni får vi tid hos vår egen läkare. Vår läkare är förvånad över att vi inte har sökt hjälp tidigare, så hon sätter omedelbart igång hela processen.

Vi ska igenom en utredning för barnlöshet. Både spermatest för mig, och en undersökning som kan reda ut om det finns passage i äggledarna hos Avi. I tillägg ska en del olika blodprover tas. Allt detta sker precis innan vi ska på semester till Egypten, när Avi på något förunderligt sätt blir gravid helt naturligt.

Även om Avi blir gravid, väljer jag ändå att få taget en spermatest på Rigshospitalet när vi kommer hem. Jag vill gärna veta med 100% säkerhet, om vi längre fram ska ha fler barn. Den testen visar precis detsamma som testen från SwimCount: Moderat nedsatt funktion.

Varför har ni valt att dela med er av er berättelse?

För oss är det viktigt att det inte ska vara tabubelagt det där med att man inte kan få barn. Vi har upplevt pressen från våra föräldrar, och vänner som får barn och som säger: ” Är det inte snart er tur?” Og så har vi befunnit oss i en situation där vi igen och igen har hört våra vänner säga: ” Vi är gravida. Det är så härligt. Allt är väl osv.” Men när vi senare hör deras berättelse, så har de ofta försökt under lång tid.

Faktum är, att fler och fler par inte kan få barn. Dessvärre ska man nog redan från början anta att det kan vara svårt att få barn. Just därför bör man inte vara rädd för de här testerna. Det ska helst vara en naturlig del av det att bli gravid, att man använder sig av tester som ju bara är en hjälp för att snabbt få besked.

Om familj och vänner trycker på, så är mitt bästa råd att vara ärlig och öppen. Det tror jag kan avhjälpa mycket av den press som finns. Vi berättade det först i efterhand, men sett i backspegeln skulle vi nog ha sagt det tidigare, att vi försökte bli gravida.

Har du ett bra råd till andra?

Jag skulle nog råda andra till att ta en spermatest lite tidigare än vad jag gjorde. Om man är mycket medveten om att planera för barn så som vi har varit, så är det en god idé att ta en spermatest som SwimCount – och i övrigt använda sig utav de hemmates som finns – för att det är så lätt, det är billigt och snabbt avklarat.

Spermatesten är inte något man ska vara rädd för som man. Får man ett negativt resultat får man också snabbare klarhet, och kan få hjälp istället för att försöka utan att lyckas allt för länge.

Per är elinstallatör och hans käraste Avi är medicinstuderande, båda är 34 år och från Grönland. Per har också gett en produktrecension för SwimCount på Babyplan.se.

» Här kan du läsa mer om SwimCount SpermatestSwimCount

Relaterede artikler

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa.

Läs mer

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här

Läs mer

Vi vet att många män väntar med att ta en spermatest tills paret har försökt under i en viss tid. Det kan vara det helt rätta sättet för många; att ta det lugnt och stilla. Men är det alltid en god idé? Vi har tittat på FÖR och MOT att ta en spermatest redan när ni går igång med ’projekt baby’.

Läs mer

Per och hans partner Avi – båda 34 år – försökte bli gravida i 1,5 år innan Per tog en spermatest och upptäckte att han hade nedsatt spermakvalitet. Hör varför han valde att ta en hemmatest från SwimCount, och vilka tankar han har haft efteråt.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar