meny
Artikler om fertilitet | Information till mannen

Svenska mäns spermiekvalitet är stabil

Under en längre period över flera år har det varit mycket fokus på kvinnan och hennes problem med fertilitet när bildandet av familj kommer på tal.

När graviditeten uteblev var det ofta på grund av att kvinnan inte hade ägglossning, att hon hade haft oturen att få skador på äggledaren – eller att det kanske fanns en större obalans med hennes hormoner.

Hur ser dålig spermiekvalitet ut hos mannen?

Flera faktorer kan påverka mannens spermiekvalitet. Därför tar man ofta mer än ett prov för att undersöka om det finns markanta olikheter på proven.

Spermiekvaliteten är ofta en mycket avgörande faktor för vilken fertilitetsbehandling par kan erbjudas och hur omfattande behandlingen blir.

Hos en normal man ser spermiekvaliteten ut så här:

  • Minst 15 miljoner spermier för varje milliliter frisk säd
  • Minst 50 % av spermierna ska röra på sig
  • Minst 30% av spermierna ska ha ett normalt utseende

Ju högre siffrorna är, ju bättre är spermiekvaliteten. Så hos en man där spermiekvaliteten är dålig, kommer en eller flera av siffrorna att vara lägre – kanske t.o.m. avsevärt lägre.

En bra spermiekvalitet är som du kan se beroende av flera faktorer, för det räcker inte att mannen producerar extremt många miljoner spermier om spermierna inte kan röra på sig så mycket att de kan simma upp i äggledaren och befrukta ägget.

Om de flesta spermierna har kromosomfel eller missbildningar – så är det ju dessvärre en större risk för att en ev. kommande bebis inte blir levnadsdugligt eller kanske får stora problem i sin vardag vid en eller annan tidpunkt i sitt liv.

Mannens spermiekvalitet kan avgöra om kvinnan blir gravid

Men läkarvetenskapen har nu börjat att sätta mycket fokus på mannens fertilitet för att statistiskt visa att spermiekvaliteten hos män i Europa inte är så bra som den borde vara – det diskuteras mycket fram och tillbaka mellan experterna men det är svårt att veta exakt. Lyckligtvis är det ganska få män som är helt sterila.

Studie från 2000-2010 visar att svenska mäns spermiekvalitet ser ut till att vara stabil.

Vid tveksamhet; testa mannens spermiekvalitet

Det kan vara enormt svårt för en man att undersöka sin spermiekvalitet eftersom många förknippar bra spermiekvalitet med det att vara en ”riktig man” och är därför nervösa inför svaret.

Men män borde försöka komma över sin fruktan och få sin säd testad även om det är svårt, för ju längre de väntar desto mer kan det påverka en ev. fertilitetsbehandling längre fram.

En kvinna är mest fruktbar ju yngre hon är och därför kan det påverka hur svårt det är för henne att bli gravid – även med läkarnas hjälp – om orsaken till den uteblivna graviditeten beror på mannens spermiekvalitet.

Till dig som är man

Är du en man som försökt att bli gravid med dinpartner under en längre period – upp mot 12 månader – utan att lyckas, så rekommenderar jag att få testat din spermiekvalitet.

Eftersom så många män upptäcker att de har en nedsatt spermiekvalitet som kan göra det svårare att göra en kvinna gravid, är det bättre att få reda på det än att gå i ovisshet.

Till dig som är kvinna

Förstå att det kan vara svårt för mannen att få vetskap om att han har svårt att göra dig gravid. Försök att prata om vad det betyder för honom, dig och ert förhållande genom att få testat spermiekvaliteten.

Och inte minst vad det kan betyda för alla parter om det visar sig att han faktiskt har en spermiekvalitet som kan göra det svårt att bilda familj.

Testa hemma – ta reda på din spermiekvalitet

Om det finns anledningar att inte att gå till läkaren eller uppsöka en privat fertilitetsklinik så finns det också en möjligheten att göra ett test hemma. Det är inte optimalt men det kan ge mannen och hans partner en bra indikation på hur spermiekvaliteten är.

För 10 år sedan fanns det hemmatest som endast förklarade om det fanns över eller under 20 miljoner spermier i sädprovet, men här har det skett en ordentlig utveckling.

FertilitySCORE spermatestEtt hemmatest som heter Fertilityscore har den unika egenskapen att den kan skilja mellan de spermier som rör på sig och de spermier som inte har samma mobilitet.

På det viset kan mannen få en bra indikation på hur hans spermiekvalitet ser ut.

Även om det här hemmatestet inte kan ge mannen ett lika utförligt resultat som en undersökning utförd på ett laboratorium så är det ett gott supplement om mannen inte riktigt är redo att få det gjort hos läkare eller på en fertilitetsklinik.

Hemmatesten får dock inte användas som ersättning för en spermiekvalitetsundersökning utan endast för att få en uppskattning av hur spermiernas kvalitet är.

Ett hopp – trots mäns dåliga spermiekvalitet

Som en fertilitetsläkare en gång sa: ”det behövs bara ett ägg och en spermie för att skapa en bebis och ibland lyckas det faktiskt att skapa nytt liv – mot alla odds”.

Men det kan vara svårt för ett par som vill att kvinnan ska bli gravid att ha kvar hoppet när man står mitt i en fertilitetsbehandling.

Om din mans spermiekvalitet är nedsatt så skulle jag vilja nämna att det hela tiden kommer nya metoder relaterat till fertilitetsbehandling och att läkarna blir allt duktigare.

Det är inte bara vad jag tror utan det är fakta.

Källor:
Mannens inre könsorgan
Vetenskap & Halsa
Male Fertility Testing

 

Relaterede artikler

Orolig för att du har dålig spermiekvalitet? Läs mer om de olika möjligheter för att lösa dålig spermiekvalitet och hur fertilitetsbehandling kan hjälpa.

Läs mer

Få goda råd och vägledning för hur du själv kan förbättra din fertilitet. Det finns massor av tips, tricks och råd, för att öka mäns fertilitet, läs mer om mäns fertilitet här

Läs mer

Vi vet att många män väntar med att ta en spermatest tills paret har försökt under i en viss tid. Det kan vara det helt rätta sättet för många; att ta det lugnt och stilla. Men är det alltid en god idé? Vi har tittat på FÖR och MOT att ta en spermatest redan när ni går igång med ’projekt baby’.

Läs mer

Svenska män har en sämre sädkvalitet än män i andra länder. I artikeln kan du läsa inom vilka områden mannen kan påverka, för att förbättra sin sädkvalitet.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar